Kebab och hantverksöl när M.O.A.S kommer till Söder

Nu får Söderborna ett nytt kebabställe när M.O.A.S - Meat on a Stick ynglar av sig och öppnar vid Nytorget. Det populära konceptet har lockat mängder av gäster till Roslagsgatan i Vasastan, och många har önskat sig en filial på Södermalm.
– Jag lyssnar på mina följare och min magkänsla och vi tycker att det saknas ett M.O.A.S på Söder, säger grundaren och streetfood-nörden Jiray Seropian.

I fem år har M.O.A.S lockat hängivna kebabälskare till Roslagsgatan i Vasastan. Den nya filialen på Skånegatan är något större till ytan, men mycket är sig likt. Här möts man av industrilampor, betong och mosaikmönster.

– Jag kände inte att det var så stor anledning att ändra på saker, för mig är maten i fokus. Men vi har uppdaterat med en lite schysstare, modernare touch. Lokalen är lite större och har lite andra flöden, det finns en liten bar där man möts upp av personalen när man kommer in, berättar Jiray Seropian.

Sedan tidigare driver han Instagram-kontot Kebabspotting, där han reser jorden runt och testar streetfood i länder som Israel, Sydafrika och Jordanien. Det konstanta resandet har även influerat menyn på M.O.A.S, vars kebab tillagas från grunden på råvaror av högsta kvalitet. Här byggs spetten varje dag med kött från samma leverantör som bland andra Frantzén och Sturehof använder, och även falafeln görs dagligen från grunden. Maten serveras sedan med hemgjorda såser och pinfärskt bröd som bakas av restaurangens bagare.

– Det är fysiskt krävande att bygga spetten och göra allt från scratch. Med de råvaror vi har så blir man inte vidare rik på att driva M.O.A.S, men för mig är det ett passionsprojekt och nörden inom strävar konstant efter att laga den bästa kebaben som finns. Vi har en helt annan ambitionsnivå än andra som köper in allt färdigt från fabriker.

Får en egen öl

Inom kort ska menyn uppdateras och då tillkommer även ett nytt veganalternativ som har finslipats under flera år. En annan nyhet på Söder-filialen är Beer in a Can, en helt egen hantverksöl som det danska mikrobryggeriet Mikkeller har tagit fram speciellt för Meat on a Stick.

– Vi kommer att satsa mycket på hantverksöl. Det blir många roliga ölsorter, och vår egen såklart! Det är sjukt kul att samarbeta ihop med Mikkeller.

Anledningen till att den nya filialen öppnar just på Söder är att många följare har kontaktat Jiray Seropian de senaste fem åren och bett om det. Men även om efterfrågan är stor så hade omständigheterna kunnat vara roligare.

– Corona är jättetråkigt för hela planeten och det är supertråkigt att behöva öppna med restriktioner och färre platser, men det är bara att gilla läget, konstaterar Jiray.

Själva området är desto trevligare. Till våren öppnar den nya restaurangen upp sin uteservering alldeles i närheten av Nytorget, och då kan man äta sin kebab i solen.

– Nytorget verkar vara ett jäkligt trevligt sommarstråk med massa härliga människor i omlopp, så det ser vi verkligen fram emot.

Blir det några fler ställen i Stockholm?

– Jag tar en dag i taget. Det är lite tråkigt när alla ska bygga kedjor, men det skulle vara fantastiskt att öppna i Norrköping, min hemstad. Det är många därhemma som tjatar hål i huvudet på mig och det skulle vara en dröm att återvända hem och dra igång ett M.O.A.S i Norrköping där jag känner alla.

M.O.A.S Nytorget har 40 platser inomhus och 30 på uteserveringen. Restaurangen smygöppnade den 28 januari på Skånegatan 88 och har öppet för lunch och middag.