Vasaparken Vasaparken

Här hittar du mysiga parker i Stockholm

I Stockholm är det aldrig långt till grönskan och lugnet. Här finns såväl stora och kända parker som små och undangömda oaser där du kan koppla av och njuta av tystnaden. Vissa parker är lika trevliga att promenera runt i sommar som vinter, andra är perfekta när du vill tillbringa varma dagar i gräset med en bok och något gott i picknickkorgen. Nedan guidar vi till ett gäng mysiga parker i Stockholm – allt från trevliga grönområden i Vasastan och på Östermalm, till vackra utkiksplatser på Söders höjder.

Innehållsförteckning
 1. Södermalm
  1. Vitabergsparken
  2. Ivar Los Park
  3. Tantolunden
 2. Vasastan
  1. Vasaparken
  2. Tegnérlunden
  3. Vanadislunden
  4. Hagaparken
 3. Kungsholmen
  1. Rålambshovsparken
  2. Kronobergsparken
 4. Östermalm
  1. Humlegården
  2. Tessinparken
 5. City
  1. Skeppsholmen & Kastellholmen
  2. Kungsträdgården
 6. Djurgården
  1. Kungliga Djurgården
 7. Utanför tullarna
  1. Vinterviken
  2. Trekantsparken

Södermalm

Vitabergsparken

Få har nog missat vackra Vitabergsparken som breder ut sig på Söders höjder, i angränsning till Renstiernas gata. Den stora parken har kullar och mängder av platser där man kan tillbringa varma dagar i grönskan. Här visas även föreställningar med Parkteatern på somrarna.

Ivar Los Park

En av stans absolut mysigaste oaser hittar du på Mariaberget, med utsikt över Riddarfjärden. Hit kommer många under somrarna för att sitta i gräset och titta ut över vattnet. Precis framför parken går den lilla promenadstigen som lockar både stockholmare och turister.

Tantolunden

Det stora parkområdet intill Hornstull och Årstaviken är fullt av grönområden med närhet till badet. Här hittar du bland annat de kända kolonistugorna från 1920-talet. Precis intill ligger även Drakenbergsparken och Boulebar Tanto, där man kan spela boule under bar himmel på somrarna.

Vasastan

Vasaparken

Mellan Odenplan och Sankt Eriksplan hägrar lummiga Vasaparken som på somrarna fylls av picknickfiltar och folk i alla åldrar. Här finns bollplan, utegym och lekplats, och för den som vill kombinera besöket med lite kultur ligger Sven-Harrys konstmuseum i parken. I anslutning till museet finns det hälsosamma caféet Guld där du kan plocka upp något gott.

Tegnérlunden

Mitt i stan, på gränsen mellan Vasastan och city, döljer sig denna lummiga lilla oas där många väljer att slå sig ner på en bänk eller i gräset och koppla av i solen. Tegnérlunden ligger inbäddad bland husen och har oanat mycket plats att sprida ut sig på. Perfekt för en take away-lunch under bar himmel.

Vanadislunden

Mitt i Vasastan finner du Vanadislunden, en stor innerstadspark som sträcker sig från Sveavägen bort i riktning mot Sibirien. Här kan du promenera runt eller slå dig ner i skuggan. Parken är stor och har mängder av små plättar där man kan sitta lite avsides.

Hagaparken

Hemsida

Idylliska Hagaparken i Solna, anlagd av Gustav III, passar lika bra att besöka oavsett årstid. Här kan du fly undan innerstadspulsen och ta långa promenader i naturen. Parken är enkel att nå från Vasastan och här finns slott och andra landmärken. Dessutom ligger parken i anslutning till Brunnsviken.

Kungsholmen

Rålambshovsparken

Rålambshovsparken, eller Rålis som den brukar kallas, är en riktig sommarmagnet för alla som vill sola, bada, spela boule och njuta av sommarvärmen. Här får du både strand- och parkliv, och i närheten går det bland annat att hyra kajak och SUP under högsäsongen.

Kronobergsparken

På en liten kulle i närheten av Fridhemsplan ligger den här populära, och smått dolda, parken med stora gräsmattor och vackra träd. Hit passar det bra att ta med sig en picknick eller kaffe när man vill koppla av. Annars finns det även utegym, parklek och hundrastgård.

Östermalm

Humlegården

Humlegården bjuder på både parkmys och feststämning några steg från Stureplanspulsen. Gör som så många andra stockholmare och slå dig ner i gräset med en picknick och bok, eller tillbringa kvällen med drinkar, mat och öl på Humlan eller Omnipollos Flora. Stämningsfullare sommarkvällar får du leta efter.

Tessinparken

Den lilla parken vid Karlaplan på Gärdet ligger mitt i funkisområdet och kantas sommartid av grönt gräs och färgglada blommor. Hit kommer lokalbor i alla åldrar, med eller utan hund. Om du vill jobba på solbrännan så kommer du inte vara ensam om att ligga i gräset och pressa.

City

Skeppsholmen Kastellholmen
Skeppsholmen Kastellholmen

Letar du efter en riktig city-oas? Då ska du inte missa de två pittoreska holmarna mitt i centrala stan. Här kan du promenera runt och slå dig ner där du behagar. Bortsett från små grönskande platser och promenadstråk längs vattnet hittar du bland annat Moderna Museet här – som ju har sin egen skulpturpark.

 • Skeppsholmen, City Kastellholmen, City
  Skeppsholmen
  Skeppsholmen, City
  Kastellholmen
  Kastellholmen, City
 • Skeppsholmen Kastellholmen

Kungsträdgården

Hemsida

Kungsträdgården är inte minst känt för sina olika evenemang och festivaler, men hit kommer även många för att äta glass och njuta av sommaren i city. Under våren flockas besökare som vill se körsbärsträden blomma, och på vintrarna förvandlas parken till en omtyckt skridskobana för folk i alla åldrar.

Djurgården

Kungliga Djurgården

Hemsida

Djurgården är bland annat känt för sina anrika ekar, och här finns som bekant gott om vackra grönområden och parker. Ta en promenad och se var du hamnar – du kan både slå dig ner vid vattnet och inåt land. Bege dig annars raka vägen till mysiga Rosendals Trädgård och koppla av under ett av äppelträden.

Utanför tullarna

Vinterviken

Självklart finns det mängder av härliga grönområden utanför city. Ett av dem hittar du söder om Söder, mellan Aspudden och Gröndal. Koppla av i gräset, ta en fika på trädgårdscaféet, bada eller se solnedgången från klipporna. Här finns även Alfred Nobels gamla fabrikslokaler där Winterviken Café numera ligger.

Trekantsparken

En lättillgänglig park alldeles intill sjön Trekanten vid Liljeholmens galleria. Här är det många som promenerar eller slår sig ner i gräset när solen skiner. Den som är badsugen hittar Trekantens strandbad här, ett litet strandbad med en omtyckt grässlänt.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;