Guiden till Stockholms mest udda semlor

Guiden till Stockholms mest udda semlor

Semlan är utan tvekan ett av Sveriges mest uppskattade bakverk som varje år får skina lite extra mycket inför och under fettisdagen. Om du har tröttnat något på klassiska semlor, hur goda de än må vara, så finns det nuförtiden ett stort utbud av udda semlor att utforska. I Stockholm satsar flera konditorier och bagerier på att skapa nya, kreativa och spännande semlor med annorlunda smaker. Rosa semlor, semmelgröt, latte med smak av semla eller en cremla – fantasin har inga gränser. Här guidar vi dig till roliga och udda semlor i Stockholm. Missa inte heller fettisdagen, som infaller den 13 februari 2024!

Föredrar du ändå en klassisk semla? Spana in vår stora guide till Stockholms bästa semlor.

Innehållsförteckning
 1. Udda semlor i Stockholm
  1. Skeppsbro Bageri – Croissant-semla
  2. Magnus Johansson Bageri & Konditori – Alla möjliga varianter
  3. Pom & Flora – Semmelgröt
  4. Petite France – Fransk variant
  5. Haga Tårtcompani & Bageri – Klassiker på Haga
  6. Crêperie & Logi – Semmelcrepe
  7. Eatery – Nuvoletti di Semla
  8. Brioche – Semla i mjölk?
  9. Söderbergs Bageri – Veganska semmelmunkar med mera
  10. Mr Cake – Cronut-semla och semmelpannkakor

Udda semlor i Stockholm

Skeppsbro Bageri – Udda semlor
Skeppsbro Bageri
Skeppsbro Bageri – Udda semlor
Skeppsbro Bageri
Skeppsbro Bageri – Udda semlor
Skeppsbro Bageri
Skeppsbro Bageri – Udda semlor
Skeppsbro Bageri
Skeppsbro Bageri – Udda semlor
Skeppsbro Bageri
Skeppsbro Bageri – Udda semlor
Skeppsbro Bageri

Skeppsbro Bageri

Croissant-semla

Vill du avnjuta en semla på franskt vis, kan du slinka förbi Skeppsbro Bageri och beställa en croissant-semla. Det är precis som det låter – mandelmassa och grädde i en klassisk croissant. Njut av bakverket medan du blickar ut över Skeppsbron.

Magnus Johansson Bageri & Konditori

Alla möjliga varianter

Rosa, med smak av choklad eller weinersemla – sapp, du läste rätt! Till Magnus Johansson i Hammarby sjöstad kan du gå flera dagar i veckan utan att bli uttråkad – här finns flera olika varianter på semlor. Den rosa är 100 procent växtbaserad och bakad på bland annat pumpakärnor som legat i blöt med apelsin, citron och vanilj för att sedan toppas med en luftig hallonmousse, lock och florsocker. Den rosa färgen kommer från rödbetsjuice. Självklart hittar du även den klassiska semlan bland utbudet.

Semmelgröt

På populära caféet Pom & Flora, som finns i Vasastan och på Södermalm, kan du beställa den omtalade semmelgröten. Samla vännerna för en helgfrukost i semlans tecken, eller smit förbi på väg till jobbet. På Pom & Flora kan du äta frukost hela dagen lång.

Petite France

Fransk variant

Hos Petite France på Kungsholmen är det franska influenser som gäller, även när det kommer till semlor. Här kan du beställa den så kallade "cremlan", som är en blandning mellan croissant och semla. Det smakar lika fantastiskt som det låter!

Haga Tårtcompani & Bageri

Klassiker på Haga

På Haga Tårtcompani & Bageri kan du frossa i en riktig deluxe-semla, för vad sägs om en saftig kardemummabulle med pistage- och mandelmassa som har smak av apelsinblom? Den fluffiga grädden toppas sedan med hela pistagenötter och färsk blodapelsin. Semlan har av förklarliga skäl blivit en klassiker på Haga, så missa inte.

Crêperie & Logi

Semmelcrepe

Creperie & Logi steker crepes så det står härliga till, och lagom till semmelsäsongen erbjuder de en variant med mandelmassa, nötter och lättvispad grädde.

Nuvoletti di Semla

Suktar du efter en lite mer italiensk semla? På Eatery hittar du friterade pizzadegsknyten som är doppade i socker och fyllda med krämig mandelmassa. Nuvoletti di Semla, som de kallas, serveras med lättvispad grädde. 

Brioche

Hemsida

Semla i mjölk?

På Brioche kan du utöver traditionella semlor även frossa i flera udda varianter. Här skapar man croissantsemlor, fyllda med nötcreme, semmelfyllning, kolasås och grädde. Låter det inte magiskt, så säg. Det finns även spännande och frasiga wienersemlor, eller semla i mjölk – ja precis, serverad i en skål.

Söderbergs Bageri

Veganska semmelmunkar med mera

Befinner du dig i Söderort kan du bege dig till Söderbergs Bageri på Telefonplan, där man har tagit fram en kombination av semla och munk – en semmelmunk. Det perfekta bakverket för dig som älskar både semlor och munkar. Här finns även den klassiska sorten samt semmelbiskvier och croissantsemlor.

Mr Cake

Cronut-semla och semmelpannkakor

Mr Cake är kända för sina maffiga och kreativa bakverk där en stor del av inspirationen hämtas från USA. Även semlan har här fått amerikanska influenser då den är en mix av donut, croissant och svensk semla. Förutom klassiska veganska varianter kan du beställa in fluffiga semmelpannkakor toppade med grädde, glass, bullkrutonger och rostad mandel.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta