EAT renodlar konceptet tillsammans med kinesisk dumplingexpert

Nu kan foodies smaka på ännu mer av Kina i Mood-gallerian. Tvååringen EAT tar nämligen ett nytt steg och förstärker sitt kinesiska koncept med hjälp av en ny dumplingmästarinna - som kommer raka vägen från en hyllad restaurang i Peking.

Sedan EAT öppnade i MOOD för två år sedan har smakerna formats alltmer av de kinesiska toppkockarna i köket. Nu har de fått tillskott av dumplingexperten Yang Chunqin som handplockats direkt från Din Tai Fung i Peking, enligt New York Times en av världens bästa restauranger. Tillsammans med resten av köket har hon stärkt prägeln och lagt fokus på dumplings, nudlar och dim sum - smårätter att dela.

- Vår ambition är att vara Stockholms främsta kinesiska kök, säger Henrik Norström, kreativ ledare för EAT. Nytt på menyn är bland annat ännu fler kreativa komponeringar av dumplings, exempelvis krispigt friterade och shao mai med picklad chili lime och räkor, berättar han.

Smakerna kommer från hela Kina, inte minst från den kända matprovinsen Sischuan, och rätterna serveras i takt med att de tillagas. På menyn hittar du bland annat ångkokta skogschampinjonsdumplings med tryffel, dumplings i buljong med ingefära, friterade ankdumplings och nudlar med kyckling och färska örter som också kan delas.

En av Henrik Norströms egna favoriter är EAT:s nytänkande "hot buns", små tacos-liknande varianter på en kinesisk klassiker som är fyllda med crispy pork eller syrad kål och rostad högrev. Efteråt serveras allt från mangosorbet till maffiga chokladkreationer och självklart vårrullar, apple spring rolls.

Den som vill ha en färdigkomponerad meny kan välja mellan "Hongkong" (fyra rätter för 345 kr), med lite mildare smaker, eller "China" som är en mix av smaker från övriga Kina (sex rätter för 495 kr). Priset på mindre rätter ligger annars från 115 kr och för större från 165-235 kr.

Nyligen tilldelades EAT en Bib Gourmand av Guide Michelin. Utmärkelsen ges till restauranger med bra mat till rimliga priser, och visst ligger konceptet i tiden.

- Svenskarnas kunskap om kinesisk matkultur har också mognat, vilket är roligt, säger Daniel Frick, köksmästare på Restaurang EAT och B.A.R.

Mer information: EAT Restaurant