Ägaren bakom Dryck: “En plats för att njuta, samtala och umgås”

Dryck Vinbar intill Mariatorget beskriver sig som en ”ovanligt social vinbar”. Här häller man upp viner från olika delar av världen och även gärna svenska viner, serverar svenska ostar och chark och håller i vinprovningar och kvällar med musik. Målet är att skapa en familjär vinbar som sänker trösklarna för att våga prova nya viner. Thatsup har träffat vinbarens ägare Carro Tallving.

Det började som en ekologisk matbutik och blev senare Dryck, en mysig och intim vinbar där man satsar på hållbarhet och medvetna viner från hela världen – inklusive Sverige. Här serveras även öl och många drycker utan alkohol.

– Jag har alltid haft en dröm om att ha något eget. Det började med en matbutik på Rådmansgatan, därefter en matbutik här i lokalerna. 8T8 hette den och var inriktad på medveten mat – ekologiskt, närproducerat och framför allt svenska produkter. När jag lade ner den 2016 var jag i valet och kvalet. Men jag älskar att vara entreprenör och bestämde mig för att öppna en vinbar, säger ägaren Carro Tallving.


Carro Tallving driver Dryck Vinbar. Foto: Malin Fränberg

Det närproducerade och ekologiska ligger Carro varmt om hjärtat. Därför var det självklart att också vinbaren skulle ha samma inriktning. Här hittar man en meny som beskrivs som ”så svensk och säsongsstyrd som möjligt” med snacks, mellanrätter, en huvudrätt, ost och chark från svenska gårdar och de populära pizzorna på libabröd.

– Det finns hur många vinimportörer och leverantörer som helst. Att hitta dem är inte svårt, det svåra är att avgränsa. Vi fokuserar på mindre vinproducenter, minst ekologiska men gärna biodynamiska, där man har omsorg om både hur man arbetar på vingården och själva vineriet.

Regelbundna vinprovningar

Förutom att skapa en hållbar vinbar vill man också skapa en välkomnande sådan, med låga trösklar. Därför är devisen här “Vinnörderi utan snobberi”.

– Jag älskar det här sammanhanget; mat och vin, att skapa något tillsammans och bjuda på goda grejer som folk kan samlas kring och må bra av. Vi vill öppna fönstret till den fantastiska vinvärlden som finns och älskar när gäster provar och upptäcker nytt.

Därför håller man också många olika slags vinprovningar – öppna sådana, miniprovningar på egen hand och bokade provningar.

– Minivinprovningen beställer man ur vinlistan. Då får man prova tre viner: ett vitt, ett orange och ett rött, tillsammans med en folder som guidar genom provningen. Utöver den håller vi ofta provningar, både öppna och för sällskap som bokar in sig. Vi provar vin från hela världen, och har också vinprovningar med till exempel bara svenska viner eller kvinnliga vinmakare.

"Byn mitt i stan"-känsla

Den intima vinbaren alldeles intill Mariatorget beskriver sig som ”en ovanligt social vinbar”. För Dryck innebär det att skapa en personlig och inbjudande plats för alla typer av människor i olika åldrar, där man samlas kring just mat och dryck.

– Jag vill att det ska kännas varmt och välkomnande att komma in hit. Allt här är lindat kring mat och vin, som gör något med oss människor. Det här är en plats för att njuta, samtala och umgås. Ibland uppstår möten, där sällskap börjar prata med varandra – det finns väl inget roligare än det?

– Vi gillar också att skapa lite ”byn mitt i stan”-känsla med saker som händer. Vi har haft spanska kvällar där alla pratar spanska med varandra, grillat på gatan och nyligen bjöd vi in tre dj:s som spelar stenkakor och kallar sig Dj Stonecake Collective. Jag tycker om att göra det levande, så att folk tänker ”vad har de nu hittat på för tokigt där borta?”. Kontakten med gäster och personal är allt, det är berikande, lärande och min yttersta drivkraft – att utvecklas och vara nyfiken vidare.