Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Träning

KOST OCH TRÄNING

Av någon anledning så vill många som jag känner lite flyktigt alltid snacka träning med mig. Antagligen är det ett lätt ämne, precis som vädret, att inleda en konversation med. Det är något de flesta kan relatera till och mer än ofta kommer vi då även in på kost. Vad ska man äta när man tränar, när ska man äta, vilka kosttillskott är bäst, vilka övningar är bäst... osv. Jag älskar att prata träning och kost, det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, men jag har ingen direkt kunskap om det. Jag kan inte berätta för dig hur du ska äta eller hur du ska träna för jag är inte utbildad och det skulle vara orättvist mot dig. Jag kan bara utgå från mig själv och mina erfarenheter. Ni är så många som skriver DM's till mig och beskriver hur ni älskar att träna, men ni har på något sätt fått förhinder det senaste och kan inte röra er på samma sätt som förut, ni har tappat motivationen eller så finns inte tiden till. Hur ska jag göra, har jag några tips? Jag kommer göra er besvikna nu och ärligt säga, -Nej, jag har ingen aning om hur du ska göra, men för mig funkar det att göra sånt jag tycker är kul och äta sånt jag tycker är gott. Hur tråkigt svar? Detta kanske jag säger med lite modifkation dock. Det ligger en hel del disciplin bakom mina resultat också. Man ska inte tro att det bara kommer naturligt för att det "antagligen ligger i hens gener" eller för att "hen har sjukt bra ämnesomsättning" eller vad det nu kan vara. Jag har alltid gillat känslan av att vara stark. Att klara saker själv. Kanske är det ett vanligt drag hos skorpioner?:-P

Jag ska inte sitta här och ljuga och säga att jag bara tränar för att bli stark och för att göra min kropp en tjänst i äldre dar, men det är en jäkligt stor anledning. Jag tränar även för att jag gillar min kropp, jag tycker det är kul, jag älskar att känna hur mina muskler arbetar och hur pulsen ökar. Det är fantastiskt hur man på egen hand kan skulptera och förändra sin kropp. Det kanske är lite kroppsfixering, men det står jag för. Blir jag påverkad av sociala medier? Ja, antagligen, säkert sjukt mycket faktiskt... men jag lägger ingen värdering i det. Jag gör det jag känner att jag vill göra och det jag mår bra av. Något jag bara vill klargöra är att allt på instagram inte alltid reflekterar sanning eller verklighet, men det vet ni säkert redan. Herregud.. jag skulle kunna skriva en hel bok om det här för det är ett så viktigt ämne. Jag tror dock att de flesta som har flera hundra tusen följare använder sitt flöde som en canvas. En tavla. De publicerar de bilder som skapar något fint tillsammans och som kan inspirera. Jag uppskattar vackra bilder, men jag dömer ingen utifrån vad hen väljer att publicera. Är det en visuellt vacker bild, ja då uppskattar jag det. Jag tänker inte gå så mycket djupare in på det här ämnet nu, för det var ju absolut inte det som detta inlägget skulle handla om :-P

Det är så lätt att sväva iväg.. jag tänkte att det här skulle bli ett inspirerande inlägg om kost, men även det är ett så laddat ämne. Mat för mig är ett laddat ämne och det känns som det är ganska vanligt. Eller?
Emellanåt så går jag på "diet"... helt ärligt så avskyr jag just det ordet. Det klingar så satans illa och jag möts alltid av så sjukt mycket frågor så fort det ordet kommer ur min mun. "Va? Varför det?" men den allra vanligaste frågan är nog "vilken diet då?"
För mig heter inte dieten någonting, jag har bara fått hjälp av min coach David att räkna ut mina mikronutrienter för varje dag. Med andra ord, jag räknar inga kalorier, men jag ser till att jag får i mig rätt mängd kolhydrater, fett, protein och fibrer. Jag har varit inne i en period då jag räknade kalorier och inget gjorde mig så sjuk som det. Jag blev tokig och jag tror den perioden har fuckat upp hela min syn på mat. För mig är det allra viktigast att inte utesluta livsmedel ur min kost. Jag älskar gluten, laktos, socker och allt det där som rent utav har svartmålats i media. Varför ska jag då ta bort det? Jag kan minska på mitt dagliga intag, men jag tänker fortfarande äta bröd och pasta. Ibland kanske jag kan äta lite väl mycket av det goda... men vem gör inte det? Mat är ju livet och jag känner i min kropp när det har gått över styr. Det är som att jag har en egen liten indikator i min kropp som mäter min hälsa genom hur min mage mår. Hur den känns innifrån liksom. Sjukt svårt att förklara... men det sägs ju att magen är vår andra hjärna och jag är helt med på det. Det är i magen jag känner allting. Mår inte magen bra, så mår inte jag bra och då vet jag att jag måste ta tag i saker och ting.

