Säsongspremiär för Blidösundsbolagets musikkryssningar

Blidösunds­bolagets fartyg glider längs Stockholms vatten varje dag, året runt. Utöver att transportera passagerare mellan skärgårdens hamnar erbjuder man kulinariska upplevelser i form av lunch- och middagskryssningar. Den 10 juni är det dessutom säsongspremiär för musikkonceptet Blidösund Live, vars artistprogram sträcker sig ända till sista september.

Kliv ombord på ett av de historiska ångfartygen Norrskär och Storskär och smaka den säsongsaktuella menyn, samtidigt som du från en helt ny vinkel blickar ut över vackra sommarstockholm.

Sedan år 1908 har Storskär varit i drift, vilket gör henne till ett av världens äldsta i sitt slag. Dessutom är hon ganska snabb – faktiskt det snabbaste ångfartyget i skärgården. Ombord vittnar den klassiska inredningen med röd sammet och gulddetaljer om en anrik historia. 

Det är just den unika miljön, ihop med den somriga inramningen av Mälarens vatten, som får stammisarna att återvända gång på gång. Utöver att vara ett transportmedel är Blidösundsbolagets ångfartyg en omtyckt plats för affärsluncher, festligare middagar och romantiska dejter. För några stockholmare har restaurangerna ombord blivit nästan som ett vardagsrum – de allra trognaste stamkunderna åker på kryssning flera dagar i veckan. 

– Det är alltid trevligt ombord, och maten är god. Vi brukar boka chambre séparée-salongen, det är en perfekt plats att sitta och prata på när man är ett lite större gäng som vi, säger en av herrarna i pensionärsklubben ”Antikrundan”, som med jämna mellanrum lunchkryssar med Blidösundsbolaget.

Magnus Johannesson har arbetet i restaurangen på Storskär under fyra sommarsäsonger. Han berättar om den familjära stämningen ombord:

– Vi träffar flera av våra stammisar nästan dagligen, så man lär känna varandra ganska snabbt. Här är det alltid glad stämning, för en lunch eller middag ombord är inte bara en måltid, utan en upplevelse. 

I restaurangen serverar man klassiskt svenska rätter, med internationella inslag. Utbudet varierar under säsongen, och nytt för i år är dagens lunch, som byts ut veckovis. Eftersom menyerna skiljer sig en aning mellan de olika fartygen hittar även de mest frekventa gästerna något nytt att smaka. 

Ett annat återkommande inslag på Blidösundsbolaget är livespelningarna. Även i sommar arrangeras kvällskryssningarna Blidösund Live, där middagen tonsätts av livemusik av kända svenska artister. Från den 10 juni till 30 september tar olika artister och band plats på fartygets scen. På årets artistprogram hittar vi bland andra Ebbot Lundberg, Hanna Järver, Solala och Mikael Rickfors. Under Prideveckan som äger rum i början av augusti tar man med firandet ombord, med extra festliga Pride-spelningar.

Här kan du se årets artistprogram och läsa mer om Blidösundsbolagets lunch- och middagskryssningar.