Krogsuccé fyller 30: "Vi har lärt känna så mycket folk"

Från fransk gourmetkrog till ett av stans mesta stammishak – nu fyller familjära kroginstitutionen Grodan 30 år. Vi träffade ägarna Leif ”Blixten” Henriksson och Mats Broström som har stått på golvet sedan mitten av 80-talet.
- Det har varit jäkligt trevligt, vi känner ju så otroligt många stammisar, säger Blixten.

Att radarparet Blixten och Mats har hållit ställningarna på Grodan sedan 1984 märks. Varannan gäst som kommer in genom dörren känner dem vid namn och morsar glatt. Atmosfären är lättsam och avslappnad.

- Vi jobbar så mycket tillsammans, men i arbetskraft är vi bara en, då den andra står och snackar med gästerna, berättar Mats.

Grodan hette från början La Grenouille, ”grodan” på franska, men det dröjde inte länge innan stammisarna hade anammat det svenska smeknamnet – Grodan. Idag är restaurangen ett väletablerat stammishak med en meny som har varit mer eller mindre oförändrad de senaste 25 åren. Här gäller inte minst husmanskost med svensk och fransk touch.

- Vi har hela tiden hållit fast vid samma koncept och aldrig fallit för trender som sushi eller pizza. Istället har vi tänkt på vad som passar på en fransk brasserimeny.

Viktigt med igenkänning – och humor
Gäster från förr känner lätt igen sig i lokalerna, även om krogen har fått tillskott av en lounge, fler sittplatser och en festlokal i källaren. Restaurangens seglivade plats på krogkartan har enligt ägarna även att göra med att Grodan alltid har varit rättvist, trots det kändistäta läget. En förebild är Keith McNally, som bland annat ligger bakom krogsuccéerna Balthazar och Pastis i New York.

- Om Robert De Niro står i deras kö får han vänta i baren precis som alla andra, poängterar Blixten som tror på vänlighet och humor men inte fjäsk.

Och kändisar har det varit gott om på Grodan. Under tidigt 2000-tal lockade restaurangens klubb, Cocktail Club, världskända house-akter, och på 90-talet hade självaste Clintan en filmlansering på restaurangen. Till ett av ägarnas starkaste minnen hör även en oannonserad spelning med Bryan Adams.

Nu hägrar 30-årsjubileet, som kommer att gästas av gamla rävar.

- Det blir ett band som spelade här för 20 år sedan, och så kommer en kille som jobbade i baren och var dj i Alperna på 80-talet. Han har dammat av LP-skivorna nere i källaren, berättar Blixten glatt.