Stockholm

Guide till Stockholms bästa pluggkaféer!

Vänner! Vi har fått önskemål på att nu till hösten göra en lista över pluggvänliga kaféer i Stockholm. Vi båda är studenter så vi sitter mycket på kaféer om dagarna, och det är inte helt enkelt att veta var man kan sitta utan att någon ber en stänga ner datorn efter en kvart. För oss är det viktigt att man känner sig välkommen, och att det är en mysig och härlig stämning i lokalen. Sedan är påtår på kaffet ett plus om man ska sitta länge, och såklart att det finns schysst och gott fika.
Här kommer våra favoriter!

Pascal, Odenplan och Skånegatan
Pascal är ju en av våra favoriter i alla kategorier. Vi älskar stämningen, myset och alla goda mackor, bakverk, luncher och kaffe. Pascal kan ibland vara väldigt fullt av människor, men kommer man en vardag brukar man kunna hitta en plats. Här har vi ägnat många plugg-förmiddagar och kommer garanterat fortsätta med det.

Omayma Nytorget
En annan favorit, precis bredvid Pascal på Skånegatan. Skönt häng, mysig personal och god frukost. Brukar inte vara extremt mycket folk och man känner sig inte ivägen med en dator eller böcker. Prova deras frukostmackor med avokado och ägg, drööömmen.

Pom och Flora, Södermalm
Många förknippar Pom och Flora med helgfrukost och en timmes kö. Men går man hit en vardagsförmiddag är detta ställe perfekt! Detta är ju drömmen för frukostälskare alltså.... Deras bowls, chiapudding och nutellacroissanter är så goda. Kaféet stänger vid 15 så kom ihåg att vara här i tid!

Gast, Rådmansgatan
Ett favoritställe. Älskar viben, känslan och den hippa stämningen. Rätt dyrt, men väldigt bra pluggställe. Vi brukar käka lunch här och dricka många koppar gott kaffe. Passar bäst sitta i grupp och diskutera, det är nämligen rätt livligt och högljutt. Med andra ord kanske inte bästa stället att sitta med en bok och tentaplugga....

Haga Bageri, Torsgatan och Hammarby Sjöstad
Mysig pärla som vi hänger på så ofta vi kan. I bageriet bakas bullar och bröd hela dagarna, och det är en familjär och mysig känsla i hela lokalen. Här kan man sitta länge och plugga utan att bli bortmotad. Jag tycker om att sitta ensam och t.ex. plugga till en tenta, då morgnarna brukar vara rätt lugna och mysiga här. Vid lunch kan det dock bli rätt fullt, så här är morgnar eller eftermiddagar bäst! Prova deras kardemummabullar och en kopp gott bryggkaffe... Påtår ingår- VIKTIGT!

Nytorget 6, Nytorget
Första gången jag åt frukost här imorse, och VILKET STÄLLE. Ska berätta mer om frukosten i ett annat inlägg, men vill ändå slå ett slag för pluggmys här. Vi satt i flera timmar, drack gott kaffe och jobbade med en skoluppgift. Personalen är hur gullig som helst och man känner sig väldigt välkommen. Det bästa av allt är att man inte blir ruinerad här, priserna är riktigt schyssta. LIKE på det.

Johan och Nyström, Mariatorget
En klassiker som alltid fungerar. Här är kaffet gott och det finns en skön jobb-och-pluggstämning över hela stället. Hamnar ofta här just för att det finns bra med plats och man inte känner sig jobbig som har med sig datorn.

It's: PLEAT, Centralen
HM:s nya satsning, en succé tycker vi! Fräscht, skönt och mysigt kafé mitt inne i stan, perfekt när man är vid centralen där det annars inte finns så mycket roligt. De satsar mycket på nyttiga och hälsosamma luncher, drycker och fika. Det känns trendigt och roligt och är mysigt inrett med växter och fina detaljer. Här gillar vi att ta långa luncher och plugga med vänner.

;
Rosendalsträdgård

Rosendalsträdgård är ett ställe jag gått till flera gånger om året sen jag var liten. Antingen tar jag med egen picknick och sitter i den mysiga trädgården eller så gör jag som denna gång och fikar på deras café! Denna gång blev det en god palsternackssoppa med creme fraiche och sen en god paj till efterätt.

