Guiden till Malmös bästa falafel

Guiden till Malmös bästa falafel

Det finns få saker som är mer Malmö än att äta falafel. Malmös inofficiella maträtt finns överallt och är en lika stor del av stadens charm som parkerna, Gamla Väster, Turning Torso och Möllan. Många ger sig på att äta sig igenom en stor del av det otroliga falafelutbudet, men för den som vill direkt till toppskiktet har vi här satt ihop en behändig guide. Från Norra Grängesbergsgatan till Västra Hamnen – här hittar du Malmös bästa falafel.

Innehållsförteckning
 1. Bästa falafeln i Malmö
  1. Baghdad – Värt att vallfärda
  2. Falafel by Youssif – Signerat falafelns fader
  3. Falafel & Burgers – Fin-falafel i saluhall
  4. Värnhems Falafel – En fullträff till rulle
  5. Möllans Falafel – Veganfavorit på Bergsgatan
  6. Badrans Super Falafel – Mättande måltid för billig peng
  7. Sara – Enkelt och hembakat
  8. Mr. Falafel – Fräscht falafelhak vid Nobel
  9. Jalla Jalla – Välkänd nattamatsfest
  10. Falafel N. 1 – Troget falafelhak
  11. Babylon Grill – Lägligt läge vid Folkets Park
  12. Köpenhamns Falafel & Pizza – Friteras på beställning
  13. Falafelmästaren – Perfekt picknick-lunch i Slottsparken
  14. Fridhems Falafel – Rediga rullar
  15. Ammo Falafel – Alltid färskt
  16. Falafel City – Falafel i grönskan
  17. X Falafel – Falafel-foodtruck
  18. Extratips: Pizzeria Verona – Störst i stan?

Bästa falafeln i Malmö

Baghdad

Hemsida

Värt att vallfärda

Har man för vana att cykla in eller ut från öster så hör regelbundna stopp på gatuköket Baghdad säkert vanan till. Det hyllade gatuköket bjuder bland annat på en riktigt god falafel i irakiskt bröd gjord på lika goda råvaror. Hit vallfärdar falafelentusiaster från hela Malmö, såväl som från utanför stadens gränser.

Falafel by Youssif

Signerat falafelns fader

Sedan slutet av 1980-talet har Youssif Iskandaranis serverat falafel i Malmö, varav han var en av de allra första att introducera rätten i Sverige. Receptet, som är detsamma som Youssifs pappa lärde honom när han var liten, kan minst sagt kallas framgångsrikt – denna falafel har nämligen utsetts till Malmös bästa flera gånger. Bra kikärtor, krispiga grönsaker och smakrika såser utmärker rullarna som serveras i foodtrucken ute i Fosie.

Falafel & Burgers

Fin-falafel i saluhall

Precis innanför dörrarna på Malmö Saluhall fixar Falafel & Burgers fina, fräscha falafelbollar som går att få serverade i antingen pitabröd eller en sallad med hummus och grönsaker. Kanske det enda stället i Malmö där man kan ta en falafel med superlokal hantveksöl till.

Värnhems Falafel

En fullträff till rulle

En av Malmös bästa falafelrullar plockar du med dig från Värnhems Falafel, ett enkelt falafelhak som vunnit många hjärtan med hembakat bröd och smakrika bollar. Hur du än väljer att dressa din falafel kan du räkna med en finfin kombination av mjukt och fluffigt bröd, spröd och smakrik falafel samt fräscha grönsaker – och kö under rushen.

Möllans Falafel

Veganfavorit på Bergsgatan

Förutom smakrik falafel i hembakat bröd lockar Möllans Falafel en ännu större publik med ett generellt brett utbud av alternativ för veganer. Till falafeln kan man som vegan välja bland såser som vegansk vitlök, chili-vitlök och mayo hotchipotle. Festa till det ännu mer med toppings som grillad aubergine och paprika, rostad blomkål eller hummus.

Badrans Super Falafel

Mättande måltid för billig peng

Detta lilla gatukök vid kanalen har mättat magar i omkring två decennier med falafel och kebab. Närheten till biblioteket gör det till ett populärt matställe bland bokmalar och studenter. Räkna med rejäla rullar och tallrikar här på närområdets kanske snabbaste och billigaste måltid. Fixar lätt veganskt med bland annat sesamsås och starksås.

