Johan Jureskog efter succén: "Jag vill ta över landet"

När Johan Jureskog delar med sig av sin historia är det inte utan att han ser rörd ut. Hans drömmar har gått i uppfyllelse, inte minst när det kommer till frun Paulina och deras gemensamma dotter Greta. Han går under smeknamn som ”köttkungen” och ”burgarkungen”, men vad alla kanske inte vet är att hållbarhet är en lika självklar del av det han gör idag. Nu vill han visa vägen, och få andra att följa i hans fotspår.

För de flesta är Johan Jureskog känd från tv, där han bland annat medverkat i ”Kockarnas Kamp” och sitt eget program ”Världens bästa burgare”. För andra är han krögaren bakom succékrogarna Rolfs Kök, AG och Jureskogs. Få vet att Johan är uppväxt i Sundbyberg i Stockholm, tillsammans med mamma, pappa, syster och bror Ludvig. Ludvig som tidigare huserat på Operakällaren är idag hans partner in crime tillsammans med Oliver Hildebrandt och Erik Thulin – superentrepenörer inom fastigheter och finans – och tillsammans formar de konstellationen som skapat Jureskogs.

– Från början var tanken att jag och min brorsa skulle öppna ett litet hamburgerhak, men så kom Erik och Oliver in i bilden, och nu är Jureskogs mitt hjärteprojekt. De sköter strategin och förhandlingarna, jag tar hand om det kreativa, berättar Johan.

Kockade inom militären
För Johan började det en gång i tiden på Ulriksdals Värdshus. Han gick sedan vidare till Eriks Gondolen där han träffade kocken Kajsa som idag är kökschef på Jureskogs innan han hoppade in i militären och åkte jorden runt på båt. När en tävling kom på tal om vem som skulle bli kaptenens egen kock, fanns det ingen tvekan om att det var en utmaning Johan skulle anta. Han vann, och med ett eget kök, vinförråd och 14 besättningsmän att mätta formade han sin egen spelplan. Här fick han möjlighet att lära sig, utvecklas och bestämma. Väl hemma i Stockholm igen hamnade han på Paul & Norbert på Strandvägen under Norbert Lang.

– Norbert gav mig mitt självförtroende. Han är min mat-pappa, och vi ringer varandra forfarande. Har man tur kan man träffa på honom när han gör gästspel hos mig.Vid 23 års ålder skulle drömmen om Frankrike bli sann. Där skulle han komma att stanna i tre år för att avsluta som sous chef på en av stadens stjärnkrogar.

– I samma veva som jag blev kock kom jag över Tore Wretmans biografi. Det är som att läsa om Forrest Gump. Han berättade om människorna han mött, och hur han gått från köksslav till att uppleva framgångar. Jag ville också uppleva, och det tog mig till Paris.

Ett par år senare ska Rolf Nilsson komma att sälja restaurangen på Tegnérgatan och med lite hjälp av entrepenören Antonia Axelson Johnson, och några stammisar på Rolfs Kök, gick Johan tillsammans med Klas Ljungqvist in som nya ägare. De första åren var tuffa, men sen kom konceptet kring den idag klassiska bistron att födas. Länge hade finkrogarna legat i fokus, men enklare former med informell service, à la carte och vin på glas skulle ta plats på krogkartan – och där fanns Rolfs Kök, redo.

”Ät mindre kött – men ät bra kött”
Att Johan blivit känd som kött- och burgarkungen är ingen slump. Kärleken till nötkött har alltid funnits där, och det märks när han pratar. Intresse föder kunskap, men också en medvetenhet, och för Johan handlar det inte om att anstränga sig för att ta ansvar, det faller sig naturligt.

– Ät mindre kött, men ät bra kött. Det borde finnas ett lagförslag på att man inte får pressa priserna på saker som haft ett hjärta.

Det kommer nog inte som en överaskning att det bästa Johan vet är en grillad köttbit, något han äter tillsammans med sallad och en god flaska rödpang. Helst på sitt landställe i Stockholms skärgård, ett hus som han och Paulina byggt tillsammans.

– Det är en dröm jag alltid haft, livet med båt. Jag är där varje helg om jag kan, och hela somrarna.

För alla ambitiösa entrepenörer finns det såklart en baksida, att göra uppoffringar är en del av jobbet, precis som för Johan.

– Många relationer har fått ta stryk, men å andra sidan ledde det mig till Paulina. Sen stressar det mig att jag inte får se mina vänner så ofta som jag vill, men då blir det gärna att jag drar ihop ett stort gäng när jag kan.Burgarfebern tog sin början
Restaurang AG är en Stockholms mest välrenomerade restauranger. Det som gör dem unika är deras stora passion, men också kunskap, när det kommer till kött. Enligt många, och även Johan själv, var det här burgarfebern tog sin början. När McDonald's sedan ville inleda ett samarbete med Johan såg han det som en chans att påverka, och bidra till något bättre.

– Jag hade ett villkor, jag ville göra en stor kampanj, och det blev deras mest lukrativa någonsin. Om du frågar dem tror jag att de är ganska nöjda med det, det är i alla fall jag.

Måndag till fredag är det fullt ös i Johans liv. Han jonglerar restauranger och egna varumärken, och såklart familjen. Helgerna är mer heliga, då är han ofta ute till havs.

– Jag tycker att jag har lyckats skapa balans i mitt liv idag, men jag önskar att jag mådde bättre fysiskt. Jag har ont i kroppen, den är trött. Men jag har en urkraft som får mig att fortsätta, jag vill lyckas.

Johans varma hjärta och vänliga karaktär är kanske just det som ligger till grund för hans framgångar. Ända sedan han satte sin fot på Ulriksdal Värdshus har han velat sprida god stämning omkring sig, såväl i köket som på sina resor runt om i världen. Nu lanserar han ett samarbete tillsammans med en av världens bästa hamburgerrestauranger, The Company Burger i New Orleans. Grundaren Adam Biderman träffade han på sin resa genom USA när han spelade in andra säsongen av ”Världens bästa burgare”.

– Att Adam gör en helt egen burgare hos oss på Jureskogs är en dröm för mig och alla andra svenska burgarfantaster.

Burgaren, som du kommer att kunna beställa på Jureskogs restauranger från och med den 30 juni och en månad framåt, är en cajun-inspirerad säsongsburgare skapad utifrån olika matlagningstraditioner. Köttet kommer från den svenska mjölkkon – enligt Johan det mest smakrika och miljövänliga köttet man kan äta.

”Jag vill ta över hela landet”
Fokus framåt ligger på Jureskogs. Om ett par veckor öppnar de i Lund, och nu står de även klart att de öppnar sin första drive-in-restaurang i Mjölby, längs med E4:an.

– Jag vill att Jureskogs ska bli en succé, jag vill ta över hela landet. Sen hoppas jag att jag samtidigt ska orka fortsätta driva AG och Rolfs kök, och behålla min kockstatus.