Hitta käket på Stockholms bästa food trucks

De mobila matvagnarna har spridit sig med raketfart över Stockholm. Idag hittar du food trucks på stans alla marknader, festivaler, gator och torg – många erbjuder även catering. Och det är inte bara hamburgare och pulled pork som serveras genom luckorna. Veganmat, rawfood och streetfood från hela världen rullar på gatorna. Här guidar vi till några av Stockholms bästa food trucks att hålla utkik efter på vägen (eller när du behöver catering).

Fred's Food Truck

Amerikanska snabbmatsfavoriter

Fred's Food Truck startades 2012 och har idag två truckar som rullar ute på gatorna om dagarna – en rödvit som serverar amerikansk streetfood och en rustik BBQ-truck som erbjuder grillat från ett stort rökskåp. Via hemsidan och sociala medier kan du se var de befinner sig för tillfället.

Nya Carnegiebryggeriet Foodtruck

Signerat ölälskare

Den perfekta kombon av amerikansk streetfood och matchande öl från eget bryggeri. Oftast står denna "mobila gastropub" parkerad utanför själva bryggeriet i Hammarby sjöstad, men den hittas även på olika festivaler och events.

Bun Bun

Rosenlundsgatan 29b, Södermalm

Hetaste baguetterna i stan

Hajpade Bun Bun Truck nominerades till en Gulddrake i budgetklassen 2014 för sitt rullande koncept med franskvietnamesiska baguetter - Bánh Mì. Och de är riktigt goda. Fyllda med koriander och bland annat fläsksida, citrongräsmarinerad kyckling och tofu. Snåla inte med den heta "ketchupen" om du vill sätta extra fart på dem.

Curbside Sthlm Foodtruck

"High quality street food"

Här var det amerikansk snabbmat med fina råvaror. Curbside serverar ett gäng olika burgare, pulled pork och dessutom vegetarisk wrap. Burgarna finns bland annat som chipotle burger och "Burger from Hell" och görs i två olika storlekar, 120 och 180 gram. Köp genom luckan eller beställ hemkörning, avhämtning eller catering.

Flippin' Burgers Food Truck

Superhajpat hamburgerhak på hjul

Humburgersuccén fortsätter och nu rullar denna Stockholmsinstitution runt på stan och serverar enkla "sliders" gjort på de finaste råvarona och hängmörat kött. Gäster kan svalka sig med finöl ifrån mindre hantverksbryggerier eller den egna läsken från Dryck Sthlm.

Vegan Soul Train

Soul food i vegantappning

Vegan Soul Train lär vara Europas första vegan-truck och den rattas av ett par som tagit med sig gatumatskulturen från New York, inte minst från Harlem. Här får du amerikansk soul food med östeuropeiska inslag - i helvegansk tappning. Det är bara att hoppa på tåget och tänka nytt. De ordnar även catering.

Frick & Hagberg

Finburgare och finöl

Nymalda hamburgare på ekologiskt närproducerat nötkött med gruyère-ost, egen majonnäs, fint bröd och IPA-öl. Frick & Hagberg är inte vilken hamburgertruck som helst. Bland annat serveras burgarna som original, rökt och veg och du hittar dem runt hela stan, följ bara stoppen via hemsidan och Facebook.

Indian Street Food & Co

Etiskt och nyttigt från Indien

Inspirerade av gatuförsäljarna i Indien lagar Indian Street Food äkta indisk mat som dessutom är hälsosam och etisk. Och smakerna är verkligen autentiska - kockarna kommer själva från Indien där de även är utbildade. Ett måste för den som längtar efter indisk streetfood alltså. Ekologiskt i största möjliga mån.

Köftebilen

Turkisk streetfood-upplevelse

Här hittar du paradrätten köfte, turkiska nöt- och lammbiffar serverade i dürüm-bröd. Kombinera med den turkiska yoghurtdrycken ayran för att få hela turkiska matupplevelsen. Köftebilen står ofta parkerad i Kungens kurva men den dyker också upp vid festivaler och andra tillställningar.

Kantarellkungen

Som namnet avslöjar...

...handlar det om vår gula höstfavorit. Kantarelltoast och kantarellrulle är givna menyinslag men du får även pulled pork och chicken. Året runt. Kantarellkungen parkerar runtom i city, gärna där det pågår sportevents, och ordnar även catering i hela Stockholm.

Hemglassbilen

Glassig veteran

En riktig föregångare! Glassbilen har levererat glass i stora lass till svenska bostadsområden sedan 1968 och den kända melodin klingar fortfarande. Bäst av allt: du behöver inte leta upp glassen - den kommer till dig, år ut och år in.

Hemglassbilen