I samband med Skansens nationaldagsfirande kommer det serveras smakprov av Sveriges nya landskapsmåltider. Det blir ett unikt tillfälle då allmänheten för första gången får prova nytolkningar av traditionella rätter, tillagade på typiska råvaror för respektive landskap.
Du har säkert hört talas om öländska kroppkakor, gotländsk saffranspannkaka och pitepalt. Men har du egentligen koll på Sveriges olika landskapsrätter? Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa, vilket man firar bland annat genom att ta fram nytolkningar av klassiska rätter för samtliga landskap samt huvudstaden. Bakom satsningen står Sveriges Landskapsmåltider, som nu presenterar totalt 26 unika trerättersmenyer skapade enligt lokala mattraditioner.
Den 6 juni gästas Skansens nationaldagsfirande av Sveriges Landskapsmåltider som tillsammans med sju kockar serverar smakprover av de nya rätterna. Bland annat kan besökare prova halländsk sötost med rårörda björnbär, nässelsoppa på gösbuljong från Södermanland, och Gävleborgs olika versioner av tunnbröd.
– I Skansens museum berättar vi om hur lokala råvaror och traditioner har format olika måltidskulturer historiskt i Sverige. Därför känns det extra roligt att allmänheten nu får chansen att uppleva lokala råvaror och fantastiska nytolkningar av Sveriges landskapsrätter hos oss på nationaldagen, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.
Här kan du läsa mer om firandet, och här presenteras varje landskaps meny.