Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Pasta med saffran, vitt vin, räkor och ugnsrostade tomater

Här om veckan lagade vi en grym pasta. Alltså verkligen så otroligt gott. Jag var sugen på räkor, saffran och pasta och tänkte då att jag improviserar. Såhär gjorde jag:

Ugnsrosta tomater i ugnen, som ni toppar med vitlök, balsamico, salt och peppar. Låt de vara inne cirka 30 minuter på 225 grader. Koka pastan. Stek rödlök, vitlök, olja och chilli i en het panna. När löken är gyllenbrun slå på ett par deciliter vitt vin, låt det koka in. Pudra på saffran efter smak; vi tog ganska mycket. Slå över 3 deciliter grädde och låt allt gojsa ihop sig i ett par minuter.

Smaka av såsen med salt och peppar, och vänd sedan runt pastan i pannan. Riv parmesan och gojsa in, tillsätt de gyllenbruna tomaterna, och ha till sist i räkorna. De behöver inte tillagas, bara värmas. Annars riskerar de att bli tuggiga och tråkiga. Toppa pastan med parmesan, basilika, salt och peppar och sedan: NJUT.

En favorit i Gamla stan!

Kornhamnstorg NO53 i Gamla stan är en av min och Majas favoriter. Hit gick vi sist jag fyllde år, och senast i helgen!

Det jag bland annat älskar är att alla portioner är så stora hheh! Här har dom nämligen ett stort utbud av smårätter som man kan dela på - eller så går man dit och tar en liten rätt själv (dom är stora så jag tycker att en räcker, om man inte är vrålhungrig!). På bilden ser ni en av mina favoriter, tryffelpastan, och deras goda laxspett med avokado. Annat göttigt är deras carpaccio med tonfisk och kapris! Ett annat tips är att dela på deras mumsiga tiramisu till efterrätt, sjukt god och sjukt stor.

Ett riktigt mysigt ställe med grym mat och grym service. Priset för en ”liten” rätt ligger på ca 99kr.

Puss hej!

FALAFEL LIFE

Falafel är en dröm. Det är ju så gott och går att ha så många goda tillbehör till. Jag kommer ihåg när jag och Maja var i Malmö och åt falafel där. Orkar ej att det var bästa falafel någonsin! Alla hade ju sagt det, men man orkar inte alltid tro på hypen.

Ibland när vi får feeling lagar vi falafel hemma. Då blir det ofta tabbouleh, massa goda grönsaker, egen hummus och sen en yoghurtsås med mynta i. Linda in allt i en wrap och man blir en lycklig person!

Falafel: Ca 230 g kokta kikärter, 1 gul lök, 2 pressade vitlöksklyfta, 1 tsk malen spiskummin, lite salt och peppar, 1/2 dl hackad persilja, en liten klick sambal oelek, 2msk majsstärkelse och ca 1 msk smör.

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Hacka löken och mixa sen kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, peppar, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och ca 1 msk smör
Forma smeten till små ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i smör i ca 3 min på varje sida.

Tabbouleh: ca 100 g bladpersilja, 1 dl bulgur, 1gul lök, 4 tomater, 1 dl färskpressad citron, 1 dl olivolja och salt och peppar.

Gör så här: Koka bulgurn och låt den svalna. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och hacka resten. Skala öken och skär tomaterna i små delar. Blanda alla ingredienser med bulgurn och krydda med salt och peppar!

För hummus tycker jag att ICAs recept här är bra, skulle dock lägga till Mee citron och vitlök! Smaka av och se vad ni gillar. https://www.ica.se/recept/hummus-479

Njut nu av falafel i en wrap fylld med hummus, grönsaker ni gillar och tabbouleh!

Blåbärspaj med världens godaste vaniljsås

Vänner. När jag är hemma och hälsar på hos min familj har jag ett mission: att göra vaniljsås. Min pappa älskar MIN vaniljsås (hej hybris) så jag brukar göra ett redigt lass så han har. Så här kommer ett recept på den jag brukar göra, och det blir så sjukt gott.