Mitt absout bästa råd till er som vill ha hjälp med kosten är att se över allt det ni vanligtvis äter på en dag och se om ni faktiskt får i er ordentligt med framförallt fett, protein och fibrer. Det kan man enkelt göra med appen Lifesum tex. Man kan gå på underskott av kolhydrater, det är inte farligt... men för mig som vill bygga muskler så är det en väsentlig faktor. Jag säger inte att det är essentiellt, men för mig funkar kroppen bättre och den svarar bättre när jag får i mig ca 170-200 g kolhydrater om dagen. Jag har fått hjälp i över ett år av min vän och coach David och jag kan ärligt säga att jag trodde inte jag tränat och ätit så fel i så många år förrän han vände upp och ner på hela min träningsvärld. Jag gjorde saker jag aldrig gjort tidigare och det hände saker som aldrig tidigare hade hänt. Vill man göra en förändring så är bästa knepet att gå utanför sin bekvämlighetszon. Det blir inte mer klyschigt än så. Men det är också sant!

Gällande förhållandet mellan kost och träning så har det för mig en stor betydelse. Jag känner mig mycket mer effektiv och satans mycket starkare när jag har koll på vad jag får i mig. Jag vet att det är långt ifrån alla som vill väga sin mat och det är kanske lite kontroversiellt att förespråka det i all den hets som råder nu, men för mig funkar det hur bra som helst och jag mår bättre när jag har den kontrollen. Det har hjälpt mig förstå vilken mängd mat min kropp behöver och bara för att man tränar behöver man inte äta hur mycket mat som helst. Jag lägger ner en del timmar på gymmet varje vecka och om jag inte får några resultat känns det som jag gör allt i onödan. Jag gör det här för att bli den starkaste vesionen av mig själv och för att må bra i magen :)

Har ni några frågor eller något annat relaterande ämne ni vill att jag tar upp så skriv gärna en kommentar <3

Pasta med köttfärssås gjord på älgfärs. Skillnaden på den här portionen är att jag har vägt allting, så jag vet vad jag får i mig. Hade jag bara tagit ur kastrullerna så hade det antagligen varit betydligt mer pasta än köttfärssås och jag hade skippat ketchupen för att det är "onyttigt"

Hemmagjord pizza på sötpotatisbotten. Sjukt gott! Jag ska leta upp receptet om någon vill ha?

Omelett på 3 ägg, kalkon, ost och tomatHur vårt kylskåp oftast ser ut... ordning och reda, eller vad säger man? :-pEn av mina favoriträtter. Ugnsbakad sötpotatis med kyckling, sallad och chilimajo!

VACKRASTE PROMENADEN I STOCKHOLM

Sugen på en vacker promenad? Ni har säkert hört talas om Hagaparken som sträcker sig från Norrtull till Solna/Bergshamra. Det är en stor park med massa sevärdheter och sedan Kronprinsessan och Prins Daniel flyttade dit för ett par år sedan har det fullkomligt strömmat dit folk från olika delar av världen. Ska man ta sig en löprunda här en fin söndagseftermiddag får man räkna med att springa in i en och annan turist som antingen vill fråga om vägen eller så är de bara i vägen. Ja, ni fattar...

Att Hagaparken är vacker, det är en sak som är säker, men har ni någon gång gått på andra sidan parken? Där ligger nämligen ett utav mina absoluta favoritområden här i Stockholm, Bergianska trädgården. Jag upptäckte den delen av en ren slump för en herrans massa år sedan, när jag fick för mig att gå runt Brunnsviken (det vatten som omger Hagaparken) Jag kände mig som Alice i underlandet när jag vandrade omkring där. Det är så inspirerande och mysigt bland alla tusentals tropiska växter. Jag kan gå omkring där hur länge som helst och ibland stannar jag till på kaféet som finns precis intill det stora växthuset och tar med mig en kaffe. Allting med den här trädgården är magiskt, det känns som man hamnat i ett annat land.

Så hörrni, har ni inte tagit er en promenad i Bergianska trädgården, gör det nu när allt blommar. Det är verkligen så vackert och en perfekt helgaktivitet. Jag brukar gå från Hagaparken och runt Brunnsviken. Den promenaden är ca 1,2 mil och det är vackert hela vägen runt, men vill man inte gå riktigt så långt så kan man gå från Norrtull och sedan tillbaka, eller ta bussen som går precis vid E18.

5 tuffa träningspass att testa i Stockholm

Om ni skulle fråga mig hur min perfekta dag skulle börja så skulle det vara med en sovmorgon till ca 08 (ja, det är sovmorgon för mig) och jag skulle vakna till doften av nybryggt kaffe, ljudet av nyhetsmorgon och kanske en liten solstråle som letar sig in mellan fladdrande gardiner. Det är sommar, tidig vår eller kanske sensommar. Definitivt inte vinter i alla fall. Jag skulle ta på mig min morgonrock, hälla upp en kopp kaffe och sätta mig ute på balkongen. Samtidigt skulle jag beta av lite mejl och göra något meningsfullt... 

