Mårten Gås med skånsk tradition

Gåsstekar som glänser av fett, svartsoppa och skånsk äppelkaka. Vi talar naturligtvis om den numera skånska högtiden Mårten Gås.

För många är Mårten Gås kanske den skånskaste högtiden av dem alla. Att den verkliga Mårten inte var skåning, utan en romersk soldat som senare kom att bli biskop och helgon, med namnet Sankt Martin spelar kanske mindre roll.

En äkta gåsamiddag inleds med svartsoppa gjord på gås- eller grisblod som får sjuda tillsammans med kryddor som ingefära, lagerblad och äppelskal. Därefter äts gås smaksatt av skånska äpplen och katrinplommon tillsammans med sås, gelé och potatis. Måltiden avslutas med skånsk äppelkaka eller spettkaka. Att laga en gåsamiddag kräver med andra ord en hel del av den som tillagar den, inte minst med tanke på att den ofta upp emot sex kilo tunga gåsen kan vara besvärlig att bära hem från affären. Detta är antaglig en av förklaringarna till att många av oss nuförtiden väljer att fira Mårten Gås på restaurang. I Malmö finns det flera bra ställen att välja mellan när du ska boka in årets gåsamiddag.


Sankt Gertrud
Serverar klassisk skånsk gåsamiddag (se bilden ovan) onsdagar, torsdagar och fredagar från 26 oktober till den 18 november.
Pris 395 kronor per person.

Vollmers

Serverar Gåsamiddag med inte mindre än fem rätter mellan den 8 och 12 november. Pris 795 kr.


Rådhuskällaren
Serverar gåsamiddag med start fredagen den 4 november till och med söndagen den 13 november.
Pris för tre rätter 495 kronor, två rätter 435 kronor och endast gås för 365 kronor.

Foto: Sankt Gertrud