Guiden till vinprovningar i Göteborg

Guiden till vinprovningar i Göteborg

Göteborg är ett riktigt dryckesmecka med mängder av spännande vinbarer, vinklubbar och inte minst Skandinaviens första cityvineri. Det finns med andra ord gott om möjligheter att lära dig mer om den ädla drycken. Oavsett om du hemma har en källare till bredden fylld med årgångsviner, eller just börjat doppa tårna i Valpolicella Ripasso, så finns ett passande ställe som erbjuder vinprovning i Göteborg. Låt dig inspireras av vår matiga guide i ämnet.

Innehållsförteckning
 1. Här kan du gå på vinprovning i Göteborg
  1. Norda – Testa Pinot Noir i världsklass
  2. Wolfgang – Vass vinkällare
  3. Barrique – Vinkrog
  4. Werners Bistro – Kunskapsgivande och kul
  5. Göteborgs Vinkällare – Provning i historiska lokaler
  6. Porter Pelle – Anrik porter- och vinkällare
  7. Göteborg Wine Club – Vinklubb med spännande provningar
  8. Vinklubben Tre Kronor – Vinprovning för nybörjare
  9. Taysta – Vin och mat i kombination
  10. Wine Mechanics – Vinprovning hos urbant vineri
 2. Extratips
  1. Munskänkarna – Vinprovning för alla
  2. Göteborg Vin & Deli – Vin- och delikatessmässa

Här kan du gå på vinprovning i Göteborg

Norda – Vinprovning
Norda
Norda – Vinprovning
Norda
Norda – Vinprovning
Norda
Norda – Vinprovning
Norda

Norda

Testa Pinot Noir i världsklass

Restaurang Nordas vinkällare har en fäbless för Oregon, faktum är att man erbjuder det största utbudet av Oregonviner utanför Oregon. Och det innebär Pinot Noir i världsklass. Bland dessa och andra viner kan restaurangens skickliga sommelierer guida dig och de håller även i vinprovningar baserat på dina önskemål. Här får du lära dig allt om provningsteknik, jordmån och olika områden.

Wolfgang Vincafé – Vinprovning
Wolfgang Vincafé
Wolfgang Vincafé – Vinprovning
Wolfgang Vincafé
Wolfgang Vincafé – Vinprovning
Wolfgang Vincafé
Wolfgang Vincafé – Vinprovning
Wolfgang Vincafé

Wolfgang

Vass vinkällare

Franskinspirerade Wolfgang Vincafé på Västra Hamngatan har allt som frankofilen kan önska sig. Här serveras vin hela dagen och man arrangerar även intima dryckesprovningar i restaurangens välfyllda vinkällare. Många av vinerna kommer från just Frankrike, men även andra områden finns representerade i det noggrant utvalda sortimentet.

Barrique

Vinkrog

Hos vinkrogen Barrique är det lätt att känna sig hemma som vinälskare. Deras sällskapsmeny bygger på att du ska kunna prova flera olika viner till rätterna. Om du vill göra en egen provning (vilket kräver att du tar med nio vänner) så kan krogen anpassa ett förslag utifrån din budget. Teman finns det gott om, som till exempel ”Lyxig champagneprovning” och ”Mallorcas bästa viner”.

Werners Bistro

Hemsida

Kunskapsgivande och kul

På Werners Bistro är dryckesprovning lite av en specialitet. Här kan man testa smaklökarna och uppleva ett dryckessortiment med allt från öl till vin och champagne. Kom och ta del av en spännande, rolig och kunskapsgivande provning vad man än väljer att testa.

 

Göteborgs Vinkällare

Hemsida

Provning i historiska lokaler

Innanför de mer än 260 år gamla väggarna i Sahlgrenska Huset mitt på Norra Hamngatan huserar Göteborgs Vinkällare. I de unika lokalerna håller man vinprovningar med teman såsom ”Ost & Vin: Prova röda viner”, "Ost & Vin: Valpolicella och Amarone” samt ”Champagneprovning & Ost”. Om ni är fler än åtta personer har ni möjlighet att boka in en privat vinprovning.

Porter Pelle

Hemsida

Anrik porter- och vinkällare

Porter Pelle är en anrik bistro med en egen porter- och vinkällare som du hittar precis vid vattnet i det historiska området Klippan. I vinkällaren arrangeras öl- och vinprovningar där du bland annat får lära dig mer om viner från olika regioner världen över. Det finns även möjlighet att lagra egna drycker i vinkällaren, kanske vin, whiskey, cava – eller varför inte porter.

Göteborg Wine Club

Hemsida

Vinklubb med spännande provningar

Göteborg Wine Club huserar på Ebbe Lieberathsgatan i Göteborg och har som mission att du ska upptäcka vin på ett sätt som du inte trodde var möjligt. De utlovar att ”härja med dina smaklökar” och erbjuder provningar som Ripasso och Amarone, champagne och inte minst det i dag så populära ämnet mat och vin i kombination.

Vinklubben Tre Kronor

Vinprovning för nybörjare

Vinklubben Tre Kronor erbjuder lättsamma vinprovningar som inte kräver några förkunskaper. Temat är mat och vin, med inspiration av vinets historia. Du får lära dig hur du bäst kan använda viner som du gillar. Under provningen serveras smakbitar som lyfter fram respektive vins egenskaper. Du får också recept till samtliga smakbitar samt ett färdigt matrecept till varje vin.

Taysta

Vin och mat i kombination

Taysta arrangerar olika mat- och dryckesevents runt om i Sverige, och för den som är vinintresserad har de vinprovningar med fokus på spännande viner i kombination med mat. Med hjälp av en professionell sommelier får man utforska vin och bedöma kropp, alkohol, sötma, syra, bitterhet och strävhet.

Wine Mechanics

Vinprovning hos urbant vineri

Wine Mechanics är Skandinaviens första cityvineri och under deras provningar får du inte bara höra historian om hur den här galna idén blev till verklighet, du lär dig även om hur ett urbant vin produceras och får testa viner från Wine Mechanics första årgångar. Provningen leds av bolagets kunniga sommelierer.

Extratips

Fler vinprovningar i Göteborg

Munskänkarna

Vinprovning för alla

Till föreningen Munskänkarna kan du söka dig både som nybörjare och mer erfaren vinprovare. Genom Göteborgssektionens vinprovningar kan du upptäcka nya favoriter och få kunskapen att kunna prova spännande viner på egen hand. Utforska Barbaresco, lär dig matcha vin med mat, eller förbered nyårsafton genom att testa bubbel.

Göteborg Vin & Deli

Vin- och delikatessmässa

Under Göteborgs största vin- och delikatessmässa Göteborg Vin & Deli möts du av dryckesprovningar i särskilda provningssalar där du och ditt sällskap kan testa utvalda drycker efter ett tema eller en viss tillverkare. Allt kan upplevas på Svenska Mässan den 17–18 mars 2023.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta