Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Eriks Gondolen

4,5 • 4 recensioner
Eriks Gondolen

33 meter upp i luften sitter Eriks Gondolen fortfarande högst på täppan som en av Stockholms mest legendariska krogklassiker. Erik Lallerstedts flaggskepp kommer paketerad med husman, cocktails och stans bästa utsikt. Turister och krogveteraner finner alla något att jubla över under Söders höjder.

Visst är det lätt att förknippa Gondolen med en klassisk utsiktsrestaurang. Men samtidigt har man då begått ett allvarligt krogbrott. Man har missat hela poängen, för det svaret finner man i en av stans mest klassiska menyer. Fira nått stort, fira nått smått - Gondolens förkärlek för fisk, kött och traditionsbunden husman är något att fira i sig. Borta är alla nymodigheter av fusion-kitchen och crossovers. Erik Lallersteds pärla förlitar sig fortfarande på stjärnglansen av de rena smakerna.
I matsalen möbleras det gärna upp för små och stora sällskap, om vartannat. I restaurangens chambre separé har man en intim stämning med lika flådig utsikt. I Skeppet, den långsmala delen utmot Katarinahissen, är vyerna utemot fjärden som mest häpnadsväckande. Dagens fångst från Mälaren eller närproducerat kött intas med viner från en välsorterad vinkällare. Nämnas bör att Gondolens bartenders alltid står med på alla topplistor över huvudstadens vassaste drinkmästare.

Risken med klassiker är att man som inbiten stockholmare missar dessa klenoder i jakten på det nyaste och det hippaste stället. Det finns inget hippt över Eriks Gondolen och det är just det som är denna matlegends absolut starkaste kort.

Under sommaren har man även en attraktiv uteservering som också har öppet mån-lör.

Recensera

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
Jacob H.
Fredric E.

Trevlig lunch på Gondolen. God mat och såklart underbar utsikt.

Stampe X.

Drinkarna on top of The world. Jag bara älskar det. Maten är god men det är drinkarna o det ypperliga o korrekta utövandet av bartenderskrået som man imponera av. Världsklass

Carolina B.

Redan i den minimala och träpanels-beklädda hissen infinner sig stämningen. Lika mycket som jag avskyr vissa hissar, älskar jag andra. Det är något med hissar.

Väl uppe i den högt belägna restaurangen, infinner sig en känsla av stil, klass... Visa hela »

Så tycker pressen

5 av 6 · SvD Mat & Vin · 2011-04-29

“Det är tydligt att personalen drivs av en passion för vin och att de vill dela den. Vi får bakgrundshistorier, minnesbilder från vingårdar - men sommelieren är lyhörd för när det är dags att lämna oss”

5 av 6 · SvD Mat & Vin · 2010-05-21

“På Eriks Gondolen hålls den svenska mat­traditionen högt och servicen är bland det bästa som bjuds i Stockholm.”

5 av 5 · DN Krogkommissionen · 2008-12-12

“Extremt kompetent. Sympatiskt lika-för-alla. Det spelar ingen roll om du är innebandyspelare på besök från Strängnäs, en nyckläckt 18-åring som tar din första Hemingway eller före detta minister.”