Stans äldsta tehus fortsätter utmana lattetrenden

I år fyller Chaikhana, Skandinaviens första tehus, tio år. Tedrickandet har blivit rykande hett, men för ägaren Ashok Kapoor handlar det om mer än bara en trend.
- Jag ser det hellre som en livsstil, säger han.

Sedan Chaikhana slog upp dörrarna 2004 har den klassiska tesalongen i Gamla Stan introducerat kaffedrickande stockholmare för både teprovningar och afternoon tea. Här samsas runt 250 olika tesorter, bakelser från utvalda konditorier och antika möbler från Indien i rogivande miljö.

- Folk kommer hit för att de söker smaker, dofter, lugn och ro. De vill inte sitta där det är så mycket ljud, berättar Ashok Kapoor som själv brinner för tekulturen.

Idén till ett eget tehus fick han redan på 70-talet när han bodde i Paris, men det var först efter en lång karriär inom reklam och IT som drömmen förverkligades. Idag samarbetar Chaikhana med två av Paris största tehus, Mariage Frères och Maison de Trois Thés, och erbjuder flest tesorter i Norden. Även bland gästerna har intresset breddats, inte minst tack vare teprovningarna.

- Det dricks fortfarande mest svart te, men det håller succesivt på att förändras. En del är väldigt nyfikna och vill prova allt möjligt. Det har litegrann med ens personlighet att göra, säger Ashok.

Blir det några nyheter i samband med tioårsjubileet?
- Vi får lite nya förpackningar som kan ges bort i present och kanske ett par nya blandningar. Vi har även förändrat vår franska afternoon tea och börjat servera champagne och vin, berättar han.

Efter att ha utmanat lattetrenden i tio år hoppas Ashok Kapoor på en långlivad framtid för tedrickandet i Stockholm, där afternoon tea redan har slagit stort.

- Det kanske inte alls blir en trend utan en livsstil, snarare. Personligen är det att föredra. En livsstil är alltid någonting som kommer att stanna kvar, säger han.

Vad är ditt tips till te-novisen?
- Te är minst lika stort som vin. Det är inte krångligare än att prova sig fram, men för den som enbart har druckit kaffe förut kan det vara bra att börja med teer som är lite kraftiga, som ett surrogat.

Mer information: Chaikhana