G.A.T. beräknas öppna i slutet av 2025. Foto: press G.A.T. beräknas öppna i slutet av 2025. Foto: press

Tjoget-gruppen öppnar G.A.T. vid Gustav Adolfs torg

Aurora Holm, Skribent SE, Thatsup Aurora Holm, Skribent SE, Thatsup
Aurora Holm

20-Gruppen, som ligger bakom populära Tjoget i Hornstull, öppnar nu en ny restaurang: G.A.T., vilket man får anta står för “Gustav Adolfs torg”. Här kommer de att erbjuda en kombination av amerikanska och franska smaker, en klassisk cocktailbar och private dining under ett och samma tak.

G.A.T. står på tre ben – restaurang, bar och två chambre séparéer, allt samlat i Davidsonska huset, en sekelskiftesbyggnad som bedöms ha “synnerligen höga kulturhistoriska värden" enligt Stadsmuseet.

– Så fort vi klev in i den här lokalen för första gången kände vi alla att det är här det ska hända. Det känns extra roligt också att ta ett nytt kliv från Söder till city, och att få bli de första att förvandla de här otroliga rummen till restaurangmiljö, säger Joel Söderbäck på 20-Gruppen.

Inspireras av 80- och 90-talskrogar

Inspirationen kommer från de högkvalitativa bistroer som började dyka upp i New York under 80- och 90-talet, med amerikanska tolkningar av fransk kokkonst. På menyn kommer det bland annat att finnas rätter som kungskrabba, ryggbiff och räkcocktail, samt den nya skapelsen toast G.A.T. med stekt anklever, oxfilé och kaviar. Arbetet i köket leds av kökschefen Elias Nador, som har stått i köket på Tjoget i över tio år.

 – Vi kommer anamma den energi som finns i de många otroliga New York-bistros som vi själva förälskat oss i. Menyn kommer vara stor och härlig så att alla hittar något som funkar för just dem, just idag. Maten ska kännas lyxig, men det ska också finnas en tydlig igenkänning i varje tugga. För mig personligen är det viktigt med höga smaker och snygg fräschör. En grönpepparsås ska faktiskt smaka grönpeppar – gärna lite konjak också, säger kökschefen Elias Nador.

Kungskrabba och räkcocktail är två av rätterna på menyn. Foto: press

Även i cocktailbaren hämtas inspiration från New York, med cocktails som cosmopolitan, Manhattan, midori sour och dry martini på listan. Tjoget-veteranen Axel Söderström ansvarar för baren.

– En kväll på G.A.T. ska vara given för alla som vill avnjuta klassiska cocktails utförda på allra bästa sätt. Vi grundar oss i de traditionella recepten och utforskar små finurliga sätt att förfina dem. Jag kan redan nu säga att vår tequila-servering kommer vara värd ett besök i sig, säger barchefen Axel Söderström.

Restaurangchef är Elin Banck, som tidigare bland annat haft samma roll på 20-Gruppens tyska krog Liebling vid Mariatorget.

Elias Nador, Axel Söderström och Elin Banck leder arbetet  på restaurangen. Foto: press

Från kulturklassad till krogklar

Byggnadens kulturhistoriska klassificering har inneburit många vändor med antikvarier, byggfirmor och myndigheter, men nu står det klart att krogen kan öppna i början av 2026. Peter Herrmann från designstudion Purple och arkitekten Andreas Martin Löf har jobbat fram interiör och koncept som respekterar husets historia och samtidigt känns modernt.

– Båda har verkligen förvaltat den historiska karaktären i väggarna och hela området. Samtidigt har de på ett riktigt snyggt sätt adderat ett samtida lager, utan att förlora den pampiga sekelskifteskänslan. Att kliva in på G.A.T. kommer inte likna något annat i stan, säger Andreas Bergman på 20-Gruppen.

Utöver matsalen, som har plats för 30 sittande gäster, finns här två chambre séparéer med plats för 10 respektive 20 gäster. I cocktailbaren finns 40 sittplatser, men krögarna hoppas på en atmosfär som även uppmuntrar till stående mingel.

20-Gruppen driver flera populära krogar. Foto: press

Står bakom flera älskade krogar

20-Gruppen ägs och drivs av krögarna Joel Söderbäck, Andreas Bergman och Simon Åhnberg. I gruppen ingår krogarna Tjoget, Liebling, Paradiso, Hornstulls Bodega och Positano. Värt att nämna är att Tjoget flera år har placerat sig bland de 50 bästa cocktailbarerna i världen, senast 2025.

G.A.T. öppnar den 22 januari 2026.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.