Sen skulle jag möta upp en vän och åka iväg och köra ett jävligt svettigt pass på någon utav dessa studios. Jag älskar att svettas. Eller nej, det var ju en solklar lögn, men jag älskar känslan efteråt. Ni vet när man känner att man gjort något bra, en liten klapp på axeln till sig själv bara sådär! Det är ju underbart. Sen kanske man tar en sån där härlig smoothie fullproppad med sjukt mycket nyttigt så man bara känner hur nyttig man är. 

På alla studios jag nämnt här kan man köpa drop-in biljetter, men för att vara säker på att få plats skulle jag rekommendera att anmäla er via deras hemsida.

 

Barry’s Bootcamp 

Barry’s… en riktig svettfest! Musiken är hög, belysningen är dämpad och istället fyllt i en neonröd färg. För er som aldrig tidigare har hört talas om Barry’s så är det en komplett träningsform där man får sig en rejäl omgång i både flås och styrka samtidigt. Hit går jag inte när jag vill mysa runt med mina kompisar och snacka skit, hit går jag när jag vill ta ut mig till 110%. Ta med dig dina löparskor och drick mycket vatten innan passet och bara KÖR! 

Pris: first time 99:-

+ det ligger mitt i city, omklädningsrum med tillgång till handduk, schampo, balsam och styling produkter. 

- med risk för att låta som en riktig tant här nu så är musiken lite väl hög. Är man nybörjare kan det vara svårt att höra och förstå vad instruktören säger, men det är bara att snegla på grannen så är man hemma. 

 

2. Megaformer på B-core

Uthålligehetens mamma! På en bräda i centrala Stockholm hittar du muskler du inte visste att du hade. Det må se ut som en ganska lugn och härlig träning, men här svettas man på ett sätt som nästan är obehagligt. Lite likt yoga och pilates kommer man åt de små inre musklerna och arbetar med hela kroppen under varje pass. Ett riktigt hett tips till dig som vill ha en nytändning i träningen! 

Pris: first time 130:-

+ det spelar ingen roll hur vältränad du är. Du får garanterat träningsvärk! Omklädningsrum med tillgång till handduk, schampo, balsam och styling produkter.

- träningsvärken!!!

 

3. Cirkel på Fightbox Södermalm

Här kör man en cirkel i ren crossfit anda i grupp om ca 20 personer under ledning av en instruktör som lägger ut olika stationer där man framförallt jobbar med sin egen kroppsvikt. Lite olika hjälpmedel finns tillhanda och varje pass är olika. Jag tycker det beror väldigt mycket på instruktören hur hårt passet blir. Jag gillar när det är sjukt tufft och den jävligaste lilla instruktören är utan tvekan Emil. Devil in disguise helt klart, men jag älskar’t haha.

Pris: engångsbiljett 200:-

+ Sjukt härlig stämning och familjärt ställe. Jag längtar alltid tillbaka när jag gått därifrån. Ett stort plus för en liten men häftig lokal. 

- om du inte gillar att ofrivilligt bli i hop-parad med någon random som du tvingas dela svett med så skulle jag gå med en vän :) Man jobbar nästan alltid två och två. 

 

4. Urban ride

Om du någon gång testat på Soulcycle, så är Urban ride helt klart inspirerat av det. För er som inte testat Soulcycle så kan man säga att det är ett modernt spinningpass. Egentligen vill jag inte jämföra det med spinning, för det kan vara den tråkigaste träningen jag vet och detta är något helt annat. Här hinner jag inte ens tänka på att jag sitter på en motionscykel för det händer saker hela tiden. Är det inte pushups mot styret så använder man hantlar som finns baktill på cykeln. Vill du ha ett effektivt HIIT-pass där du tränar hela kroppen samtidigt så är Urban ride något för dig. 

Pris: 250:- för 1 (just nu får du 2 för 1)

+ man glömmer definitivt bort tid och rum och det är rolig variant av spinning. Omklädningsrum med tillgång till handduk, schampo, balsam och stylingprodukter. Det finns även ett gym i samma lokal om man känner att cyklingen inte var nog ;)

- det finns tyvärr inte så många klasser att välja bland. I snitt 2 klasser per dag. Har du ett par riktiga cykelbrallor? ta med dem för att slippa skavsår i röven dagen efter haha 

 

5. Box/fys på Allstar

Jag kommer ofta in i perioder då jag vill boxas. Jag tycker det är så jävla roligt! Jag skulle inte säga att jag är duktig på det, men jag känner mig alltid lite badass när jag får ta på mig mina lindor haha. Jag betraktar mig ändå som en nybörjare och älskar att gå på ”box/fys" på Allstar. Instruktören till detta pass är grym och alla nivåer är välkomna. Det brukar vara ganska stor spridning på nivå här tycker jag och det är inspirerande, men jag har aldrig känt mig dålig eller tyckt att det varit pinsamt. 

Pris: engångsbiljett 150:-

+ riktigt trevlig personal/instruktörer och man kan välja sin egen nivå på varje pass. Man gör det så jobbigt man vill ha det helt enkelt.

- ta med egna handskar! Det finns att låna, men det är inte alltid säkert att det finns i just din storlek eller så luktar de inte så jättefräscht… ah ni fattar :-P