Drop Coffee gånger två

Den fantastiska espressobaren Drop Coffee på Wollmar Yxkullsgatan vid Mariatorget har knoppat av sig och öppnat i den gamla scharkuterifabriken på Tjärhovsgatan 5 där Coffice idag huserar. Coffice och Drop Coffee är två starkt idéburna företag och ihopslagningen av koncepten känns väldigt naturlig.

Vad förväntar vi oss i en kopp kaffe? Hur fungerar kaféet som arbetsplats och vad händer i mötet mellan det privata livet, arbetslivet och den publika mötesplatsen? Drop Coffee vill tillsammans med Coffice utveckla hur vi ser på mötesplats och produkt. Coffice står för mötesplatsen och Drop Coffee för produkten. Båda brinner de lika mycket för sin sak.

- För oss som redan har många som arbetar från vårt kafé på Wollmar Yxkullsgatan är det naturligt att bli en del av Coffice koncept. Vi hoppas att vårt engagemang i kaffe kan inspirera andra som jobbar i samma lokal, samtidigt som vi får ovärderliga kontakter, säger Erik Rosendahl, delägare på Drop Coffee.

Coffice startade för två år sedan av arkitekfirman Combine.

- Vi har ett starkt intresse för gränssnitt mellan människan och hennes omvärld. Som konsulter arbetar vi mycket med stadsutveckling med mycket långa perspektiv, kanske 20-30 år. Med Coffice får vi möjlighet att utveckla en mötesplats i staden - i praktiken. Att utforma mötet och överlappningarna mellan kaffebarens helt publika inriktning och arbetsklubbens övergåg mot mer privat karaktär har varit det roligaste och viktigaste med Coffice. Hur människor kan mötas och skapa ett meningsfullt utbyte av intressen är en drivkraft i samhället, säger Eveliina Hafvenstein på Combine.

Samma höst för två år sen startade hela konceptet Drop Coffee, som sagt på Wollmar Yxkullsgatan. Till en början var sortimentet noggrant utvalt från Nordens bästa mikrorosterier, men sedan något år tillbaka rostar de allting själva i caféet. Fokus ligger på spårbart kaffe av hög kvalitet med ekologiskt och socialt ansvarstagande.

- Vårt mål är att våra gäster väljer kaffe som man väljer vin, öl eller ost. Efter smakpreferens och vad som passar till. En kaffeböna har 800 potentiella aromer och det är vårt jobb att förmedla ett par av dem, säger Oskar Alvérus, rostmästare och delägare på Drop Coffee.

- Nu har vi drivit Coffice med arbetsklubben, mötesrummen och kaffebaren helt i egen regi i två år. Det ska bli jättespännande att ta kunskapen och innehållet i kaffebaren till en ny och högre nivå. Med Drop Coffee som partner i kaféet kommer Coffice kunna erbjuda en starkt intressedriven service vilket passar Coffice koncept jättebra säger, Magnus Nilsson på Combine.

Drop Coffee Tjärhovsgatan öppnade den 1 oktober 2011.


Läs mer och se fler bilder:
Drop Coffee Tjärhovsgatan (Coffice)

Drop Coffee Wollmar Yxkullsgatan

Coffice