Livrustkammaren

inga betyg
Museum
Livrustkammaren
inga betyg

I vackra valv i nära anslutning till Stockholms slott hittas Livrustkammaren. Väl nere i valvet möts du av ett stycke svensk, kunglig historia, med praktföremål som dräkter, rustningar och vapen ända från 1600-talet.

Livrustkammaren är Sveriges museum om kunglig historia och bland Livrustkammarens drygt 30 000 föremål har många anknytning till svenska kungar – från Gustav Vasa fram till idag. Här finns det gott om praktföremål i källarvalven under Stockholms slott, alltifrån paradrustningar och unika vapen till dräkter från kröningar, bröllop och dop.

Vissa föremål i samlingarna har varit med om viktiga historiska ögonblick, som Gustav II Adolfs uppstoppade häst Streiff från slaget vid Lützen 1632, och Gustav III:s maskeraddräkt från attentatet på operan 1792, samt kröningsvagnar och praktkarosser från hovstallet. En del av föremålen vet man ännu mer om, som vem som ägt det, vem som har tillverkat det, och varför. Detta tack vare omfattande dokumentation i form av inventarier, kvitton och räkenskaper. För barn och unga finns den magiska Lilla rustkammaren och roliga barnspåret Slottsmusen.

Muséet öppnade redan under 1800-talet och välkomnar fortfarande besökare till lokalerna som ligger i Kungliga slottets sydöstra hörn, med ingång från Slottsbacken. Här kan man bekanta sig med samlingarna själv, gå en audioguide eller en guidad visning som ordnas för grupper, barn och vuxna. I anslutning till museet finns också en välsorterad museibutik där man kan köpa med sig ett minne från besöket.

Kontaktinformation

Besökarnas bilder från Livrustkammaren Bilder

Recensioner av Livrustkammaren

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera. Se våra riktlinjer här.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
Bli den första att recensera Livrustkammaren!

Kontaktinformation

Representerar du Livrustkammaren?
Gör anspråk på den för att lättare kunna uppdatera viktig information.

Frågor och svar

Vilka typer av aktiviteter finns på Livrustkammaren?

På Livrustkammaren hittar du bland annat:

  • Museum

Var ligger Livrustkammaren?

Livrustkammaren ligger på Slottsbacken 3, 111 30, Gamla stan. I närheten ligger Stortorget, Stockholm. Närmsta tunnelbana är Gamla Stan (ca 350m).