Cirkus Brazil Jack öppnar Village Chapiteaux under festivalen. Foto: pressbild Cirkus Brazil Jack öppnar Village Chapiteaux under festivalen. Foto: pressbild

Premiär för Southern Sweden Circus Festival

Glädje, fasa och fest utlovas på nya Southern Sweden Circus Festival som går av stapeln den 6–15 september 2024. Det blir cirkus i hela regionen, med fokus på Malmö och Lund, och med program för alla åldrar.

Den nya cirkusfestivalen är ett gemensamt initiativ av Malmö stad och Lunds kommun, som smygtestade konceptet förra året och nu är redo för premiär. Denna första upplaga av festivalen äger rum den 6–15 september i Malmö och Lund, med evenemang i ytterligare tio skånska kommuner. Det blir med andra ord cirkus i hela regionen och alla som vill ska ges möjlighet att uppleva klassisk cirkuskonst, nycirkus och samtida cirkus på nära håll.

Bland annat går festivalen ihop med Cirkus Brazil Jack och skapar Village Chapiteaux där stjärnor från olika cirkusdiscipliner visar konster på högsta nivå för besökare i alla åldrar. Men programmet bjuder också på cirkus för en vuxen publik – såsom Fuckup Kabarét och Queer Circus Party på Moriska Paviljongen. Även i Lund arrangeras ett gediget program med bland annat akrobatik och babycirkus, och flera andra städer i Skåne får också ta del av festivalen.

– Att utföra cirkuskonster är svårt, men att fascineras av dem är enkelt. Så när vi tillsammans med Malmö och flera andra aktörer gör en stor satsning på den här festivalen är det en satsning som spänner över flera målgrupper och kommer att ge glädje och spänning till många, säger Lunds kommuns kulturchef Mårthen Mirza.

Målet är att Southern Sweden Circus Festival ska bli återkommande och att alla till 2030 ska kunna upptäcka cirkus var de än bor i Skåne.

Information
  • Period
Mer info och program