Så gör du för att skapa en webbsida

Att skapa en webbsida är populärt, så här lär vi dig hur du skapar en webbsida med hjälp av världens mest använda publiceringssystem: WordPress.

1. Köp ett passande domännamn

För att skapa en hemsida med WordPress måste du först köpa ett passande domännamn. Domännamnet är sidans namn, såsom Aftonbladet.se eller Netonnet.se. Rent tekniskt är också domännamnet din webbsidas fasta plats på internet där bara den får vara.

Ett domännamn kostar ca 100-150 kr per år, och det som påverkar priset är främst vilken toppdomän du vill ha såsom .com., .se eller .nu.

2. Skaffa ett webbhotell

Att skaffa ett webbhotell är ett måste för att du ska kunna använda WordPress, som är världens mest mest lättanvända och funktionella publiceringssystem.

Ett webbhotell, som även kallas hosting, är i enkelhet datorer som ser till att din webbsida finns uppe på nätet så att alla kan besöka den med sina enheter, såsom sin dator eller surfplatta.

Ett webbhotell kostar i regel mellan 1 000 och 3 000 kr per år, och det som påverkar priset är främst val av hostingpartner, prestanda och lagring.

3. Installera WordPress

Att installera WordPress tar ca 5 minuter ifall ditt hostingföretag har en enklicksinstallation för WordPress. Att installera WordPress på en "tom domän" är enkelt och det klarar i princip alla av som har lite grundläggande datorvana.

4. Skaffa ett WordPress-tema

Ett WordPress-tema är förenklat en designmall som bestämmer hur din webbsida ser ut. Det finns en hel del gratismallar för WordPress, men teman som har lite mer avancerade funktioner kostar normalt mellan ca 500 och 1 000 kr i form av en engångskostnad.

Själva installationen av temat brukar bara ta några sekunder förutsatt att det finns i WordPress-katalogen med gratisteman. Värt att veta är också att nästan alla teman för WordPress är mobilanpassade.

Utöver teman behöver du också tillägg i form av bland annat tillägg för SEO, tillägg som gör webbsidan snabbare och tillägg som skyddar din webbsida från att bli hackad.

5. Skapa delsidor

Nu är det dags att skapa delsidor på din webbsida. De delsidor som de flesta använder är:

  • Hemsida
  • Om oss-sida
  • Kontaktsida
  • Bloggsektion
  • Bloggsida
  • Portfolio-sida

Att skapa fler delsidor än så här är fullt möjligt, men de flesta brukar nöja sig med att skapa ovanstående sidor vid uppstartsfasen.

6. Skapa menyer

Att skapa menyer är relativt okomplicerat om du jobbar med WordPress. Allt du behöver göra är att uppge hur menyn som är längst upp ska se ut, och hur menyn längst ner ska se ut, det vill säga footern. Själva meny-byggandet sköter du med hjälp av ett drag-and-drop-gränssnitt som är enkelt att lära sig.

7. Ladda upp loggorna

Att skaffa bra logotyper är viktigt inom webbutveckling, för med en bra logga ser hela webbsidan mycket snyggare ut. Skapa loggor kan du göra gratis via till exempel AI-verktyget DALL-E, men vill du ha professionella loggor är det bäst att anlita ett proffs, det vill säga en grafisk designer.

Efter detta är din webbsida klar, och då är det bara att ladda upp bilder, text och allt annat som du vill ha på din webbsida.

Finns det några bra alternativ till WordPress?

Ja, det finns alternativ till WordPress, men WordPress är den sidbyggare och det publiceringssystem som flest litar på. Som alternativ till WordPress är ska samtidigt aktörer som Joomla och Shopify ställa sig till listan som konkurrenter som presterar riktigt bra.

Joomla fungerar ungefär på samma sätt som WordPress, medan Shopify helt är nischat mot e-handlare. Shopify har också ett flertal begränsningar som inte WordPress har.