© Nobel Prize Outreach. Foto: Clément Morin. © Nobel Prize Outreach. Foto: Clément Morin.

Nobelmiddagen 2025 – här är årets kockar och konditor

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Den 10 december är det dags för årets mest prestigefyllda middag – vi talar förstås om Nobelbanketten. Nu står det klart att det är Tommy Myllymäki och Pi Li som står bakom 2025 års meny, tillsammans med konditor Frida Bäcke som skapat årets dessert. 

Att sätta Nobelmenyn, som serveras till såväl kungafamiljen som prismottagarna och gäster från hela världen, är ett av kock- och konditorbranschens mest ärofyllda uppdrag. Den 5 december offentliggjordes det att Tommy Myllymäki och Pi Le, Michelinrestaurangen Airas krögare och delägare, ansvarar för årets salta rätter, medan Socker Suckers Frida Bäcke komponerat ihop den söta avslutningen. Exakt vad som hittas på menyn är dock en välbevarad hemlighet som avslöjas först när gästerna sätter sig till bords i Blå hallen den 10 december.

De båda kockarna utgör den första duon som skapar Nobelmenyn, tidigare har det varit enskilda kockar. Tack vare det nära samarbetet på Aira beskriver de samarbetet som en vanlig vardag, bara ett annat uppdrag – ett uppdrag de beskriver med ett ord: ärofyllt.

– Vi är väldigt stolta, och det underlättar också arbetet att kunna diskutera med varandra. Eftersom allt kring Nobel är så hemligt har man inte så många att prata med, så det är väldigt skönt att åtminstone kunna prata med varandra, säger Pi Le.

Exakt vad som kommer att serveras under banketten är höljt i dunkel fram till att gästerna sätter sig vid bordet, men Tommy Myllymäki kan ändå avslöja en liten detalj.

– Vi kommer använda torkad Karljohanssvamp och bär från skogen. Karljohan är en råvara som vi använder på Aira framför allt, den kanske inte syns så mycket i en rätt men som smaksättare, det kan vara en olja eller en buljong som lyfter andra delar av en rätt. Under Nobelmiddagen kommer den kanske få lite större utrymme, säger Tommy Myllymäki.

Desserten är lika hemlig den, men två ingredienser kan Frida Bäcke ändå berätta om.

– Desserten är inspirerad av skogen och kommer innehålla vildhallon och slånbär. Slånbär är ett lite bortglömt bär som jag verkligen vill lyfta och göra något stort av. 

Tommy Myllymäki, Pi Le och Frida Bäcke står för årets Nobelmiddag. Foto: Lisa Melin Johansson

Inspirationen till menyn kommer från kockarnas dagliga arbete på Aira, och de gäster som tidigare besökt restaurangen kan komma att känna igen sig i små detaljer.

– Idéerna kommer från början från det vi gör på Aira, vi har utgått från arbetet vi gör där varje dag. Men Nobelmenyn kommer samtidigt verkligen inte vara samma mat vi serverar där, säger Tommy.

–  Det är vår typ av matlagning och vårt DNA i processen, säger Pi Le.

Det är inte bara kockduon som är vana att arbeta tillsammans – även Frida Bäcke har tidigare jobbat på Aira, något som de är överens om bidragit till att samarbetet flutit på extra bra. 

– Jag blev jätteglad när jag fick veta att det är Tommy och Pi som är årets kockar, det känns jättebra. Det blir litegrann som när vi tog fram rätter på Aira, säger Frida Bäcke. 

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.