Vaniljsås
Du behöver:
5 deciliter mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
3 matskedar maizena
1.5 deciliter socker
1 sked smör
1 dl vispgrädde

Börja med att koka upp mjölken med vaniljstång+utskrapade frön. Ta av från plattan när det kokat upp. Blanda ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Tillsätt den varma mjölkblandningen i äggblandningen försiktigt, rör hela tiden. Häll sedan hela krämen i kastrullen, och sätt plattan på svag/medelstark värme. Nuuuuu börjar det kritiska. Rör hela tiden medan krämen tjocknar. Det får inte koka, för då skär det sig. Värm upp under omrörning och ta av från plattan när krämen är tjock och len. Tillsätt då en sked smör och blanda. Låt sedan krämen kallna i kyl. Vispa grädden lätt och blanda med vaniljkrämen. Det blår SÅ lent och krämigt. NJUUUUUT!

Lägger till ett recept på den blåbärspajen jag gjorde igår, som blev knäckig och god.

Knäckig blåbärspaj
Du behöver:
300 gram blåbär
1 matsked potatismjöl
2 deciliter mjöl
1 deciliter havregryn
0.5 deciliter socker
1 nypa flingsalt
1 matsked sirap

Lägg blåbären i botten på en form. Strö på ett par matskedar socker plus potatismjöl. Blanda ihop övriga ingridienser förutom sirapen, och strö på blåbären. Avsluta med att ringla på sirapen över pajen, så blir det härligt knäckigt.

Tips på bästa plåtmaten!

Man står på mataffären. Inspirationen existerar ej. Paniken börjar smyga sig på. Vaaaaaaaaaaaad ska vi äta ikväll? HUR många gånger i livet har man sagt den meningen? Ständiga frågan. Min nya standard har blivit att om jag inte vet vad jag ska laga, då lagar jag allt. Allt jag är sugen på. Plockar på mig de grönsakerna som ser fräscha ut, den osten jag är sugen på och sen kompletterar man med vad man har hemma. Hepp, bästa maten är kirrad. Här om dagen lagade vi den här varianten med potatis, morötter, tomater, rödlök. In i ugnen i 30 minuter, och när den kom ut toppade vi med stekt halloumi, vitlöksfrästa champinjoner, bladspenat, fetaost och rödlök. Vi serverade spektaklet med en tsatsiki. HEPP, och middagen är klar. Andra grejer som är gott på plåten är sparris, broccoli, blomkål, kål av alla dess slag, nötter, örter och ädelost. Ta vad ni har helt enkelt. SÅ GOTT!

Livets potatissallad

Sommaren är inte över! Det betyder att potatissalladens säsong fortfarande är vid liv! Enligt mig kan man slänga ner mycket gott i en sådan sallad men denna blev extra god och därför vill jag dela med mig av detta enkla recept.

Jag köpte allt gott jag älskar: soltorkade tomater, fetaost, bladspenat, gurka, tomater, färskpotatis, röd pesto och creme fraiche.

Koka potatisen, salta noggrant och dela i två delar. Blanda ner alla grönsaker och potatisen i en stor skål och pressa citron över allt. Sedan blandar ni creme fraiche och pesto till en röra som ni också blandar ner i salladen. Toppa med mängder av fetaost! Klart! Mat behöver inte vara krångligare än så. Eller hur?

Rusty Rascals!

Vänner. Hur mår ni? Här kommer ett tips för er som befinner er runt om mina hoods, i Hammarby Sjöstad: Rusty Rascals!

Det här stället är ett riktigt ballt hak nära Mårtensdals tvärbanestation. Det är ett kombinerat kafé och Barber shop, så trendigt som det kan bli. Men det som är grejen med detta ställe är att de har specialliserat sig på drycker; allt från lemonader och juicer till kaffe och shakes. Personalen vet vad de gör och presenterar sina produkter med stolthet. Vi brukar ta deras kaffe-shake som är grymt god, en blandning av kaffe och en smoothie.

Inredningen är galen, och musiken är skön. Hit kommer man för att hänga, dricka gott kaffe och snacka med den trevliga personalen. Sist jag gick hit fastnade jag i två timmar, det är någonting med stämningen där som jag gillar! De gör även wraps och mackor, som ser fräscha och goda ut. Coolt kafé med personlighet och egen prägel. Det diggar vi.

