Guiden till Uppsalas bästa julbord

Att mataffärerna börjar sälja julmust och lussekatter redan i oktober går många på nerverna, men lite framförhållning vad gäller julen kan ibland vara nödvändigt. De bästa julborden är ofta fullbokade innan halloween och det gäller att fatta snabba beslut när man väljer vart man ska ta med familjen eller jobbarkompisarna. I en uppsjö av traditionella och nymodiga julbord kan det vara svårt att bestämma sig för vilket man ska satsa på. För att se till att du hittar guldkornen och slipper steka köttbullarna själv när året ska tackas av, guidar vi dig här till bra julbord i Uppsala.

Krusenberg Herrgård

Krusenberg

Herrgårdsromantik

Krusenberg Herrgård dukar fram ett hemlagat julbord i sina historiska, juldekorerade matsalar. Här lagas all julmat från grunden på närproducerade och ekologiska råvaror – från sillen till chokladtryffeln. Kvällen inleds med Krusenbergs glögg och tilltugg innan det är dags för mat. Det går även bra att stanna en hel weekend.

Eckerö Linjen

Julbord till havs

Eckerö Linjen erbjuder julbordskryssning med svenska och åländska delikatesser, som till exempel rullsylta och Janssons frestelse till humana priser. Flera olika sittningar finns att välja mellan, med tur och retur samma dag.

Eckerö Linjen

Villa Anna

Odinslund 3, Centrum

Uppsalas kanske mest populära julbord

Hotel Villa Anna bjuder på ett av Uppsalas kanske mest populära julbord. Här inleds julbordet med Villa Annas specialkryddade glögg innan det är dags för en traditionsenlig buffé med olika sorters sill, lax, lutfisk, köttbullar och andra hemlagade klassiker. Sist men inte minst väntar godsaker från deras eget kondis.

  • Datum och tider: 24 nov–20 dec 2022
  • Pris: 695-895 kr

Sven Dufva

Dag Hammarskjölds väg 40, Centrum

Överdådigt i klassisk miljö

Julbordet hos Sven Dufva präglas av den pampiga miljön. Med högt i tak och stora fönster känns det som att man transporterats tillbaka till 1800-talet. Buffén innefattar alla de traditionella julbordsrätterna, såväl prinskorv som Janssons frestelse, och dessertbordet är värt ett besök i sig. Man har även vegetariska och veganska julrätter.

  • Datum och tider: Från slutet av november
  • Pris: 435–599 kr

Domtrappkällaren

S:t Eriks gränd 15, Centrum

Favoriter och nykomlingar

Uppsalas kanske mest historiska restaurang serverar ett stort julbord fyllt av svenska klassiker, men även mer moderna rätter. Det går även att beställa skräddarsydda dryckespaket.

Rånäs slott

Rånäs slott

Julmiddag på slottet

Rånäs satsar även i år på en femrätters slottsmiddag med julens smaker, i stället för ett traditionellt julbord. I middagen ingår en dessertbuffé som serveras uppe i de pyntade salongerna. Den som vill kan även boka in en övernattning på slottet och få tillgång till Sjöbastun och bubbelbad.

Uppsala Saluhall

S:t Eriks torg, Centrum

Jul i saluhallen

I den inglasade verandan längs Fyrisån kan du njuta av Uppsala Saluhalls traditionella julbord med säsongens alla delikatesser. Vill du kombinera ett klassiskt julbord med underhållning, då kan du boka in Wallmans julshow som återvänder till saluhallen.

  • Datum och tider: 1–17 dec, Wallmans 25 nov–17 dec 2022
  • Pris: Julbord 395–745 kr, Wallmans 845–1045 kr