Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

När vardagsmaten blir livets rätt

Jag hade inte alls tänkt fota eller dokumentera denna middag. Men så var det så satans gott så jag tänkte; detta måste jag dela till er! Den här rätten gör vi rätt ofta i mitt hem, och är enligt min sambo det godaste jag lagar. Inte för att skryta men jorååååååå, fan så gott det blir.

Parmalindad kyckling med balsamico- och vitlökssås!
Stek kyckling med salt peppar och oregano, när den fått lite färg brukar jag linda runt skinkan. Gör en sås på några deciliter grädde, vitlök, grönsaksfond, balsamico, oregano och salt. Ös ner allt i en form, kyckling och sås. Grädda tills kycklingen är klar, men för guds skull, INTE TORR. Servera med ris eller ugnspotät, sallad och färska örter. NJUUUUUUUUUUT FIFAN!

 

 

Bästa Picknickmaten!

Jag kan inte räkna hur många gånger vi packat väskan och gett oss ut på picknick i år. Jag tycker att en redig sallad, bröd, tillbehör och en flaska vin slår alla restauranger i världen. Men det krävs noga planerande för att picknicken ska gå så smidigt som möjligt, och maten måste vara smidig och lätt att packa. Här är våra bästa tips!

Pastasallad med pesto och mozarella:

Blanda pasta (gärna någon sort som fångar upp såsen bra), soltorkade tomater, pesto, mozarella, tomater, basilika och spenat. Gojsa runt och låt stå ett tag, så den drar till sig. Om man vill lyxa tar man med sig en liten burk med pruciutto eller salami och toppar med. Till detta brukar vi käka vitlöksbröd, gjort på en bra baguette. Hej lifvet!

Potatissallad med halloumi:

Nästa favvo! Skär upp färskpotatis och rosta i ugnen ihop med olja, örter och mycket flingsalt. Rör sedan ihop med balsamico, hackade örter, stekt sparris, räddisor, spenat och allt annat ni är sugna på. Stek halloumi (inte för hårt, för då blir den tråkig när den kallnar) och pressa på citron. Ät med en tzatsiki och färkt bröd!

Avokado/mozarella-baguetter:

Bästa strandmackan! Den är redig, och man blir mätt och står sig. Börja med att köp en baguette (Av bra kvalitet! Viktigt.) På med spenat, pesto, mozarella, skivad avokado. Jag utlovar redig mättnad och glädje.

Favoritplatser för picknick i Stockholm:

Bryggorna i Hammarby Sjöstad- Mysigt läge och bästa läget för kvällssol!
Sicklasjön- Älskar att hänga här vid klipporna, perfekt för ett kvällsdopp!
Skinnarviksberget-
Vid Zinkensdamm ligger det här berget som har en grym utsikt över Stockholm.
Årstaviken-
Bryggorna vid Årstaviken är en klassiker. Mysiga lummiga miljöer precis intill vattnet.

Göteborg, restaurangen alltså!

Om ni mot förmodan skulle missat att vi älskar Göteborg i Hammarby Sjöstad så kommer här en liten längre beskrivning på varför.

Hit går vi alltid minst 5 gånger under sommaren. Ibland tar vi bara en öl på deras stora trappbrygga som har kvällssol superlänge(!?) och snackar massa strunt med vänner. Eller så bokar vi bord och käkar. Då blir det ofta deras sjukt goda burgare med potatis och aioli till (potäterna är så goda!) eller deras fiskgryta. Sist vi var där provade jag deras vegetariska cannelloni med portabello som var en dröm.

Hit går man om man är sugen på riktigt god mat och mys vid vattnet. Priset är något högre men det är det värt! Promise.

Deras burgare 175kr, cannelloni 185kr och fisk och skaldjursgryta 215kr.

Där ser ni den goda cannellonin!

Vi är inga experter

Hej alla fina kottar. Hoppas att ni mår fint. Jag, Maja, lever life i Palma och jag utlovar en guide härifrån när jag kommer hem. Har fotat en massa härliga ställen, och memorerat alla mysiga kvarter, restauranger, barer och stränder. Så otroligt mysigt här!

Tänkte diskutera en grej som jag tycker är viktig i dessa matprojekt som Clara och jag har, allt från Instagram och blogg till livepodd och matguider. Vi är inga experter. Vi är inte utbildade inom mat, vi är inga kockar. Vi kan inte mycket om gastronomihistoria och vi vet inte namnet på alla lyxrestauranger i Stockholm. Vi besitter inga djupa kunskaper i att recensera restauranger och vi vet inte hur man styckar en kyckling. Vi kan inte mycket om Fine Dining, utan föredrar en avslappnad middag i en livlig miljö. Jag visste inte ens hur man stavade "Sous Vide" innan jag nyss googlade det, sådan amatör är jag.

Men där emot är vi jäkligt nyfikna, faschinerade och intresserade av mat. Vi älskar att äta, vi älskar att prova restauranger och vi älskar att gå bananas i köket. Vi älskar att nörda in oss, lägga pannkakor på hög och dekorera med bär och frukt och sedan fota tills vi får en bild vi är nöjda med. Vi älskar att analysera kaféers val av bönor till kaffer och vi älskar att diskutera växterna och ljusstakarna på borden. Vi älskar att skriva, fota och redigera bilder. Vi älskar att tipsa, och vi älskar att få tips. Vi älskar att kommunicera med er och vi är så glada över att ha kommit i kontakt med så många andra foodies där ute. För oss ska mat inte vara något komplicerat eller något som är fyllt med prestige. Vi vill äta, vi vill skratta och vi vill lära oss mer varje dag.

