Matkravet, som innebär att verksamheter måste ha mat på menyn för att få serveringstillstånd, har debatterats hårt på sistone, likaså kravet på att ha sittplatser inomhus för att få servera alkohol på uteserveringen. Nu utreder regeringen matkravet och ser över lösningar för att slopa dagens krav. I samma veva ser man över reglerna för uteserveringar.
De båda kraven har satt käppar i hjulet för många barer, caféer och restauranger som har en särskild fäbless för alkoholhaltiga drycker, inte minst dem med uteservering. För dessa verksamheter kan det dock hyfsat snart komma en ljusning. I början av sommaren meddelade Regeringen att de ville snabbutreda frågan om matkrav vid servering av alkohol, och den 18 september överlämnade Förenklingsrådet sina förslag till Elisabet Lann (KD) som är ansvarig minister. Bland annat vill man ta bort kravet på att matserveringar ska ha ett eget kök för att få servera alkohol, kravet på att serveringsställen ska erbjuda ett lämpligt antal platser för matservering, samt kravet på att ha ett eget kök vid cateringverksamhet.
I dagsläget finns omkring 34 000 restauranger i Sverige, varav cirka 14 000 av dem har serveringstillstånd. Av dessa är ungefär 3 600 så kallade nöjesrestauranger med fokus på servering av drycker, men där även mat serveras, så som pubar, barer, nöjeskrogar och nattklubbar. Nuvarande regler innebär att dessa måste erbjuda matservering med ett varierat utbud av maträtter fram till klockan 23, därefter kan ett enklare urval av rätter serveras. Maten måste också tillagas på plats, i ett fullt utrustat kök som ska vara beläget i anslutning till en serveringslokal. En förändring av regelverket skulle alltså göra stor skillnad för tusentals verksamheter, inte minst barer. I förlängningen skulle även andra verksamheter såsom foodtrucks kunna servera vin och öl.
De föreslagna ändringarna alkohollagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.