Familjen Familjen

Guiden till svenska restauranger i Göteborg

Den svenska matkulturen lever och frodas i Göteborg. Oavsett om du är sugen på rejäla köttbullar eller en exklusiv måltid tillagad på västkustens finaste råvaror så kommer du att hitta vad du söker. I vår guide till Göteborgs bästa svenska restauranger har vi samlat krogar som kan det här med svensk mat riktigt, riktigt bra. Några är enkla och rustika i sin framtoning, andra är experter på gastronomi. Gemensamt för dem alla är att de tar svensk mattradition på fullaste allvar. Längst ner hittar du tips på extra lyxiga restauranger, bland annat flera svenska stjärnkrogar.

Innehållsförteckning
  1. Svenska restauranger i Göteborg
    1. Bord 27 – Trendig kvarterskrog med kärlek till mat
    2. Berzelius Bar & Matsal – Gemytlig matsal
    3. Familjen – Rustik mat och skön vardagsrumskänsla
    4. Human – Personligt och lyxigt i avslappnad atmosfär
    5. Oceanens Krog – En korvmoj med klass
    6. Noot – Modern tradition
    7. Ölstugan Tullen – Klassisk svensk husmanskost och stort ölutbud
    8. Piga – En hyllning till alla pigor
    9. Café du Nord – Köttbullar med anor
    10. Björk och Bambu – Svenska smaker möter kinesiska tillagningstekniker
    11. Wagners Bistro – Svenskt med franska inslag
    12. Restaurang Tiljan – Tolkade klassiker
  2. Svenska lyxkrogar
    1. Sjömagasinet – Skaldjur vid hamninloppet
    2. Kometen – En omsusad ikon
    3. SK Mat & Människor – Prisbelönt för både mat och inredning
    4. Bhoga – Passion för det lokala
    5. Koka – Innovativ pionjär
    6. Vilda – Säsongens råvaror

Svenska restauranger i Göteborg

Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27
Bord 27 – Svenska restauranger
Bord 27

Bord 27

Trendig kvarterskrog med kärlek till mat

Bord 27 är ett kärt tillhåll för stadens trendmedvetna matälskare, och det är lätt att förstå varför. Maten tillagas på närproducerade råvaror som anpassas efter säsong. Fokus ligger på enkla, rena smaker med lokal förankring. I denna hamnstad spelar förstås fisk och skaldjur en central roll, men här erbjuds även renkött, råbiff och flera goda vegetariska alternativ. Allt tillagat med stor omsorg och precision.

Berzelius Bar & Matsal

Gemytlig matsal

På Berzelius finns det gott om plats, även när du är ute med alla i kompisgänget eller när det är dags för middag med hela släkten. Här finns tre matsalar och när solen börjar kika fram öppnar den lika stora uteserveringen upp. Du som vill äta nordisk mat i modern tappning kan beställa svenska tapas, men det finns även en hederlig husmansmeny med favoriter som raggmunk och stekt fläsk.

Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen
Familjen – Svenska restauranger
Familjen

Familjen

Rustik mat och skön vardagsrumskänsla

Både svenska och internationella utmärkelser har duggat tätt över restaurang Familjen, belägen ett stenkast från Avenyns brus. Liksom på stjärnsyskonet Koka bjuds det på västsvensk gastronomi av högsta klass, men Familjen är den rustikare av dem. I opretentiös och avslappnad miljö äter du modern svensk mat lagad på fina råvaror. Missa inte heller deras cocktails – många hävdar att de är de bästa i stan.

Human Restaurang – Svenska restauranger
Human Restaurang
Human Restaurang – Svenska restauranger
Human Restaurang
Human Restaurang – Svenska restauranger
Human Restaurang
Human Restaurang – Svenska restauranger
Human Restaurang
Human Restaurang – Svenska restauranger
Human Restaurang
Human Restaurang – Svenska restauranger
Human Restaurang
Human Restaurang – Svenska restauranger
Human Restaurang
Human Restaurang – Svenska restauranger
Human Restaurang

Human

Personligt och lyxigt i avslappnad atmosfär

På Human blir lokala råvaror i säsong till lyxiga avsmakningsmenyer under både lunch- och middagstid. Bakom konceptet står Årets kock 2019, Martin Moses, som tillsammans med sitt team skapar lika eleganta som avslappnade restaurangupplevelser för alla typer av sällskap. Ledorden är medmänskligt och personligt.

