Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
Ny fotoutställning om 90-talsklubben Deep – "en banbrytande tid i Stockholms klubbhistoria"

Nu på lördag, den 26 mars, är det vernissage på Hasselbacken för foto-utställningen Deep på Cirkus 1992-1995 där fotografen Stefan Holm Mardo visar klubbfotografier från de spektakulära Deep-festerna på Cirkus, när house-och technokulturen var ung. Utställningen visas sedan på Hasselbacken fram till och med den 22 april, och då den hänger i anslutning till hotellobbyn är den tillgänglig dygnet runt.

Så här berättar fotografen själv om festerna och utställningen:

I början på 90-talet hände något nytt i Stockholm. En grupp drivna och extroverta människor möttes och med dem föddes en ny attityd: gör vad vill, se ut som du vill, allting är möjligt. Den här gruppen satte Stockholm på kartan och lade grunden för stadens status idag som ett mecka för design, dansmusik och it.

Fokus låg på det visuella; att ha nya och toppade outfits till varje fest och att hela tiden skapa nya spännande klubbmiljöer. Trots det finns väldigt lite av detta dokumenterat på bild. Till skillnad från nu så var det ingen som tog selfies, kameror syntes sällan till och ingen hade mobiltelefon. Allt handlade om här och nu.

Sommaren 1992 arrangerade Balthazar Silveira, Vito Ingrosso, Joachim Hövel, Marcus Starberger och Staffan Ridelberg den första Deep-festen på Cirkus på Djurgården. Målet var att skapa den största och mest maxade festupplevelsen med fokus på house och techno, att skapa en multimedia-scen som dittills inte funnits i Sverige, där dans- och artistuppträdanden integrerades med ambitiösa videoprojektioner och riktigt grymt ljus och ljud.

Hypernature [Joachim + Vito] och deras dansteam var huvudakten, de uppträdde med artister som Leila K, LaCamilla, Stakka Bo, Clubland, Cicci Moon, House Of Virginism, Lucky People Center, Ingy och Kym Mazelle. Utländska DJs som Def Mix, Pacman, Banco De Gaia, Charlie Hall och Dimitri spelade tillsammans med svenska akter som Carl Lekebusch, Alexi Delano, Swemix, Adam Beyer, Ivar Järnefors, Tony Zoulias, Claes Bodén, Mad Mats och Johan Netz.

På dansgolven blandades house- och technoälskande förortskids med musikmedvetna cityklubbkids, toppat med en näve kändisar och några kroppsbyggare i bar överkropp. Det blev totalt sex Deep-fester, de två sista sommaren 1995 under namnet Deeper Love.

Jag fotograferade 1992, 1993 och 1995 års Deep till diverse magasin och utställningar. Spola fram till nutid och jag sitter på ett unikt dokument om en banbrytande tid i Stockholms klubbhistoria. Enligt många var dess absoluta höjdpunkt åren 1992–1995. Klubbmodet och den nya dansmusiken peakade, hela klubbkulturen var i sin mest kreativa fas.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Skriv en kommentar

Grymt, Jag var en del av scenen, det var en helt fantastisk tid
đŸ’šâ€ïžđŸ’œâ­ïžđŸŒżđŸŒ‡đŸ™

Kommentera