Sara

Enkelt och hembakat

Går man in på Saras för en falafel blir det oftast en rulle, då det extra mjuka och varma hembakade brödet är en favorit för många i stadens falafeldjungel. Här finns relativt gott om plats med öppen yta för den som önskar slå sig ner för att njuta i stimmet.

Mr. Falafel

Fräscht falafelhak vid Nobel

Mr. Falafel är en stark spelare i falafel-Malmö och har snabbt gjort sig ett namn som en av de bästa. Det talas högt och gott om den fräscha falafeln med allt möjligt färgglatt gott till. Kurrar det lite extra i magen kan du addera ytterligare grönsaker, feta eller halloumi.

Jalla Jalla

Hemsida

Välkänd nattamatsfest

Tv-serien Bron har visat Saga Norén mumsa i sig en rulle på Jalla Jalla och på Facebook har spontana rejvstunder hos snabbmatsfavoriten blivit virala. Annars är Jalla Jalla ett stabilt falafelhak med god service och mat som sitter precis som den ska. 

Falafel N. 1

Troget falafelhak

Detta rutinerade ställe i Rosengård är omtalat som ett av de bättre när det kommer till falafel och annan snabbmat från Mellanöstern. Tillbehören är av det klassiska slaget, och bakom disken hittas även annat smått och gott, såsom friterade piroger, ostfyllda grönsaker och sallader.

Babylon Grill

Lägligt läge vid Folkets Park

Snabbmatshak med utmärkt läge precis utanför Folkets Park och med utsikt över expressbussen linje 5:s busshållplats för den som har en tid att passa. Lätt att slinka in för en falafel – gärna i irakiskt bröd – innan det är dags att gå hem eller vidare.

Köpenhamns Falafel & Pizza

Friteras på beställning

Namnet till trots hittas detta snabbmatshak inte i Danmark, utan på Köpenhamnsvägen i Malmö. Med rejäla portioner av färska grönsaker, välbalanserad sås och falafel som friteras på beställning har stället blivit en favorit hos många malmöiter när det kommer till stans nationalrätt. Priserna är däremot i det lägre spannet.

Falafelmästaren

Perfekt picknick-lunch i Slottsparken

En falafelrulle på Falafelmästaren består till största del av färska grönsaker vilket ställer stora krav på att alla ingredienser känns fräscha. Här serveras rullarna med krispig sallad och en rejäl mängd färsk persilja – små detaljer som gör stor skillnad. Läget alldeles intill Slottsparken gör det till ett perfekt ställe för spontanlunch under soliga dagar på promenad.

Fridhems Falafel

Hemsida

Rediga rullar

Befinner du dig vid Fridhem och hungern pockar på gör du rätt i att bege dig till detta falafelhak, som serverar väl tilltagna portioner i både rulle, irakiskt bröd och på tallrik. Om du mot förmodan har plats kvar i magen kan du komplettera med en pommestallrik, hummus och friterade snacks.

Ammo Falafel

Alltid färskt

På Ammo Falafel serverar man hemgjord falafel med rikligt med färgglada tillbehör i färskt bröd. Maten passar utmärkt för såväl veganer som vegetarianer och det finns gott om platser att sitta på utanför.

Falafel City

Falafel i grönskan

Detta anspråkslösa ställe på Tessins väg är lätt att bara passera förbi om du inte känner till det, men tack vare sin schyssta falafel tar sig många malmöiter hit enbart för matens skull. Under de varmare månaderna är den intilliggande parken en oas att avnjuta en låda krispig falafel med pommes, bröd och sås i. 

X Falafel

Hemsida

Falafel-foodtruck

Med sin lilla foodtruck sprider X Falafel doften av nyfriterade kikärtsbollar över Rosengård centrum. Glid förbi och plocka med dig en falafel i rulle, baguette eller på tallrik, lagad på fräscha råvaror och med mycket kärlek.

Extratips: Pizzeria Verona

Störst i stan?

Tillhör du kategorin som anser att ”ju mer desto bättre”, eller vill du helt enkelt hålla dig mätt riktigt, riktigt länge? Då kan Verona vara din destination. Restaurangen må vara inriktad på pizza, men är framför allt omtalad för sina mycket (!) väl tilltagna rullar. Utöver falafel fylls brödet med färska grönsaker, feferoni och sås, i mängder som eventuellt skulle kunna mätta en hel bataljon.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;