Oceanens Krog

En korvmoj med klass

Få saker känns så svenska som en hederlig korvmoj. På Oceanen har man förädlat denna utmärkta snabbmatstradition. Självklart står Göteborgsklassikern ”halv special” på menyn, både i kött- och vegoversion. Till det kan du dricka mikrobryggd öl. Varför inte prova något så lokalt som Stigbergets, nu när du ändå befinner dig på ja, just det, Stigbergstorget. Om det börjar spritta i benen är det bara att springa över till Oceanens andra del, kulturhuset där det ofta anordnas klubb och livespelningar.

Noot Nordik Kitchen & Bar – Svenska restauranger
Noot Nordik Kitchen & Bar
Noot Nordik Kitchen & Bar – Svenska restauranger
Noot Nordik Kitchen & Bar
Noot Nordik Kitchen & Bar – Svenska restauranger
Noot Nordik Kitchen & Bar
Noot Nordik Kitchen & Bar – Svenska restauranger
Noot Nordik Kitchen & Bar
Noot Nordik Kitchen & Bar – Svenska restauranger
Noot Nordik Kitchen & Bar
Noot Nordik Kitchen & Bar – Svenska restauranger
Noot Nordik Kitchen & Bar
Noot Nordik Kitchen & Bar – Svenska restauranger
Noot Nordik Kitchen & Bar
Noot Nordik Kitchen & Bar – Svenska restauranger
Noot Nordik Kitchen & Bar

Noot

Modern tradition

Precis som namnet avslöjar är det nordiska smaker som genomsyrar menyn på Noot Nordik Kitchen. Rätterna är moderna och kreativa, men med traditionella råvaror. Vad sägs om viltköttbullar eller gravad lax, som är två av klassikerna på menyn?

Klassisk svensk husmanskost och stort ölutbud

2010 öppnade Ölstugan Tullen upp på den bartäta Andra Långgatan. Sedan dess har utvecklingen gått fort. Det enkla konceptet med svensk husmanskost och stort utbud av öl går hem hos folk överallt i stan, och nu finns det ölstugor i de flesta av Göteborgs stadsdelar. Tanken är att servera vällagade, svenska husmansklassiker till plånboksvänliga priser - en tanke som är lätt att tycka om.

Piga

En hyllning till alla pigor

Det är knappast någon hemlighet att området kring älven på Hisingen är ett av stans trendigaste. Piga kan mycket väl betraktas som en av anledningarna till det. Som en hyllning till alla pigor som slitit på gårdar runt om i Sverige serverar krogen gedigen svensk mat av högsta kvalitet. Här lagas god och mättande mat från grunden, alltid på råvaror inte långt från trakten.

Café du Nord

Hemsida

Köttbullar med anor

Få ställen kan säga att de har haft ett och samma koncept i närmare 150 år. Det är dock något som Café Du Nord, också känt som Köttbullekällaren, kan stoltsera med. Ända sedan 1875 har här serverats rejäla köttbullar med hemlagad senap. Det här är stället där mos och lingon ses som ”moderna tillägg”. Hit kan du ta mormor för en nostalgitripp eller visa långväga gäster hur magiska svenska köttbullar faktiskt kan vara.

Björk och Bambu

Svenska smaker möter kinesiska tillagningstekniker

På den lite undanskymda Vegagatan i Linné gömmer sig denna pärla. De två träden i restaurangens namn har sina ursprung i Sverige och Kina - precis som Björk och Bambus ägare. Nordiska smaker får nytt liv när de tillagas med traditionella asiatiska metoder. Varför inte testa kräftdumplings eller fläsksida med råraka och wasabi?

Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro
Wagners Bistro – Svenska restauranger
Wagners Bistro

Wagners Bistro

Svenskt med franska inslag

Ulf Wagner kombinerar svensk och fransk kokkonst för att servera sina gäster de smaker han själv uppskattar mest. Rätterna är ofta klassiska, med egna inslag och elegans. På menyn hittas klassiker som räksallad, gravad lax med dillstuvad potatis och västkustkroketter. Till detta rekommenderas gärna viner, men just de är inte svenska.

