Det hela började med Tössebageriets semmelwrap, och på senare år har det nästan blivit mer regel än undantag att bagerier och caféer sätter sin egen twist på den traditionella semlan. En semla som verkligen sticker ut från mängden är den på Fromageriet i Hötorgshallen – här har man skapat en minst sagt ostig variant av den älskade klassikern.
Ostsemlan är signerad Calle Härstam och Ola Hedén, grundare av Fromageriet och ostfantaster av rang. Genom att kombinera bageritradition och osthantverk har man skapat en semmelvariant som snarare påminner om en välfylld ostbricka än en klassisk fastlagsbulle. Basen är förvisso en vetebulle med en hint av kardemumma, men mandelmassan har ersatts av salta hackade mandlar från Alicante i Spanien och fikonmarmelad, och istället för grädde toppas skapelsen av mogen vitmögelost som vispats slät, riven lagrad gruyère samt riven choklad.
Fromageriets ostsemla kostar 55 kr och säljs i begränsad upplaga i delikatessbutiken i Hötorgshallen. För att säkra sin semla kan man förbeställa genom att mejla [email protected].
Fler annorlunda semmelvarianter hittar du i vår guide till udda semlor i Stockholm.