
Semmelsäsong – här finns Göteborgs godaste semlor
Uppdaterad 7 mar 2023
Varje år säljs över 40 miljoner semlor i Sverige och den gräddiga bullen kvalar utan tvekan in som ett av våra allra mest populära bakverk. På senare år har semlan kommit i alla möjliga smaker och former, vilket har blivit något av en vattendelare bland semmelfantaster. I den här guiden hittar du Göteborgs bästa semlor: stans godaste, oavsett om du tillhör teamet som tycker att semlan ska vara kardemummabulle, mandelmassa och grädde, eller om du hör till det mer experimentella laget som vill prova en kremla – det vill säga en hybrid av kanelbulle och semla. Nu återstår bara att utse just din favorit.
Konditori Kampanilen
Karl Johansgatan 5, MajornaGöteborgs bästa semla 2023
På det lilla bageriet Kampanilen i Majorna står råvarorna i fokus och allt är noga handplockat. Ekologiskt och närodlat är ledorden när det gäller alla ingredienser. Semlorna bakas förstås från grunden och har förärats med rejält av både grädde och mandelmassa. Kampanilens semla utsågs till Göteborgs bästa av en jury i Thatsups stora blindtest 2023. Läs mer här: Avgjort: Göteborgs bästa semla 2023 är utsedd
Ahlströms Konditori
Korsgatan 2, CentrumAnrikt konditori med kreativa semlor
På Ahlströms Konditori har göteborgare ätit godsaker ända sedan 1901. Kanske får det en att tro att de skulle vara traditionalister i semmelfrågan, men låt dig inte luras, Ahlströms kan vara bland stans mest progressiva semmelbakare. De senaste åren har man kunnat äta både saffranssemla, vaniljsemla och wienersemla på det anrika konditoriet. De erbjuder även glutenfria semlor.
Cum Pane
Kobbarnas Väg 4
Proffsens favorit
Den ekologiska bakverkstaden Cum Pane har tidigare kammat hem Sveriges Bagare & Konditorers utmärkelse Göteborgs bästa semla, och bageriet verkar ladda för att hamna överst på prispallen i år igen. Man kör lika hardcore som förr, med KRAV-certifierade ingredienser, och mjölet mals fortfarande med stenkvarn.
Cum Pane Majorna
Bullen & Brödet
Fjällgatan 34, Majorna/MasthuggetBörja frossa tidigt
På det lilla hål-i-väggen-bageriet bakas det för fullt mest hela tiden. Semlorna finns på plats redan tidigt i januari och många vallfärdar uppför backen i Masthugget för att påbörja semmelfrossan. Bullen & Brödet håller sig till semlor av det traditionella slaget och kardemummabullarna bakas på surdeg, precis som allt annat på bageriet.
Lasse-Maja Bageri & Café
Långedragsvägen 134En klassiker och mångas favorit
Lasse-Maja är en klassiker och ett givet bageri för semmel-inköp för många göteborgare. De har bland annat vunnit GP:s semletest, vilket resulterade i långa köer till det lilla bageriet. Bullarna bakas i stenugn och precis som allt som bakas på Lasse-Maja får det kalljäsa på franskt vis. Semle-fikan kan intas i det lilla caféet eller köpas med hem.
Lasse-Maja Bageri & Café Långedrag
Nordgårdens Bageri
Bolshedens industriväg 28, KungsbackaEko-semlor
Nordgårdens Bageri i Billdal har rent mjöl i påsen, här bygger nämligen bakverken på ekologiskt råg och vetemjöl. Det är mästerbagaren Susanne Winroth som ligger bakom den växande populariteten – och semlorna är inget undantag.
Brödfabriken i Jonsered
Fabriksstråket 27, Partille
Lokal bulle
Namnet till trots är det inte bara bröd som bakas på löpande band här, utan till mångas glädje även semlor. Så pass väl att den utsetts till Göteborgs bästa semla 2023. Hemligheten är en lokalt förankrad bulle, med en fyllning på rostade mandlar som blandas med mandelmassa från Valdéngården, strösslat med rostad, hackad mandel och på det nyvispad fluffig grädde. Allt detta i en bulle som är bakad med mjölk från Kåhögs gård, grönbetesägg från Furulunds gård och mjöl från Limabacka Kvarn.
Cederleüfs & Svenheimers
Industrivägen 39b, PartillePrisad semla med tidig premiär
Cederleüfs & Svenheimers är kända för sina ambitiösa tårtor och bakverk, och semlorna är förstås inget undantag. Enligt Göteborgspostens jury har just Cederleüfs de bästa i stan, flera år i rad. Om man håller med om det eller inte kan avgöras redan några dagar in på det nya året, konditoriet har nämligen ovanligt tidig premiär för semlor.
