
Restauranger som satsar på hållbarhet i Stockholm
Uppdaterad 17 jan 2023
Att restauranger satsar på hållbarhet blir ett allt viktigare krav bland stockholmare och turister som ska bege sig ut och äta. Menyer som byggs på ekologiska och säsongsbetonade råvaror blir ett allt vanligare inslag i restaurangers profilering, och flera av dem belönas med KRAV-certifieringar och Svanenmärkningar. Är du på jakt efter en hållbar middagsupplevelse i Stockholm? Här har vi samlat restauranger som satsar på hållbarhet och klimatsmart mat.
Fotografiska
Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Södermalm



Meny i olika kombinationer
Med vacker vy över Stockholms inlopp, Djurgården och Skeppsholmen bjuder Fotografiskas restaurang på grön och säsongsbetonad mat, lagad på ekologiska råvaror. Här står hälsosam och hållbar matlagning i fokus, tillsammans med grönsakerna. Ambitionen är att ta tillvara på naturens resurser på rätt sätt.
Urban Deli
Nytorget 4, Södermalm
Hasselmans Torg 12, Sickla, Nacka/Sickla




Enkelt att välja hållbart
Urban Delis koncept bygger på att deras mat ska vara god och ha tagits fram på ett sätt som är bra för människor, djur, miljö och klimat – utan onödigt resursslöseri. Som gäst är det enkelt att välja klimatsmart då kombinationen av butik, saluhall och restaurang gör att råvarorna kan tas om hand och förädlas, i stället för att slängas.
Urban Deli Sveavägen
Urban Deli Nytorget
Nalen
Regeringsgatan 74, City/Norrmalm


KRAV-certifierade och Svanenmärkta
Till anrika kulturhuset Nalens restaurang kommer du för att äta svenska klassiker med en modern twist. Restaurangen erbjuder lunch och middag med ett genomgående hållbarhetstänk. All mat lagas från grunden på säsongsanpassade råvaror, och Nalens fokus har gjort att de numera är både KRAV-certifierade och Svanenmärkta.
Stadshuskällaren
Hantverkargatan 1, City/Kungsholmen



Tar vara på naturen
Stadshuskällarens matfilosofi är att ta vara på det som naturen ger. Här följer man årstiderna och använder sig av säsongens råvaror för att utforma menyn. Restaurangens ambition är att göra minsta möjliga påverkan på miljön. Menyn präglas främst av svenska fisk- och vilträtter med inslag av regionalt producerade tillbehör som grönsaker, svamp och bär.
Restaurang Stadshuskällaren
Emmer
Ulriksdals Slottspark, SolnaNaturnära restaurangupplevelse
På Emmer får man ta del av en naturnära restaurangupplevelse i en avskalad, modern och lugn miljö. Restaurangen, som ligger inhyst i Ulriksdals Värdshus, serverar skandinavisk mat lagad på skörden från värdshusets egna odlingar, samt noggrant utvalda råvaror från djur- och växtriket. Välj mellan en avsmakningsmeny eller deras à la carte.
Emmer på Ulriksdals Värdshus
Dryck Vinbar
Swedenborgsgatan 1, Södermalm




Ekologiskt och biodynamiskt
På Dryck Vinbar hittar du en vinlista med många ekologiskt och biodynamiskt odlade viner och också en del viner från svenska gårdar. Ekologiskt och svenskt är också temat för menyn, där man hittar exempelvis tilltugg som utvalda svenska ostar och charkuterier, men också lite större rätter.
Växthuset
Hammarby Slussväg 2, Södermalm/SkanstullSäsongsbetonad meny
Växthuset, som ligger belägen på samma område som klubbarna Trädgården och Under Bron, är en helt vegetarisk restaurang. Här bjuds det på gott om kreativa och smakrika rätter att dela runt bordet. Maten är säsongsbetonad och kombineras passande nog med hantverksviner och ekologisk sprit. Ambitionen är att vara så vänliga mot naturen som möjligt.
Tak
Brunkebergstorg 4, City/Norrmalm



KRAV-märktes under 2019
Frida Ronge står för de svensk-japanska matkoncepten på Tak, högst upp i Hotel At Six. Här ryms restaurang, bar, råbar och terrass med utsikt i fyra väderstreck. Tanken är att maten ska matcha utsikten och skapa en upplevelse för både stockholmare och internationella gäster. Under 2019 blev restaurangen den första inom koncernen Nordic Choice att bli KRAV-märkt med en stjärna.
Lilla Grisen
Hantverkargatan 53, KungsholmenLagat från grunden
Lilla Grisen utsågs till en av de restauranger i Sverige som hade minst matsvinn under 2018. Kvarterskrogen på Kungsholmen serverar svensk husmanskost, allt tillagat från grunden, för ett plånboksvänligt pris. Här satsar man även mycket på att ge sina gäster en personlig och välkomnande service.
Fern & Fika
Långholmsgatan 11, Södermalm/HornstullRåa frestelser
Nyttig, plantbaserad fika och mat hittar du på Fern & Fika (tidigare Sthlm Raw) i Hornstull. Ett veganskt hälsocafé som erbjuder allt och lite till för den som suktar efter färgglada bakelser, kreativa sallader, smoothies, smörgåsar, bowls, brunchpannkakor och mycket mer.
Holy Greens
Kungsgatan 17, City/Norrmalm
Regeringsgatan 28, City/Norrmalm
Smakrika sallader
Ett populärt koncept som finns i flera städer. Här serveras laktosfria eko-gourmet-sallader till lunch och middag, både att äta på plats och hämta med som takeaway. Bortsett från att mätta magen med kreativa, ekologiska sallader kan du även släcka törsten med nyttiga juicer.