Guiden till naturreservat och vandringsleder i Stockholm

Guiden till naturreservat och vandringsleder i Stockholm

Ibland är det skönt att ta sig bort från stressen i storstan och ge sig i ut i naturen och koppla av en stund. I Stockholm finns det flera naturreservat, både stora och små, som lämpar sig för såväl en längre vandring som en picknick eller lugn promenad. I de stora reservaten finns vandringsleder som sträcker sig flera mil, och på flera ställen kan du även övernatta på vandrarhem, eller campa i ett eget tält. Eftersom naturreservaten i Stockholm är så pass bevarade, kan du upptäcka historiska lämningar som runstenar och spår från istiden. Oavsett om du är ute efter en komplett naturupplevelse, eller bara vill åka på en kortare utflykt till ett naturreservat, så kan du i denna guide hitta det som passar ditt ändamål. Här är guiden till vandringsleder och naturreservat i Stockholm.

Innehållsförteckning
 1. Naturreservat och vandringsleder i Stockholm
  1. Nyckelvikens naturreservat – Stadsnära naturoas
  2. Judarskogens naturreservat – Spår från istiden
  3. Nackareservatet – Aktivitetsfyllt naturområde
  4. Långängen-Elfviks naturreservat – Lummiga friluftsområden
  5. Kyrksjölötens naturreservat – Promenadvänligt
  6. Flatens naturreservat – Promenera längs sjön
  7. Södra Törnskogens naturreservat – Vandringsleder från vikingatiden
  8. Tyresta Nationalpark – Komplett naturupplevelse
  9. Östra Järvafältets naturreservat – Jordbruk, skog och aktiviteter

Naturreservat och vandringsleder i Stockholm

Nyckelvikens naturreservat

Hemsida

Stadsnära naturoas

Bara en kvart med buss från Slussen ligger Nyckelvikens naturreservat i Nacka. Bland de lummiga skogspartierna och bergen finns det mycket att göra och se för alla åldrar. Besök bondgården, bada vid sandstranden eller promenera längs med vandringslederna.

Judarskogens naturreservat

Hemsida

Spår från istiden

I Judarskogen kan man se 10 000 år gamla spår från istiden om man tittar riktigt noga. Här finns mängder av promenadstråk och stigar som är omgivna av groddammar och ett rikt fågelliv. I Judarsjön kan du testa fiskelyckan, och kanske dra upp en abborre eller två.

Nackareservatet

Aktivitetsfyllt naturområde

Trots sitt citynära läge är Nackareservatet en riktig oas. Här finns det mängder av trevliga vandringsleder i olika längder, och möjlighet till massor av aktiviteter. Vid Hellasgården kan du utöva en mängd friluftsaktiviteter som att paddla kanot, fiska, åka skidor och plocka svamp. Du hittar även badplatser i reservatet.

Långängen-Elfviks naturreservat

Lummiga friluftsområden

På Lidingö hittar du det 440 hektar stora Långängen-Elfviks naturreservat, som erbjuder lummig natur och ett rikt djurliv. Fågelskåda, grilla, bada och vandra – här finns det en hel del att hitta på för den som är sugen på att ge sig ut i naturen.

Kyrksjölötens naturreservat

Hemsida

Promenadvänligt

I Bromma, endast tio minuters promenad från Åkeshovs tunnelbanestation, ligger Kyrksjölötens naturreservat där du kan vandra längs stigar och njuta av djur och natur. Tittar du riktigt noga kan du upptäcka spår från istiden i form av stora stenblock.

Flatens naturreservat

Hemsida

Promenera längs sjön

Runt sjön Flaten som ligger söder om stan, i närheten av bland annat Sköndal, finns detta gröna naturreservat som erbjuder flera trevliga promenadslingor. De stora höjdskillnaderna ger möjlighet till både klättring och att njuta av den vackra utsikten över sjön.

Södra Törnskogens naturreservat

Hemsida

Vandringsleder från vikingatiden

Mellan Sollentuna och Upplands Väsby hittar du Södra Törnskogens naturreservat, som består av lummiga skogsområden, sjöar och berg. För den som vill vandra finns det flera fina vandringsleder, där du kan finna runstenar från 1100-talet.

Tyresta Nationalpark

Hemsida

Komplett naturupplevelse

Tyresta Nationalpark sträcker sig från Tyresö till Haninge och lockar såväl inbitna vandringsfantaster, som de som bara vill ta en lugn promenad i naturen. Vandrarhemmen ger möjlighet till övernattning för den som vill förlänga naturupplevelsen.

Östra Järvafältets naturreservat

Hemsida

Jordbruk, skog och aktiviteter

Östra Järvafältets naturreservat är ett av Stockholms största. Här finns det mycket att hitta på som vandring, ridning, skidåkning och mycket mer. Det finns allmänna grillplatser utplacerade samt möjlighet att hälsa på djuren på gården.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;