Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Media/ intervjuer

Mediakvinnan och min Facebook-vän Nicole Rydén skriver i ett friskt effektsökeri på sociala medier att män inte kan bli sexuellt trakasserade – för vi tar det bara som en komplimang (hon signerar sitt inramade citat med sitt eget Instanamn på Facebook och jag hoppas ditt följarantal på 16500 följare stiger till oanade höjder).

Jag väljer att bortse från de tiotal gånger jag blivit klämd på kroppsdelar under spelningar av överförfriskade kvinnor. Jag väljer att bortse från de gånger jag hör kvinnor i grupp öppet recensera manliga kroppar i personalrum och på bussar.

Men i ett land där 70 procent av alla de som tar självmord är män (källa: ki.se), kan vi inte bara låta män vara människor som faktiskt kan känna saker. Jag menar inte att flytta fokus från vidriga män som beter sig illa, men offerrollen är inte cementerad i det kvinnliga könet.

Jag har blivit öppet trakasserad som DJ på Sveriges största nattklubb.
Jag tog det faktiskt inte som en komplimang, Nicole.
Jag var 24 år och mådde inte bra.
Får jag erkänna att jag var kränkt och rädd – trots att jag är man?
Eller förlåt, jag kanske borde hålla käften.
#metoo

20 december 2012 får jag en chock när jag slår upp Dagens Nyheter. På Stockholmsdelens etta ser jag en man jag känner mycket väl igen – mannen som fick mig att slå personbästa i 100 meter galopp längs Hornsgatan något år tidigare. I artikeln berättar reportern Viktor Barth-Kron bland annat om mannens problematiska bakgrund som hemlös mellan 1993 och 2010. 
"Som kratfullt byggd tvåmetersman med rejält skägg är det lätt att bli missförstådd, vare sig man går runt med kamera eller utan. Det har X många erfarenheter av.
– Vissa som inte känner mig frågar mina kompisar "vem fan är den där torpeden?". Andra frågar om jag är med i någon motorcykelklubb. "Nej", bruklar jag svara, "jag gillar balett, men jag hittar inga skor som passar. Skägget är däremot praktiskt, menar X, eftersom det blir omöjligt att se dubbelhakan.
– Bekanta som är hetsiga säger att jag har en lugnande effekt på folk. Det händer aldrig någon skit när jag är med. Sedan när jag går bort dödar de varandra. Jag tror det är för att jag själv är lugn, jag har aldrig fört något jävla liv."