Tävlingskockar intar Restaurang Oxenstiernan

I februari händer det grejer på Restaurang Oxenstiernan. Krögaren Sebastian Schildt bjuder tillsammans med restaurangens kreativa ledare Elvira Lindqvist in några av landets främsta tävlingskockar som får gästspela under sex kvällar. Bland de gästande kockarna hittar vi bland andra årets kock 2022 Jessie Sommarström och kocklandslaget under ledning av Ludwig Tjörnemo.

Oförglömliga kvällar med förstklassiga rätter, god dryck och personliga gastronomiska berättelser utlovas när några av landets främsta kockar gästspelar på Restaurang Oxenstiernan under sex kvällar i februari. Restaurangens ambition är att förena det bästa inom svensk design och gastronomi, och med gästspelen vill de ge gästerna möjligheten att uppleva både stjärnkockarnas tävlingsrätter och berättelserna bakom dem. Projektet har fått namnet Stjärnorna på ROX.

– Vår strävan har sedan starten varit att bli den självklara mötesplatsen för att uppleva svensk hållbar gastronomi, design och hantverk. Nu i december belönades vi för vårt arbete med tre ringar av 360° Eat guide, och i somras fick vi en grön stjärna i Guide Michelin. Det är med stor glädje vi nu presenterar tre unika gästspel och får hylla vår gastronomiska tävlingselit under februari, som också blir en inledning på Stockholms år som gastronomisk huvudstad i Europa 2023, säger Sebastian Schildt, silversmed samt grundare och ägare till Restaurang Oxenstiernan.

Sittningarna startar klockan 19. Samtliga avsmakningsmenyer kostar 1800 kronor per person, och till dem har restaurangens egen sommelier Amanda Eriksson satt ihop passande vinpaket.

Så här ser schemat ut:

Kocklandslaget den 31 januari–1 februari
I slutet av november kammade kocklandslaget under ledning av Ludwig Tjörnemo hem en silverplats i Culinary World Cup. Nu är laget först ut bland Stjärnorna på ROX.

Jessie Sommarström den 14–15 februari
Vinnare av Årets Kock 2022 och frontfigur för den nya generationen kvinnliga stjärnkockar, Jessie Sommarström, serverar en avsmakningsmeny baserad på de vinnande rätterna från Årets Kock-tävlingen. 5 procent av menypriset går oavkortat till Rajdulari Foundation, en organisation som hjälper utsatta flickor i Indien.

Jimmi Eriksson den 20–21 februari
Sist ut är Jimmi Eriksson, som för tillfället finslipar detaljerna inför Bocuse d’Or, tävlingen som kallas världsmästerskapet i matlagning och går av stapeln i Lyon i slutet av januari. Nyligen var han ansvarig för nobelmiddagen, men när han intar Oxenstiernan är det med en en avsmakningsmeny som utgår från hans bidrag i Lyon.