Det jag älskar med Rosendal är hela promenaden dit, atmosfären där, att caféet ligger i ett fint växthus och att man kan köpa blommor och annat skoj med sig hem! Blir en mysig utflykt att gå hit. Älskar det! ☺️

Soppan låg på ca 110kr. Puss!

 

;
En favorit i Gamla stan!

Kornhamnstorg NO53 i Gamla stan är en av min och Majas favoriter. Hit gick vi sist jag fyllde år, och senast i helgen!

Det jag bland annat älskar är att alla portioner är så stora hheh! Här har dom nämligen ett stort utbud av smårätter som man kan dela på - eller så går man dit och tar en liten rätt själv (dom är stora så jag tycker att en räcker, om man inte är vrålhungrig!). På bilden ser ni en av mina favoriter, tryffelpastan, och deras goda laxspett med avokado. Annat göttigt är deras carpaccio med tonfisk och kapris! Ett annat tips är att dela på deras mumsiga tiramisu till efterrätt, sjukt god och sjukt stor.

Ett riktigt mysigt ställe med grym mat och grym service. Priset för en ”liten” rätt ligger på ca 99kr.

Puss hej!

;
Rusty Rascals!

Vänner. Hur mår ni? Här kommer ett tips för er som befinner er runt om mina hoods, i Hammarby Sjöstad: Rusty Rascals!

Det här stället är ett riktigt ballt hak nära Mårtensdals tvärbanestation. Det är ett kombinerat kafé och Barber shop, så trendigt som det kan bli. Men det som är grejen med detta ställe är att de har specialliserat sig på drycker; allt från lemonader och juicer till kaffe och shakes. Personalen vet vad de gör och presenterar sina produkter med stolthet. Vi brukar ta deras kaffe-shake som är grymt god, en blandning av kaffe och en smoothie.

Inredningen är galen, och musiken är skön. Hit kommer man för att hänga, dricka gott kaffe och snacka med den trevliga personalen. Sist jag gick hit fastnade jag i två timmar, det är någonting med stämningen där som jag gillar! De gör även wraps och mackor, som ser fräscha och goda ut. Coolt kafé med personlighet och egen prägel. Det diggar vi.

;
Smörrebrödshak i Årsta

TIPS! TIPS! För alla er som får smörrebrödscravings (det kan man få!!) vill jag hälsa att ni ska ta er till ”Två små svin” i Årsta. Supermysig restaurang med en underbar uteservering fylld av blommor och träd.

Vi hamnade här för att våra fina vänner från Printz bageri leverera bröd hit och det är jag glad för ska jag säga! Servicen var grym, smörrebröden var supergoda och fattigariddarna vi åt till efterrätt var en dröm!

Ett smörre var med lax, gulbetor och chèvre och det var en så god kombo!? En annan favorit var panerad spätta med räkor och citron. Priset var ca 110kr för ett smörre. Om man är två personer räcker det att dela på tre smörre. Dit och njut nu! Pöss!

;
Göteborg, restaurangen alltså!

Om ni mot förmodan skulle missat att vi älskar Göteborg i Hammarby Sjöstad så kommer här en liten längre beskrivning på varför.

Hit går vi alltid minst 5 gånger under sommaren. Ibland tar vi bara en öl på deras stora trappbrygga som har kvällssol superlänge(!?) och snackar massa strunt med vänner. Eller så bokar vi bord och käkar. Då blir det ofta deras sjukt goda burgare med potatis och aioli till (potäterna är så goda!) eller deras fiskgryta. Sist vi var där provade jag deras vegetariska cannelloni med portabello som var en dröm.

Hit går man om man är sugen på riktigt god mat och mys vid vattnet. Priset är något högre men det är det värt! Promise.

Deras burgare 175kr, cannelloni 185kr och fisk och skaldjursgryta 215kr.

Där ser ni den goda cannellonin!

;
Sthlm Brunch Club!

