Krogen är Stockholms nya italienska fattigmanskök

Det har bara gått ett par veckor sedan den italienska restaurangen Cucina Povera slog upp portarna på Odengatan. Ägarna Patrik och Amalia är erfarna då de sedan tidigare driver falafelrestaurangen Ta'ameya ett stenkast därifrån, men samtidigt hyfsat nya i branschen. Vilket kök det än gäller grundar det sig i samma passionerade tänk; god och prisvänlig mat, lagad från grunden, med väldigt mycket kärlek.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte varit lite kaos, men mestadels på ett härligt och spännande sätt, säger Amalia.

Berätta om Cucina Povera?
– Restaurangen hämtar inspiration från just "la cucina povera", det italienska fattigmansköket. Det innefattar mycket syditaliensk mat, men även mat från andra regioner, där fokus ligger på att man med enkla men fantastiska råvaror skapar väldigt god och prisvärd mat. Vår ambition är att det ska finnas en prisvärd kvarterskrog med fantastisk italiensk hemlagad mat där allt är gjort på plats, från grunden, med väldigt mycket kärlek.

Förutom en italiensk à la carte-meny kommer man även kunna ta del av italienska delikatesser till frukost, lunch och fika. Under morgonen och dagen kan man se på Cucina Povera som en foccaceria där man kan njuta av italienska bakelser, samt deras romerska focaccia – en pizza bianca, italienskt kaffe, juice och lättare luncher i form av exempelvis soppa och sallader.

Ni driver sedan tidagare Ta'ameya, men vilka är ni egentligen?
– Ingen av oss har arbetat inom restaurangbranschen tidigare, jag har arbetat med asylrätt och Patrik har pluggat finans på Handelshögskolan i Stockholm för att sedan jobba som managementkonsult. Men Patrik har alltid haft en enorm passion för både mat och vin, och alla resor vi någonsin åkt på sedan vi träffades för 10 år sedan har varit anpassade efter olika restauranger som Patrik velat besöka. Så intresset för mat har minst sagt funnits, och drömmen om att öppna en restaurang med det, säger Amalia och fortsätter:

– Ta’ameya blev startskottet för oss och helt klart ett enormt och läskigt steg. Vi skulle helt plötsligt gå från trygga anställningar till att bli egna och starta restaurang. Idén till Ta’ameya kom när vi rest runt i många olika länder, som Egypten och Israel, och insett att det inte finns ett enda ställe i Stockholm, enligt vår vetskap, där man gör riktigt bra falafel och bakar sina egna pitabröd på plats.

Patrik och Amalia anser att falafel är världens godaste streetfood, som dessutom är nyttig, prisvärd samt ofta vegansk – och detta behövde Stockholm. Och på den vägen är det. Ta’ameya har i dag funnits i drygt ett år och responsen har varit god, vilket gjort paret modiga nog att starta ännu ett koncept som ligger dem varmt om hjärtat.

Från Mellanöstern till Italien, hur kommer det sig?
– Tanken på italiensk mat har alltid funnits där, det har alltid varit det köket vi båda gillat mest och dit vi rest gång på gång för att äta. Patrik har fört anteckningar med recept sedan många år tillbaka som kom väl till pass nu när vi skulle öppna Cucina Povera. Även här kände vi ett tomrum; riktigt bra, enkel, italiensk mat är inte helt enkelt att hitta i Stockholm faktiskt, även om det finns italiensk mat överallt. Luckan är inte lika självklar, men vi tycker att det vi utformar ändå uppfyller något som saknas här. Återigen, god mat, utan krångel, till vänliga priser.

Du och Patrik är gifta och arbetar tillsammans, hur går det?
– Vi är väldigt olika vilket gör att vi naturligt kompletterar varandra ganska bra, och vi gillar olika delar i verksamheten vilket gör att det blir en naturlig uppdelning kring vem som gör vad. Men det är mycket känslor kring att starta en restaurang, vi satsar båda väldigt mycket såklart – av såväl tid som pengar, så jag skulle ljuga om jag inte sa att det stundvis är en väldigt stor utmaning. Det är definitivt det majoriteten av våra diskussioner handlat om på senaste, det är svårt att lämna jobbet på jobbet, säger Amalia.

Vad driver er?
– Patrik är i grunden väldigt driven som person, men går igång extra mycket på mat och viner då det dessutom är hans största intresse och passion. Han drivs väldigt mycket av perfektion, han kan stå och prova olika tomatsorter i veckor och åka runt halva landet för att hitta exakt rätt sort till just den specifika rätten innan han är nöjd. Inför öppnandet av Ta’ameya så reste han runt i olika länder för att hitta en bra tahini för han inte tyckte att det fanns i Sverige, och det slutade med att han hittade en producent på andra sidan jorden men som man enbart kunde beställa ett ton åt gången från. Så nu har vi ett ton tahini stående i hans mammas garage då det är för mycket för att förvara i restaurangen. Amalia fortsätter:

– Jag är Patriks motsats som nämnts tidigare, jag älskar god mat och har blivit ganska duktig på smaker och liknande, men det som driver mig är främst allt runt omkring. Jag älskar att renovera och skapa, så jag har tyckt att det har varit väldigt roligt att ta fram hur lokalerna ska vara utformade och se ut. Samma gäller hemsida, logotyper och så vidare. Jag älskar även att träffa människor också, så jag står mer ute i restaurangen och babblar med kunder och stammisar än vad jag står inne i köket och hjälper till med maten.

Vad får man uppleva när man besöker Cucina Povera?
– Vällagad mat helt från grunden där alla recept testats och testats innan servering. Allt prövas och förbättras konstant och det ligger väldigt mycket kärlek och passion bakom varje recept. Väl utvalda drycker där Patrik kan motivera varenda vinflaska, även där ett väl genomarbetat utbud som hela tiden fylls på och byts ut. Det är en avslappnad härlig stämning där alla ska känna sig välkomna, oavsett ålder och sammanhang.

Hur hittade ni lokalen?
– Vi letade faktiskt efter en till lokal för Ta’ameya då efterfrågan ökat och vi kände att det var dags att nå ut till fler, helst i en annan stadsdel eftersom Ta’ameya ligger vid Rådmansgatan – men så såg vi denna lokal och blev kära i hur den såg ut och var den låg. Vi kände dock att den var lite väl nära Ta’ameya, så då väcktes drömmen om Italien till liv. Så vi har lokalen att tacka!

Vad tänker ni om framtiden?
– Just nu har vi främst fokus på att bibehålla en fantastisk kvalitet till bra priser både på Ta’ameya och Cucina Povera. Vad mer som sker i framtiden är svårt att svara på.