"Svensk Design" på Designgalleriet

"Svensk Design" på Designgalleriet

Den 15 mars öppnar utställningen Svensk Design. Sju svenska formgivare med andra etniska namn än de klassiska svenska bjuds in för att diskutera begreppet "svensk design". Tillsammans visar de upp egna produkter som kan ge ett nytt perspektiv på vad svensk design är.

Design är ett verktyg för att göra världen lite bättre. Dörrar behöver handtag och kurbitsinspirerade textilier påminner om vårt historiska arv och ursprung. Svensk design har nått internationell ryktbarhet för sin estetik och funktionalitet, och de flesta uppskattar en snygg möbel av Bruno Mathson från 50-talet.

Världen och Sverige ser idag annorlunda ut än på 50-talet. Svensk design lyfts fortfarande fram på den nationella och internationella arenan och vi ser fantastiska framgångar för formgivare som Björn Dahlström, Thomas Sandell och Gunilla Allard. Men vad händer med de svenska formgivare som heter andra saker än det klassiskt svenska? Är formgivare som Jangir Maddadi, Samad Kasrayan och Kolbrun Leósdóttir en del av begreppet "svensk design"?

- När jag besöker de svenska designsatsningarna som visas på möbelveckorna i Milano eller London så saknas svenska formgivare med andra namn än de typiskt svenska. Jag vill samla ihop en grupp intressanta formgivare som är duktiga, men som kanske förbises när man visar upp svensk design internationellt, säger Stefan Nilsson, curator för utställningen.

Jangir Maddadi, Kolbrun Leósdóttir, Manush Mirzakhanjan, Samad Kasrayan, Sepidar Hosseini, Sudarat Person och Kyuhyung Cho är de sju formgivarna som tillsammans skapar utställningen. Syftet med utställningen är att diskutera begreppet "svensk design" och resonera kring vad detta är, och vem som är delaktig i detta. Ewa Kumlin, VD för Svensk Form, inviger utställningen och presenterar Svensk Forms roll i att föra ut svensk design internationellt.


Utställningen Svensk Design på Designgalleriet, är öppen för allmänheten tisdag-lördag mellan den 15 mars och 7 april 2012. Under 2012 planerar utställningen att turnera på museum och gallerier runt om i Sverige.


Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.