Guiden till Stockholms mest udda semlor

Semlan är utan tvekan ett av Sveriges mest uppskattade bakverk som varje år får skina lite extra mycket inför och under fettisdagen. Om du har tröttnat något på klassiska semlor, hur goda de än må vara, så finns det nuförtiden ett stort utbud av udda semlor att utforska. I Stockholm satsar flera konditorier och bagerier på att skapa nya, kreativa och spännande semlor med annorlunda smaker. Rosa semlor, semmelgröt, latte med smak av semla eller en cremla – fantasin har inga gränser. Här guidar vi dig till roliga och udda semlor i Stockholm. Missa inte heller fettisdagen, som infaller den 16 februari!

Föredrar du ändå en klassisk semla? Spana in vår stora guide till Stockholms bästa semlor.

Skeppsbro Bageri

Tullhus 1, Gamla stan

Croissant-semla

Vill du avnjuta en semla på franskt vis kan du slinka förbi Skeppsbro Bageri och beställa en croissant-semla. Det är precis som det låter – mandelmassa och grädde i en klassisk croissant. Njut av bakverket medan du blickar ut över utsikten vid Skeppsbron.

Magnus Johansson Bageri & Konditori

Lugnets Allé 7, Hammarby sjöstad

Rosa semlor!

I Hammarby sjöstad kan du köpa rosa semlor. Japp, du läste rätt! Semlan är 100 procent växtbaserad och bakad på bland annat pumpakärnor som legat i blöt med apelsin, citron och vanilj. Den rosa färgen kommer från rödbetsjuice. Semlan är toppad med en luftig hallonmousse, lock och florsocker.

Pom & Flora

2 adresser

Semmelgröt

På populära caféet Pom & Flora, som finns i Vasastan och på Södermalm, kan du beställa den omtalade semmelgröten. Samla vännerna för en helgfrukost i semlans tecken, eller smit förbi på väg till jobbet. På Pom & Flora kan du äta frukost hela dagen lång.

Haga TĂ„rtcompani & Bageri

Torsgatan 75, Vasastan

Klassiker pÄ Haga

På Haga Tårtcompani & Bageri kan du frossa i en riktig deluxe-semla, för vad sägs om en saftig kardemummabulle med pistage- och mandelmassa som har smak av apelsinblom? Den fluffiga grädden toppas sedan med hela pistagenötter och färsk blodapelsin. Semlan har av förklarliga skäl blivit en klassiker på Haga, så missa inte.

Söderbergs Bageri

Cedergrensvägen 55, Hägersten-Liljeholmen

Veganska semmelmunkar

Befinner du dig i Söderort kan du bege dig till Söderbergs Bageri i Hägerstensåsen där man tagit fram en kombination av semla och munk – en semmelmunk. Det perfekta bakverket för dig som älskar både semlor och munkar. Dessutom är den helt vegansk.

Mr Cake

Rådmansgatan 12A, Östermalm

Cronut-semla

Mr Cake är kända för sina maffiga och kreativa bakverk där en stor del av inspirationen hämtas från USA. Även semlan har här fått amerikanska influenser då det är en mix av donut, croissant och svensk semla. Det finns även klassiska semlor och veganska varianter att välja bland.

Thelins

4 adresser

Ny smak varje vecka

Nu kan du äta semlor varje vecka utan att tröttna på smaken. Thelins bjuder nämligen på riktig semmelfest då de, utöver de klassiska semlorna, kommer presentera en ny smak varje vecka fram till påsk. Hittills har de presenterat en chokladsemla och en pekannötssemla.

DoMa

Nybrogatan 48, Östermalm

Semley

DoMas Tea Malmegård har gått ihop med Baileys och skapat en semla med den söta likören som använts i både grädden och mandelmassan. Baileys-semlan finns tillgänglig från fettisdagen och veckan ut, så passa på att testa något helt nytt i semmelväg.