Tack för att ni hänger med oss, och hojta om ni vill prova ett nytt kafé eller en spännande restaurang med två icke-experter. Puss!<3


 

Sommarmat

En grymt god middag vi gjorde för ett tag sedan. En vegetarisk, och en med lax. När man plockar allt man är sugen på och livet blir en fest. Vi tog avokado, sojabönor, picklad lök, sparris, citron och lax. Rekommenderas!

 

Håller ni med? Eller är det bara jag och Maja som är sånna? Vi älskar ju att äta mat från olika länder och nu när jag är i Grekland blir jag absolut inte trött på den grekiska maten, med frukosten!? Får panik! Om man inte googlar upp dom bästa frukostställena, utan vill handla med sig hem så är det omöjligt fan. Efter tre dagar saknar jag bra och gott bröd, riktig juice utan massa socker, gott bryggkaffe, vanligt smör och yoghurt med müsli. Men jag har alltid varit såhär. I Spanien fick jag panik på alla som tog en croissant och en espresso till frukost, och i England fick jag panik på det vita brödet som var så tunt så jag kunde klämma ihop det så tunt som ett papper. MEN det jag älskar med frulle i varma länder är all frukt och alla grönsaker! Jaja. Var bara en liten reflektion jag behövde få ur mig. Skriv gärna om ni känner igen er eller om det är jag som är sjuk! Puss!

Sån här frulle drömmer jag om idag:

 

Sthlm Brunch Club!

Igår var det dags att prova ett hype-ställe! Alltid spännande när man ska prova ställen man hört mycket om, det kan bära eller brista så att säga. Men vad glad man blir när man blir positivt överraskad! Detta ställe är, som namnet inger, ett ökta brunchställe. Mycket burgare, äggröra, pannkaka, french toast, juicer, smoothies och bagels. HELT i vår smak. Vi var flera stycken i sällskapet, så vi beställde olika saker. Allt smakade bra! Bäst var nog laxbageln, eller den veganska french toasten. Priserna är relativt höga, men inte högre än något annat bra brunchställe i stan. Absolut värt pengarna. Vi kom dit en måndag eftermiddag vilket nog var smart, jag har hört att köerna är galna på helger. Gå hit, ni blir inte besvikna!

 


 

Bowls- Ett modernt och märkligt fenomen

Alltså det härmed bowls. Så märkligt fenomen ändå. Vi hatar egentligen på alla sånna här sjuka trender som folk hakar på, men vi måste medge att det händer att vi ballar ur i affären och köper galna frukter och fröer att göra bowls med. Det är ju så kul att gå loss!! Sen funderar vi ut hur vi ska styla dom bäst och håller på och pillar massor.

Men låt er inte luras! Detta händer max en gång i månaden. Oftast käkar en ostfralla till frukost. Här har ni resultatet av några av våra kreationer!

Vi brukar oftast göra en bas på blåbär, hallon, jordgubbar eller annan frukt/bär och yoghurt eller havredryck. Sen i med annat vi tycker är gott så som mynta, basilika, kanel och kardemumma! Ni förstår grejen!

Vill ni ha specifika recept på bowls med spirulina i och annat skoj?

Burrito, burrito...

Ni vet känslan. Den där tomheten. Hopplösheten. Man står på Ica, stirrar på varorna men inget lockar. Man är inte sugen på någon, man är trött, irriterad och oinspirerad. Det är DÅ mina vänner, som man ska laga en halloumitaco. För det går fort, är gott och inte avancerat. Bästa vardagsmaten.

Köp det du är sugen på, men halloumi är ju bra som bas så att säga. En god mangosalsa med koriander. En tomatsalsa med rödlök och mynta. Sallad, chillimajo, picklad lök. Kör på med det som finns hemma! Vi utlovar succé.


Clara "tacosälskarn" Cane.

 

En helg i skääääärgården

För ett par veckor sedan följde vi med en kompis ut till hennes lantställe i Stockholms skärgård. Ett lantställe som visade sig vara en egen ö. ETT PARADIS. Så mysigt. De dagarna vi var där gick vi loss i köket och lagade en massa god, enkel mat. För ärligt talat, vem orkar ställa sig i timtals och skapa världens projekt när man egentligen bara vill sitta på bryggan med ett glas vino i handen.....

Så här kommer ett par tips på enkla, goda rätter som passar bra för lata själar som oss!

Första dagen gjorde vi en pasta med räkor, grädde, persilja, chilli, vitlök, hummerfond och vitt vin.

Viktigt med goda drinkar.... Den här är med rom, lime, äppelmust, mynta och färska jordgubbar.

Pannkaksfrulle SÅKLART. Smöriga pannkisar med färska bär, grädde och banan.

Den här middagen var så grymt god! Vegetarisk formbar färs, hur har vi kunnat missa detta förut? Vi smulade i fetaost, örter och vitlök i biffarna och de blev så bra. Serverades med rostad färskpotatis, sallad och tzatsiki.

Jordgubbspaj! Vi följde detta recept, från Roy Fares: https://mittkok.expressen.se/recept/amerikans-jordgubbspaj/

Bästa stunden på dagen: Kvällsvin och chips uppe på klippan med utsikt mot vattnet. Myset.

Sista dagen åt vi en enkel pasta med alla grönsaker vi hittade. Det blev zuchini, sparris, tomat, gröna bönor och örter. Vi stekte allt med vitlök, sedan hällde vi buljong och grädde. Plus en massa parmesan såklart. Ost är ju livet<3

Efter nakendopp drar man såklart på sig morgonrocken från 60-talet, det är sen gammalt.

Tack Frida för underbara dagar i skäääärgården. Och förlåt för att vi ägnar så mycket tid åt att fota maten så den hinner bli kall. True friendship!