Malmöfestivalen 2019: Så blir årets festivalmat

Malmöfestivalen står för dörren, vilket utöver allmän folkfest betyder att du från och med den 9 augusti har en vecka på dig att smaka på mat från alla världens hörn. Årets festival stoltserar med fler foodtrucks än någonsin, ett samarbete med Matsvinnsfestivalen och ett fokus på hållbarhet.

Malmöfestivalen intar staden för 35:e året i rad — och så även omkring 70 matstånd och foodtrucks. De flesta utgör en del av mattorget på Gustav Adolfs Torg och slår upp dörrarna lagom till lunch på fredag, festivalens första dag.

Nytt för i år är att foodtruck-området växer sig större, med bland annat foodtrucken Tabemasu Ka-jen (2) på plats med nudelrätter och gyoza. Ett annat japanskt tillskott på mattorget är Okonomiyaki (28) med fokus på den japanska omeletträtten med samma namn. Även Rebikes taco-popup Karamba (27) slår upp ett matstånd på festivalen för första gången.

Favoriter som Louisianas cajungrillade kyckling eller quorn (20) och langos (22, 43, Södergatan) står stadigt i år också. Nästan alla matställen – gamla som nya – på årets Malmöfestival erbjuder vegetariska alternativ.

Hållbart fokus på mattorget

Samtidigt pågår Matsvinnsfestivalen, som står för ett program fullspäckat med föreläsningar, seminarier, workshops och, så klart, mat. I "matsvinnsbyn" vid Gatuscenen visar bland annat duon bakom Two Forks - urban farm and table hur man bäst nyttjar allt i en råvara, medan tidigare Bastard-kocken Sahin Erdal fixar fina pizzor på matsvinn. I "matsvinnsbyn" kommer man även att kunna handla på Skånes första matsvinnsbutik. Läs mer om Matsvinnsfestivalen här.

Årets festival mäter dessutom klimatavtrycket på all festivalmat och slopar engångsartiklar i plast till förmån för mer hållbara alternativ.

Ladda ner Malmöfestivalens matkarta här där du ser siffrornas placering, och läs om årets musikprogram på Malmöfestivalen 2019: Här är alla artister som spelar.