Alvar & Ivar Surdegsbageri
Kastellgatan 11, LinnéPoppis surdegssemla
Alvar och Ivar är vida kända för sitt surdegsbröd – och självklart bakas även bageriets populära semlor på surdeg. Precis som vanligt är alla råvaror som används ekologiska och många är de som väntar på Alvar och Ivars semmelpremiär, som traditionsenligt inträffar relativt nära fettisdagen.
Alvar & Ivar Surdegsbageri
Lilla Sur
Solrosgatan 11Sugen på kremla?
I Kålltorp ringlar köerna långa till hantverksbageriet Lilla Sur. Anledningen? Det är givetvis kremlorna som lockar folk från när och fjärran! Vi pratar alltså om en hybrid av kanelbulle och semla – två favoriter i en alltså. Kom i tid!
Koopmansgatans Bageri
Koopmansgatan 3, MajornaKö från gatan upp till hallen
Koopmangatans Bröd och Bakverk, eller Boulangerie Ducoin, är mångas absoluta favorit. Den här Majornabullen är riktigt saftig och snålar inte med varken mandelmassa eller grädde, vilket ofta får kön att ringla sig lång längs gatan.
Koopmansgatan Bröd och Bakverk Boulangerie Ducoin
Portens Bageri
Munkebäckstorget 8Bröd blir till bulle
Portens satsar oftast på rustika surdegsbröd, med en blandning mellan klassiskt och modernt. Och utbudet varierar enligt säsong – så kring februari hittar du självklart semlor på hyllorna, alltid pinfärska.
Mr Cake
Lilla Badhusgatan 2, CentrumSemlor à la Fares
Roy Fares-ägda Mr Cake är kanske främst känt för sina överdådiga tårtor som går i amerikansk-svensk fika- och cafétradition, men semlorna görs enligt svenskt recept. Vill du hellre montera din semla hemma kan du också köpa med dig bara mandelfyllning här.
Steinbrenner & Nyberg
Vintergatan 6, Hisingen
Alfagatan 22
Linnégatan 2, Linné
Stora Saluhallen 90-92, Centrum
Brogatan 24
Södra vägen 47, Centrum
Östra Larmgatan 6, Centrum
Lättillgänglig favorit
Steinbrenner bakar omtyckta semlor som dessutom är lättillgängliga – de finns nämligen på flera platser i stan. Här kan man välja mellan vanliga semlor och vaniljsemlor, och den som letar efter en bulle utan gluten och/eller laktos blir också glad.
Steinbrenner & Nyberg Centralen
Steinbrenner & Nyberg Sannegården
Steinbrenner & Nyberg Mölndal
Steinbrenner & Nyberg Linnégatan
Steinbrenner & Nyberg Saluhallen
Steinbrenner & Nyberg
Steinbrenner & Nyberg Södra vägen
Steinbrenner & Nyberg Östra Larmgatan
Brogyllen
Västra Hamngatan 2, CentrumTraditionellt eller kreativt?
Många anser att Brogyllen är bäst i stan på bakelser, ett rykte konditoriet förstås gör allt för att leva upp till även under semmelsäsongen. Brogyllen har under åren serverat trendiga skapelser, såsom en prinsess-semla – alltså en hybrid mellan semla och prinsesstårta. Men för traditionalisten finns förstås även vanliga semlor.
Brogyllen Västra Hamngatan
Da Matteo
Södra Larmgatan 14, Centrum
Vallgatan 5, Centrum
Lindholmsallén 8a, Hisingen
Kaponjärgatan 1, Linné
Kaffe eller traditionell?
Semmelsäsongen är kort men ljuvlig på da Matteo, hantverksbageriet som kör stenhårt på det ekologiska mjölet. Ibland känner de sig lite wild and crazy här och kör kaffesemlan sida vid sida med den klassiska.
Da Matteo Magasinsgatan
Da Matteo Viktoriapassagen
Da Matteo Vallgatan
Da Matteo Lindholmsallén
Margaretas
Frölundagatan 35A, MölndalOlika varianter
Det här nästan hundraåriga bageriet har haft gott om tid på sig att bemästra semmelkonsten. Här kan man därför njuta av genuint hantverksbageri i form av både klassiska semlor och frasiga Kouign-amann-semlor.
Vegofika
Ånäsvägen 20Vegansk semla
Vill du ha din semla helt vegansk? Vegofika erbjuder växtbaserade semlor, både i traditionell tappning och som raw food-semlor. Precis som i alla bakverk konditoriet tillverkar så är allt helt växtbaserat, miljömedvetet och djurvänligt.