Igår var det dags att prova ett hype-ställe! Alltid spännande när man ska prova ställen man hört mycket om, det kan bära eller brista så att säga. Men vad glad man blir när man blir positivt överraskad! Detta ställe är, som namnet inger, ett ökta brunchställe. Mycket burgare, äggröra, pannkaka, french toast, juicer, smoothies och bagels. HELT i vår smak. Vi var flera stycken i sällskapet, så vi beställde olika saker. Allt smakade bra! Bäst var nog laxbageln, eller den veganska french toasten. Priserna är relativt höga, men inte högre än något annat bra brunchställe i stan. Absolut värt pengarna. Vi kom dit en måndag eftermiddag vilket nog var smart, jag har hört att köerna är galna på helger. Gå hit, ni blir inte besvikna!

 


 

;
Tre favoritkaféer med bra uteservering!

Godmorgon! Hur mår ni? Jag är avis för Clara är på Zakynthos i Grekland... En annan knegar på här hemma medan den andre sitter och äter Moussaka på en solig playa med en Pina Colada i hand. Livet va.
Jag tänkte tipsa om tre härliga kaféer med bra uteservering i Stockholm! "Vart ska vi fika?" är en fråga vi ställer till varandra eller våra vänner ett antal gånger i veckan. Om det är sol ute brukar svaret bli någon av dessa ställen:

Pascal, Skånegatan.
Pascal finns både på Odenplan och på Nytorget, och leverar alltid fika till högsta kvalitet. Vi diggar mest den på Skånegatan då det är en bra uteservering och mysigt läge. (Ja, vi gillar Södermalm....) Det bästa på Pascal är deras croissant med nutella och jordgubbar, och såklart deras grymma kaffe.

Haga Bageri, Hammarby Sjöstad
Inte alls partiskt eller så. (Jag, Maja, jobbar här och spenderar många dagar i veckan här hehe.) MEN måste ha med detta på listan för det är ju så bra. Om man är sugen på riktigt fika är det hit man ska gå. Saftiga bullar, vackra bakelser och egengjord lemonad. Uteserveringen är stor och mysig, men solen kommer först fram efter klockan 12!


Johan och Nyström, Mariatorget
När vi är kaffesugna hamnar vi gärna här. Mysig, färgglad uteservering och bra iskaffe. Lite överdrivet dyrt, men det kan det vara värt någon gång ibland. Gillar att sitta här och kika på människor som spatserar på de mysiga gatorna vid Mariatorget!

 

;

Till Österlånggatan 17 kan man gå till för alla olika tillfällen. Om man är sugen på en god drink på deras utesevering, eller om man vill dela på massor av smårätter med vännerna eller om man vill ha en redig burgare med öl och pommes. Allt är så gott! Denna restaurang tillhör Bockholmengruppen som har tio restauranger runt om i Stockholm, bla på Östermalm, Söder och på Gärdet. Vi föredrar att dra hit med många vänner och dela på massor av rätter, då får man smaka så mycket olika saker! :)

På bilden ser ni en underbar tonfiskburgare med avokado, krabbaioli, feferonidipp, salsa fresca & pommes frites. Fräsch och god. Det andra är deras fläskschnitzel
med grillade grönsaler, ramslökssmör, sallad, anchoiade & citron. Här är det prisvärt, gott och vi diggar deras coola inredning!

;
Älskade traditioner!

Förra veckan var vi på det omtalade "Älskade traditioner" på Södermalm. Har hört om detta så många gånger, och sett många personer på Instagram som brunchat här. Men har tyckt att namnet är lite märkligt, och inte riktigt fattat vad det varit för något ställe. Men alltså. Vilket jäkla ställe! Deras våfflor är de godaste kafé-våfflorna jag ätit, tveklöst. Inredningen går i retro-tema och hela stämningen för tankarna bakåt i tiden. Allt från dekorationer och musik till läsksortimentet och personalens klädsel är vintageinspirerat och stämningen är mysig. Personalen är trevliga och hjälpsamma och maten var överraskande bra. Deras specialitet är våfflor, både matiga och söta efterrättsvarianter. Vi åt en våffla med lax, pocherat ägg och grönsaker och den var verkligen så god som den låter. Tänk er en lyxigare macka. Det var ganska höga priser på detta kafé, men ändå värt pengarna tyckte vi. Till efterrätt provade vi en våffla med banan, grädde och glass som också smakade som en bra våffla ska smaka. Hit kommer vi tillbaka så snart vi kan!

;
;