Pasta med ädelost, broccoli och valnötter!

Haj alla kottar! Hur mår ni? Jag är i Grekland, på en liten ö som heter Skiathos. Så sjukt mysigt här. Söta tavernor i varje hörn, fina stränder med sjukt kristallklart vatten. Drömmen. Kan fixa en liten guide, om ni vill? Kanske inte vanligaste resemålet, men någon själ kanske ska hit. Om inte annat BORDE ni åka hit någon gång.

Här kommer iallafall receptet på en pasta jag lagade för ett par veckor sedan, som några frågade efter. Gick på 10 minuter och blev så.jäkla.gott. Förutsatt att man gillar ädelost, vilket jag verkligen ääääälskar.

Koka pasta i massor av salt. Fräs ihop rödlök med olja, bitar av broccoli och smör, och tillsätt sedan ett par deciliter grädde. Smula sedan i ädelosten (ta en med mycket smak!), och låt gojsa utan att koka. Ha sedan i lite av pastavattnet så det blir extra krämigt, och riv sist över gränslöst med parmesan innan du vevar i pastan. Servera med hackade valnötter och hackad timjan. VOILA

Smörrebrödshak i Årsta

TIPS! TIPS! För alla er som får smörrebrödscravings (det kan man få!!) vill jag hälsa att ni ska ta er till ”Två små svin” i Årsta. Supermysig restaurang med en underbar uteservering fylld av blommor och träd.

Vi hamnade här för att våra fina vänner från Printz bageri leverera bröd hit och det är jag glad för ska jag säga! Servicen var grym, smörrebröden var supergoda och fattigariddarna vi åt till efterrätt var en dröm!

Ett smörre var med lax, gulbetor och chèvre och det var en så god kombo!? En annan favorit var panerad spätta med räkor och citron. Priset var ca 110kr för ett smörre. Om man är två personer räcker det att dela på tre smörre. Dit och njut nu! Pöss!

Vegetarisk tikka masala med kryddrostade kikärtor, halloumi och ugnsbakad blomkål!

Vänner! Några önskade recept om en middag jag lagade i veckan, och jag är väl inte den som är den så hääääär kommer det! Det är inte exakta mått och det blir säkert jättegott även med andra grönisar än just det jag använde. 

Vegetarisk masala med kryddrostade kikärtor, halloumi och ugnsbakad blomkål!

Dra på ugnen på 210 grader. Dela blomkålen i två delar, tryck in olja, smör och mycket salt. (Mer salt än vad man tror). Låt kålen götta sig i ugnen medan resten av maten lagas, tar typ 20 minuter.

Koka sedan riset innan du börjar med grytan. Ta fram en kastrull, gärna en i gjutjärn. Stek rödlök, vitlök, olja, smör, en tikka masala-kryddpåse (eller egenblandad kryddblandning om man har mer tid än vad jag hade), något kryddmått garam masala och lite chili om man vill ha lite mer hetta. Fräs ordentligt så alla kryddor kommer fram innan du tar på några matskedar tomatpuré. Ha sedan i en burk krossade tomater, ett par matskedar creme fraiche och två deciliter grädde. Låt allt puttra och gotta sig i en kvart. 

Ta en panna och lägg i en burk kikärtor som du låtit rinna av i durkslag innan. Stek i 5 minuter på hög värme med naturell olja, salt, curry, cayenne och spiskummin. Godast är om kikärtorna får en härlig gyllene yta. Stek sedan halloumi i en ren panna. 

Smaka av grytan, behövs eventuellt tillsättas salt och mera garam masala och en nypa socker. Lägg i halloumin, skär blomkålen i mindre bitar och lägg ner i grytan och ta till sist i kikärtorna. 

Servera med sallad, vitlöksbröd (helst naan), och en yoghurtsås som görs på yoghurt, vitlök, mynta salt och peppar.

Om ni provar att laga vore det så superkul om ni ville tagga oss på Instagram, så vi får se hur era rätter blev!

NJUT!