Restaurang Tiljan – Svenska restauranger
Restaurang Tiljan
Restaurang Tiljan – Svenska restauranger
Restaurang Tiljan
Restaurang Tiljan – Svenska restauranger
Restaurang Tiljan
Restaurang Tiljan – Svenska restauranger
Restaurang Tiljan
Restaurang Tiljan – Svenska restauranger
Restaurang Tiljan
Restaurang Tiljan – Svenska restauranger
Restaurang Tiljan
Restaurang Tiljan – Svenska restauranger
Restaurang Tiljan
Restaurang Tiljan – Svenska restauranger
Restaurang Tiljan

Restaurang Tiljan

Tolkade klassiker

Restaurang Tiljan är Göteborgs Stadsteaters egen restaurang, men du behöver inte gå på teater för att komma förbi på ett glas eller något gott att äta. Menyn är framtagen av Tiljans köksmästare Stefan Stenbom tillsammans med stjärnkocken Ulf Wagner och rätterna bjuder på klassiska, svenska smaker som fått en egen tolkning. Här kan du hitta favoriter som Tiljans egen toast skagen, teaterns fiskgratäng och kvällens hemgjorda glass.

Svenska lyxkrogar

Sjömagasinet

Skaldjur vid hamninloppet

Mitt i Göteborgs hamninlopp ligger Sjömagasinet – restaurangen som trots sin exklusivitet lyckats behålla mycket av den karaktäristiska hamnkänslan. Här tillagas fisk och skaldjur på klassiskt men kreativt vis, och att avnjuta en räksmörgås på Sjömagasinet är något som göteborgare har gjort i många år nu.

Kometen

En omsusad ikon

Kometen är mer än bara en restaurang - det är ett stycke Göteborgshistoria. Många är de författare, musiker och konstnärer som genom tiderna har tillbringat långa kvällar här. Restaurangen har skildrats i så många skönlitterära verk att den har fått en alldeles egen bok: Boken om Kometen. Sedan 2009 drivs denna omsusade restaurang av stjärnkrögarna Leif Mannerström och Christer och Ulf Johansson. Här kan du förvänta dig både svensk mat och en upplevelse utöver det vanliga.

SK Mat & Människor

Prisbelönt för både mat och inredning

På SK Mat & Människor är allt genomtänkt in i minsta detalj. Ambitionen är att ditt besök här ska kännas avslappnat, glatt och personligt. Det är en ambition man lyckats så väl med att restaurangen belönats med en stjärna i Guide Michelin. Menyerna är relativt korta och alltid anpassade efter vad som finns att få tag på runt västkusten just för tillfället. Om du undrar något om maten kan du enkelt fråga kockarna själva. Det finns nämligen inga väggar mellan matsal och kök, och du ser maten tillagas mitt i restaurangen.

Bhoga

Hemsida

Passion för det lokala

När Bhoga slog upp portarna i det annars lite bortglömda området Nordstaden var succén ett faktum. Restaurangen samarbetar med lokala producenter, och ibland byts menyn ut så ofta som varje dag beroende på tillgång på råvaror. Här väljer du hur många rätter du och ditt sällskap vill testa i en avsmakningsmeny. Självklart går det att välja till utvalda vinpaket till varje meny. Den brinnande passionen för svensk mat har lett till att Bhoga kan stoltsera med en Michelinstjärna.

Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka
Koka – Svenska restauranger
Koka

Koka

Innovativ pionjär

Med en stjärna i Guide Michelin har Koka förstås en hel del att leva upp till. Här vågar man sådant som inte andra vågar. Menyn präglas av modern västsvensk gastronomi efter säsong, och de tillhörande dryckesmenyerna är noggrant utvalda för att förhöja dina smakupplevelser. För den som är designintresserad är den modernt inredda matsalen värd ett besök i sig.

Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant
Vilda Restaurant – Svenska restauranger
Vilda Restaurant

Vilda

Säsongens råvaror

På Vilda har man tagit fram menyer som speglar alla de nordiska säsongerna. Under de tre varmare årstiderna fokuserar man på det som finns då, samtidigt som man förbereder för vintern genom att samla in, bevara och förädla de råvaror som man planerar att servera på menyn. Det som Vilda själva inte kan få tag på odlar de fram eller hämtar från ekologiska odlare.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta