Premiär för Pharmarium – ett unikt tillskott i Gamla Stan

Den 1 juli var det premiär för Pharmarium beläget mitt på Stortorget i Gamla Stan. Menyn är sammansatt efter säsongens råvaror och medicinalörter med helande effekter.


Restaurangen och cocktailbaren Pharmarium har nu tagit plats där Sveriges första apotek öppnade för 438 år sedan. Ägarna - som för övrigt delar samma efternamn - ser Pharmarium som en spännande plats där både stamkunder och tillfälliga gäster kommer att trivas. Förutom att ligga på historisk mark har den nyöppnade restaurangen även inspirerats av platsens historia. Färska råvaror, medicinalörter och näringsrika cocktails är det som dominerar mat- och drinkmenyn.


- Apoteket var en värld av läkande, skönhet och magi; begrepp som är centrala för Pharmarium i allt från dryck och mat till inredning, berättar Daniel Azizsson, en av de tre bröderna som driver Pharmarium.


Hos Pharmarium kan du beställa havsmat som fisk, pilgrimsmusslor och krabba, samt kötträtter. En bra blandning som sammanställs till en fulländad meny. Varje maträtt är väl genomtänkt med särskilt hänsyn för sammanblandningen av ingredienserna. Om du vill ha dessert efter maten så har du goda alternativ att välja från. Jordgubbar & Kattmynta bestående av färska jordgubbar, smultronsorbet och kattmynta är just nu med på menyn som restaurangen inleder med.


Att blanda väl är en konst som de på Pharmarium verkar kunna behärska. Det gäller inte bara sammansättningen av menyn eller ingredienserna i själva rätterna utan även den kunskap i mixologi som förekommer här. Pharmarium är som nämnt även en cocktailbar och kommer att erbjuda unikt blandade cocktails med näringsrika ingredienser. Som ett cherry on top kan vi nämna att de dessutom förenat varje cocktail med en viss maträtt.


‐ Jag älskar både gamla klassiker och nytänkande cocktails med inslag av mixologi. Här på Pharmarium förenas det bästa från båda världar i en helt unik miljö, säger bar managern Anders Sandberg som tidigare jobbat på bl.a. Berns Salonger och Le Bar Rouge.


Inredningen på Pharmarium undkommer inte heller sammanblandningar. En större del av restaurangen ser ut som en korsning mellan den barockiska stilen som speglas av de bekväma sammetsfåtöljerna, och den orientaliska stilen med intressanta mönster som smyckar mattorna. Det är varma färger, dämpad belysning och rött är ett nyckelord. Den andra delen är inrett med schackrutiga marmorgolv och någonting som efterliknar små boxar av trä som täcker alla väggar.


Det finns en viss magi över hela konceptet, och det är just det som ägarna och medarbetarna på Pharmarium vill förmedla. Mystisk inredning, intressanta köksverktyg och cocktailnamn som får en att undra. Att restaurangen är belägen på historisk mark bidrar för övrigt till att den känns än mer intressant och förhoppningsvis återupplivar den historia som platsen innehar.


Mer information: Pharmarium