Aleks och Filip vill visa en annan sida av Spanien

Bröderna och medgrundarna till den familjeägda restaurangen O'Pizzicato öppnade under förra året sin alldeles egna restaurang, denna gång i spansk regi. 
– Vår ambition är att man ska associera Aleks y Filip med Stockholms bästa krogar, säger Aleks Andrejic, delägare.

Ett par månader efter nyöppningen tog Thatsup ett snack med Aleks och Filip.

Hej Aleks och Filip! Berätta, hur hamnade ni här, med egen restaurang på Södermalm?
– Vi är två glada och positiva bröder, uppvuxna i restaurangbranschen. Tillsammans med vår familj och farbror driver vi sedan 2004 restaurang O'Pizzicato några stenkast bort. Vi har den, och det hårda arbete vi har gjort där, att tacka för den här möjligheten. Att kunna starta upp Aleks y Filip, säger Aleks.

Hur kom ni på idén, och hur blev den faktiskt till?
– Tanken uppstod under en middag på en riktigt trevlig och snygg krog i Madrids härlig stadsdel Salamanca. Sen följde en tid av att pussla ihop alla bitar genom att hitta lokal, anpassa den och göra den till vår, hitta vår nuvarande kökschef och presentera konceptet. När det hade fallit på plats var det äntligen dags att börja bygga och skruva, säger Filip.

En av rätterna från Aleks y Filips á la carte-meny.

På tal om koncept, berätta mer om det. Vad är er vision med Aleks y Filip?
– Vårt koncept hämtar inspiration från hela Spanien och bygger på att erbjuda våra gäster en möjlighet att avnjuta det spanska köket, på ett klassiskt vis. Det vill säga i stil med en mer traditionell à la carte – fast modern. Förrätt, huvudrätt – i normal portion – samt dessert, tillsammans med ett generöst vinutbud från hela världen, men främst Spanien. Vi tycker att det här konceptet är ganska unikt idag och skiljer sig från många andra spanska restauranger i stan, som satsar mer på tapas, säger Aleks.

Hit är alla välkomna om du frågar bröderna. Familj, vänner eller kollegor som uppskattar ett öppet kök där man kan avnjuta synen av kockar som lagar mat. Utöver det ska man såklart ta med sig en god aptit, på såväl mat som vin – något det finns mycket av. Bland hyllorna hittas omkring 200 olika viner, som alltid serveras i rätt temperatur.

Ni vill inte bara vara en restaurang i mängden, hur menar ni då?
– Vi är ambitiösa och det är så vi önskar att man ska se på oss. Vi väljer att jobba med fina och kvalitativa råvaror utan att det ska kännas för lyxigt. Men framförallt vill vi erbjuda något annat, vi vill visa en annan sida av Spanien. Till exempel erbjuder vi hängmörade köttdetaljer från olika boskapsraser i Galicien, grillad pulpo och iberico från Salamanca, säger Filip.


Bröderna, och restaurangägarna, Aleksandar Andrejic & Filip Andrejic.

Hur har resan med att starta restaurang varit hittills?
– Vi mjukstartade lite i början för att hinna bli varma i kläderna och komma in i rutinerna, så att man känner att man ger den service man önskar till gästerna när de besöker oss. Det kan ta lite tid för alla pusselbitar att falla på plats, säger Filip.

– Den största utmaningen vi haft har varit att locka hit gäster som inte känner till oss än, området där restaurangen ligger är rätt utmanande. Det är inte känt för att vara en plats dit man går för att hitta restauranger, och framför allt inte med en högre ambitionsnivå. Men på plussidan ser vi många återkommande gäster vilket glädjer oss, det är ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Aleks.

"Alla pusselbitar kommer falla på sina platser med en tydlig vision och hårt arbete"

Hur ser ni på krogbranschen? 
– Det är inte direkt den enklaste branschen att verka i, med tanke på allt som händer i världen och hur mycket vi som industri påverkas in i minsta detalj. Men vi tror ändå att människor alltid kommer att vilja gå ut och äta, och då är det upp till oss att bemöta gästerna och ge dem en bra upplevelse. Det är och kommer nog vara tufft ett tag, men man får helt enkelt vara lite streetsmart och anpassa sig efter vad som händer. Vi tror starkt på det vi gör och tålamod är något man måste ha, det hjälper inte att få panik – det leder oftast bara till dåliga beslut, säger Aleks.

Vad tänker ni om framtiden? 
– Just nu är vårt mål med Aleks y Filip att samtliga gäster fortsätter att komma till oss. Det är det bästa kvittot man kan få på att man gör något rätt. Ett annat mål är att vi som restaurang kommer på tal hos
människor som önskar att äta en härlig middag och ha det trevligt, säger Filip.

– Får man drömma långt fram i tiden är drömmen kanske att bo i Spanien och driva en restaurang någonstans längs med kusten, avslutar Aleks.