Kvarterskrogen Nabo är din nya granne i Vasastan

Nabo är sedan gammalt ett uttryck för granne, precis så som den nyöppnade kvarterskrogen med samma namn vill identifiera sig. Efter omfattande ombyggnationer står nu restaurangen redo att välkomna såväl törstiga som hungriga gäster på Tegnérgatan, med utsikt mot Tegnérlunden.

Kvarterskrogen Nabo har äntligen öppnat upp dörrarna efter några månaders förseningar, något man förstår varför när man får ta del av den nya lokalen. Vid entrén möts man av restaurangens bardel där du som gäst välkomnas att ta ett glas, och här kan du även beställa från en mindre barmeny. Längre in i lokalen hittar du restaurangen som rymmer 60 personer, med full insyn i det öppna köket där du även kan boka chef's table. Vad du vid första anblick inte får ta del av är undervåningen - som varit en stor del av renoveringsprocessen - där det gömmer sig ett chambre separée med plats för ungefär 35 personer samt en ännu inofficiell bar med egen entré.

Maten som serveras på Nabo har sin grund i det nordiska köket, och stort fokus ligger på hållbara och närodlade råvaror där tillagningsteknikerna och kryddsättningarna kommer från hela världen. Även “zero waste” är en del av Nabos koncept; ambitionen är att uppfinningsrikedomen ska prägla hållbarhetstänket. I centrum står även vinerna, bokstavligt talat. Här kan du välja mellan hela 30 olika viner på glas, och något som är utstickande för kvarterskrogen är att de erbjuder såväl hela som halva glas.

- Vi vill vara din allra bästa kvarterskrog, en levande restaurang där du vet att du får riktigt bra mat, goda viner och personlig service men på ett avslappnat och välkomnande sätt, säger Andreas Höistad, partner på Nabo.

Man har även satsat på att ansluta ett starkt team, som bland annat består av restaurangchef Nicklas Landgren, som tidigare jobbat på Esperanto, Punk Royal, Ett Hem, Wabi i Dubai och kökschef Patrik Svensson som kommer med erfarenhet från Edsbacka Bistro, Luzette, Sturehof samt två år i Australien.

- I baren, som leds av Måns Borg från Nobis Hotel, skakas enkla drinkar på bästa råvaror med smaker som gästen känner igen. Baren kännetecknas av hög puls med en stor variation av dj:s och ambitionen är att vara den naturliga platsen i Vasastan för en stimmig afterwork, säger Nick Sitbon, partner på Nabo.

Den stora lokalen som tidigare inhyst åtta mindre kontor har genomgått en omfattande ombyggnation. I inredningen har fokus lagts på nordiska materialval med träslagen ask och alm som återfinns i Tegnérlunden är dominerande i inredningen.

- Det är viktigt för oss att gästen känner sig hemma i lokalerna och det ska återspeglas i såväl stämning som inredning. Nabo ska vara en plats man aldrig vill gå hem ifrån, avslutar Johannes Soner, den tredje partnern i restaurangen.

Efter årsskiftet kommer även deras separata bar, vars namn ännu inte tillkännagivits, att öppna där ett fullständigt barkoncept med drinkar, dj:s och enklare streetfood kommer att erbjudas. Hit hittar man via restaurangen, eller genom en egen entré längre ner på Tegnérgatan. Tills dess kommer lokalen att fungera som en förlängning av restaurang Nabo, samt vara tillgänglig som festlokal.

Utöver detta kommer Nabo att satsa på aktiviteter, evenemang och gästspel.