Lägg Rumble/Sway på minnet – Stockholms nya cocktailbar

Leo och Aron är två killar som (bland mycket annat) drivit den eminenta cocktailbaren Corner Club i Gamla stan. Träffades gjorde duon år 2017 när de arbetade på Brasseriet och Strömterrassen, och sedan dess har de mer eller mindre varit en paketdeal. Nu, när pandemin äntligen lagt sig, går de in i ett nytt äventyr tillsammans och lanserar Rumble/Sway i Spitting Bulldogs gamla lokaler.

Att de hamnade i just Spitting Bulldogs lokaler är ingen slump. Här har tidigare vänner och kollegor till killarna huserat, Max Järrud och Christoffer Åhnberg. Leo har även stått i baren ett antal gånger, och på den vägen är det.

– Ägaren av Spitting Bulldog kontaktade oss med en tanke om ett nytt koncept med större fokus på cocktails. Ett möte senare, där vi fick ta del av planerna, fick vi en känsla för idén och hur det låg i linje med våra egna visioner. Det var inget enkelt beslut att klippa navelsträngen till Corner Club, men samtidigt kände vi att kanske gjort vår tid där, och att det var dags för något nytt, säger Leo.

Berätta om Rumble/Sway?
– Namnet anspelar på den dualitet i koncept och personlighet vi eftersträvar – en kontrast mellan högt och lågt. Rumble representerar det roliga, öppna, stökiga och högljudda medan Sway motsvarar en sofistikerad elegans och hög standard på cocktails och service. Vi vill representera rolig stämning utan stärkta skjortkragar där man aldrig tummar på kvalitet, berättar Leo och fortsätter.

– Även om cocktails är vad vi är bäst på vill vi erbjuda en bred produkt med något för alla. Lokalen ligger på ett naturligt stråk där många passerar dagtid. Att ha generösa öppettider medför en blandad publik, och extra roligt känns det att få köra på ända till 03 på helgerna. Vi vill vara ett vuxet, lite sexigt alternativ till nattklubbarna i området.

Inför öppningen av Rumble/Sway har killarna gjort en smygöppning under ett par veckor där de haft möjlighet att testa menyn på vänner och familj. Ett namn- och konceptbyte är ett stort projekt med en övergångsperiod som kan behöva lite tid. Ett nytt område, klientel, en ny bar och ett nytt kassasystem kan verka utmanande, och det är en fördel att bli varm i kläderna innan man slår på stora trumman – i alla fall om man frågar Leo och Aron.

– Det här är en stor satsning för oss och något vi vill ska leva länge, så det är viktigt för oss att göra rätt från start, säger Leo.

Menyns huvudfokus är cocktails, men här finns även en bred lista på vin och öl för att kunna tillfredsställa en vid publik.

– Vi vill etablera oss som en seriös cocktailbar och bygga upp ett förtroende innan vi tar ut svängarna för mycket. Så inför lanseringen har vi satt ihop en meny med "remastered classics" – klassiska cocktails med vår egen touch, det vill säga otippade smakkombinationer.

Deras signaturdrink exempelvis, Old Fashioned, gör de på bourbon tvättad med brynt, cigarrökt smör samt sälta.

Men den här cocktailbaren serverar även mat – något de tycker saknas på många bra barer i Stockholm.

– Det ska vara en del helhetsupplevelse att gå på lokal och man ska inte behöva gå vidare om man blir hungrig efter en session i baren.

Här har deras italienska kökschef Antonio satt ihop en meny med rätter i mellanformat som är gjorda för att delas vid bordet.

– Spritvänlig, mättande mat med finess och en lyxig touch. Tramezzino-macka med kycklinglevermousse, Coppa, karamelliserad lök och parmesan är magisk!

Vad är er ambition?
– Vi strävar efter att bli ett vattenhål med internationell puls och riktar oss därför mot en bred publik. Stämning och målgrupp ändras efter klockslag och dag. Man kan slinka in efter jobbet och dricka en öl med en old fashioned efter jobbet, käka en pasta och dricka vin när energin tryter efter en dag på stan eller gå all in med kompisgänget fredag natt och dricka dry martinis som helrör-servering, kanske med en flaska champagne eller två på sidan – hela vägen fram till 03!

Leo och Aron har upplevt en lucka på marknaden, en plats som erbjuder något mittemellan bar och nattklubb där man kan dricka högkvalitativa cocktails med snygg och personlig bordsservice fram till 03 – det är något man ofta ser på den internationella arenan.

– Vi tror att efterfrågan på den typen av ställe är hög och något som saknas i Stockholm. Dessutom kommer vi erbjuda ett "bottle service"-program där du som gäst kan köpa en flaska sprit som sedan förvaras i ett personligt skåp hos oss. Du får ett nyckelkort och kan när som helst komma in och dricka av din flaska. När du har en flaska av exempelvis tequila hos oss så skräddarsyr vi hur du konsumerar den, antingen som margaritas, palomas eller agave-old fashioneds. Allt ingår!

Vad tänker ni om framtiden?
– Vi försöker att inte följa trender utan vill jobba långsiktigt, kvalitet går aldrig ur tiden. Det kommer ta ett tag att tvätta bort den gamla "Spittan"-stämpeln och det är inget vi vill stressa fram. Vi har stora ambitioner och strävar efter att bli ett household i branschen med institutionsstatus. Vi planerar också att lansera ett "Aloha Sunday" – en fet söndagsfest riktad mot krogisar, säger Leo.

Inför nyöppning har Aron och Leo tagit hjälp av interiördesignern Carla Enza, för att sätta rätt prägel på lokalen och skapa den känsla de är ute efter.

– Rumble/Sway ska kännas som ett vardagsrum utanför hemmet. Här ska du känna hur ett dussintal artister, konstnärer, poeter och ikoner delat sina hemligheter in på småtimmarna, säger Carla och fortsätter.

– I lokalen präglas de mörkbruna bokhyllorna av litteratur, musik och historia. Inspirationen till Rumble/Sway har hämtats från biblioteket Livralialello samt Shakespeares bokaffär där de dramatiska bokhyllorna och färgerna skapar den perfekta balansen mellan lekfullt och elegant. Både rumble, and sway, avslutar Carla.

Rumble/Sway öppnar dörrarna på Birger Jarlsgatan 33 fredagen den 25 mars.