Sturehof bjuder in till Sápmi-dagar

Sedan 2014 har Sturehof varje år anordnat Sápmi-dagar för att hylla den samiska mat- och hantverkstraditionen. Årets Sápmi-dagar äger rum helgen den 22–24 september och bjuder på allt från renauktion och samisk mat till musik och konsthantverk. 

Även i år finns möjlighet att både bekanta sig med och fördjupa sig inom samisk kultur på Sturehof. Under Sápmi-dagarna säljer slöjdarna Doris och Sven-Åke Risfjell sydsamiska konsthantverk, och Kajsa Fjellström och Andreas Lidström från Norra Vilhelmina sameby styckar och auktionerar ut renkött. På menyn står samiska delikatesser, bland annat suovas i gáhkku som är rökt renkött i en samisk glödkaka. Dagarna avslutas på söndag med en middag ackompanjerad av levande musik med jojk och samiska trumverk.

– Det här är vårt sätt att hylla och visa vårt stöd och uppskattning för de samiska mattraditionerna, hantverken, och framförallt, människorna. Den samiska kulturen är en av de viktigaste och mest färgstarka vi har, och Stockholm har faktiskt Sveriges största samebefolkning, därför känns det självklart att genomföra de här dagarna på Sturehof, säger Pelle Sturén, initiativtagare till Sápmi-dagarna, i ett pressmeddelande.