Svenska Gastronomipriset 2020: Här är alla vinnare

Under måndagskvällen gick Svenska Gastronomipriset av stapeln på Operakällaren i Stockholm, med 200 inbjudna gäster från restaurangbranschen. Under prisutdelningen presenterades åtta priser där branschen själva fått rösta utan någon extern jury. Även priserna Årets Werner för offentlig och privat sektor delades ut.

Svenska Gastronomipriset är en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor. Tidningen Restaurangvärlden har utsett Kockarnas Kock och Kockarnas Krog 27 år i rad. Drygt 100 kockar i hela Sverige röstar på de fem kockar och fem krogar som de anser vara bäst i Sverige. Under 2016 introducerades detta även för konditorer och sommelierer, som på samma sätt fått nominera de kollegor de anser vara bäst. Nytt för i år är att även baristor har fått vara med och rösta.

Här är alla vinnare i Svenska Gastronomipriset 2020:

Kockarnas Kock 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa kockarna i Sverige)
Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås

Kockarnas Krog 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa kockarna i Sverige)
Frantzén, Stockholm

Konditorernas Konditor 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa konditorerna i Sverige)
Fredrik Borgskog, Brøderi Borgskog 2019

Konditorernas Konditori 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa konditorerna i Sverige)
Fosch Artisan Pâtisserie, Stockholm

Baristornas Barista 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa baristorna i Sverige)
Anthony Nguyen, Alkemisten, Göteborg

Baristornas Kaffeupplevelse 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa baristorna i Sverige)
Drop Coffee, Stockholm

Sommelierernas Sommelier 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)
Rubén Sanz Ramiro, PM & Vänner, Växjö

Sommelierernas Dryckesupplevelse 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)
PM & Vänner, Växjö

Årets Werner 2019
Privat sektor: Ulrika Brydling
”Kock och krögare, som under många år använt sina erfarenheter och sin breda kompetens till att stötta den kommande generationen i restaurangbranschen. Inte minst genom tävlingar för unga kockelever där hon på ett mycket ambitiöst, uppmuntrande och klokt sätt puffat ungdomar i rätt riktning i sann Werner Vögeli-anda.”

Offentlig sektor: Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket
”Nutritionist och projektledare som sätter måltiden i centrum– inte minst när det gäller en av de mest utsatta grupperna, de gamla. Om måltidssituationen inte är trivsam, hamnar inte maten i magen. Hon är en röst som tar plats i den allmänna debatten och med hennes fokus på helheten har hon bidragit till att Livsmedelsverket är en myndighet som inspirerar snarare än beordrar.”