Lykke Nytorget öppnar lyssningsbar efter renovering

I knappt ett halvår har den som velat besöka Lykke Nytorget mötts av lapp på luckan. Men den 15 april öppnade man dörrarna till Lykke 2.0, med nya inslag i interiören, ett större kök och framför allt: en lyssningsbar i källaren, som går under namnet Lykke Lystra.

I november förra året var det dags för de sista gästerna att dricka ur sina kaffekoppar. Därefter följde drygt fem månader av renovering för Lykke Nytorget. Nu har de precis öppnat igen.

Hej Tim! Vad har hänt under stängningen?
– Det har hänt massor! Här uppe har vi mest förfinat och gjort det fräscht. Vi har förbättrat akustiken, fixat fler och bättre toaletter och ett större kök, men det stora har hänt nere i källaren, där vi har skapat en lyssningsbar, säger Tim Widgar, driftchef på Lykke.

– Lyssningsbaren är en sittande upplevelse med fokus på just lyssning, nästan som en jazzklubb fast med vinylskivor. Konceptet kommer från Japan, det är en alternativ scen som inte handlar om att skapa dans, utan mer om nostalgi för vår del. Fast å andra sidan får man ju dansa nu när danstillståndet har slopats, haha.

De har tagit hjälp utifrån för att färdigställa bland annat snickerier, ljus och ljud. För att få tag på de allra bästa högtalarna gav de sig in i en budgivning.

– Vi är otroligt stolta över våra högtalare, de går egentligen inte att få tag i utan det blev budgivning som vi vann, så vårt koncept var väl det mest tilltalande. Vi vill skapa en dynamisk ljudbild med dem, det ska låta äkta, som när man spelade in musiken och som den är tänkt att upplevas.

– Vi kommer att ha temakvällar där vi spelar hela album. Inte kommersiell musik, men annars ganska blandat. Jag brukar ge Gorillaz som exempel, jättekommersiellt men ändå inte, sådant som min årskull gillar. Men också tidiga Coldplay, nollnolltal… Kanske inte Rolling Stones, även om det vore kul också.

Trots att fokus ligger på musiken, finns potentialen att starta en bred kulturscen.

– Vårt koncept är ju regnbågen, alla färger är vår färg och vi är flexibla. Det vill vi jobba med även inom kultur. Källaren är preppad för filmvisning också och jag skulle gärna ha kortfilmsvisningar här så småningom.

Du sa att ni har fått ett större kök, vad kommer att hända på matfronten?
– Vi är en kaffebar, men det betyder inte café. Dagtid är vi det och jobbar med egenbakat, gott bröd och har riktigt bra kaffe från Lykke Kaffegårdar. Men nu när allt snart är klart i köket kan vi också erbjuda en större meny. Vi har fått in en ny kock och kommer att börja med mellanrätter, vi vill gärna att man ska kunna dela på maten som kan vara allt från gnocchi till tonfisktartar.

– Och cocktails. Här uppe vill vi erbjuda de bästa kaffedrinkarna.

De hinner börja med några lyssningssessioner, den första temakvällen redan den 26 april, innan det är dags för sommarsäsong.

– I sommar blir det fokus på uteserveringen. Den öppnar vi den 5 maj och där är det mer fokus på öl, det är en enkel ölcontainer med plats för många, upp till 100 personer. Sen drar vi igång med lyssningsbaren till hösten igen.