Stjärnkocken Frida Ronge: ”Jag har vågat lita på min magkänsla”

Frågar du kocken, kokboksförfattaren, programledaren och matkreatören Frida Ronge, Culinary Director på Tak, så ligger framgången i att arbeta med människor som kan det som man själv inte kan. Kanske är det det, tillsammans med modet att våga lita på livet och satsa på det man tror på, som gjort att hon är där hon är i dag – med många strängar på sin lyra och projekt konstant på gång, i staden hon älskar högt.

Hej Frida! Du är ju så mycket mer än kock, vem är du?
– Jag är kanske främst känd från restaurang Tak där jag arbetar kreativt, med PR och utvecklingen av varumärket samt aktiveringar i restaurangen, samtidigt som jag fungerar som ett bollplank till våra kökschefer. I september öppnade vi även Tak i Oslo, vilket tagit mycket av min tid på senaste. Emellanåt lagar jag även mat på ”TV4 Nyhetsmorgon” och jag har medverkat i ”Kockarnas Kamp” där jag kom på tredje plats. Jag är just nu aktuell som programledare i en ny amerikansk tv-produktion som heter ”People of the North”, och jag har författat tre kokbböcker; Nordisk sushi, Food Retreat och Möjligheternas kokbok och är engagerad i olika hållbarhetsprojekt, bland annat The Hunger Project och Frisk Mat, säger Frida och fortsätter:

– Något man kanske inte vet är att jag är väldigt intresserad av tång som råvara och hur vi kan utveckla arbetet med den i olika former. Det kommer man få se mer av i år om man följer mig.

Fullt upp alltså! Men du är nyss nybliven mamma, hur ser ditt liv ut i dag?
– Ja det är jag! Och jag älskar det. Jag är helt golvad av lilla Iris, hon är min boss nu, och fokus ligger på att lära känna henne. I övrigt fortsätter jag att arbeta med mina partners och projekt samtidigt som jag håller på att lägga en plan för det nya. Jag vill fortsätta arbeta aktivt, men just nu väljer jag lite vad jag vill och kan lägga tid på, det känns lyxigt.

Hade ditt liv kunnat se annorlunda ut?
– Att jag vågade tacka ja till att bli kreativ ledare för TAK Stockholm är lite av ett Sliding Doors-tillfälle. När jag kom tillbaka till Stockholm efter tre år i Göteborg hade jag massor av energi för att nätverka och jag tog chanser som jag upplevde kom till mig. Stockholm är en otrolig stad, människorna som bor här är modiga och det finns en stor marknad för samarbeten. Jag är väldigt tacksam för att Petter Stordalen vågade satsa på mig och mina ideér, även om jag kanske inte är den vassaste kocken framför spisen så har jag en känsla för bra kommersiella koncept.

Izakayan på Tak.

Vad tycker du om Stockholm som krog- och nöjesstad?
– Som sagt, jag älskar Stockholm, allt finns här. Små restauranger, stora restauranger, barer, otroliga hotell, vacker konst och så vidare. Det är lätt att ta sig runt kommunalt eller cykla. Jag upplever att det är väldigt lätt att få kontakt och hitta samarbeten i den här staden, och det finns alltid ett roligt event eller någon fest att gå på. Jag värdesätter även alla yogastudios och träningslokaler, samt att naturen ligger nära, säger Frida.

Om du bara får välja ett ställe i hela Stockholm, vilket väljer du?
– Jag måste säga två. Sturehof för att det alltid är kul att gå dit, finns så coola människor att se på och det är jämn kvalitet på mat. Men också Grus Grus – gott vin, hemtrevligt, svingod mat och bra service.

Hur tänker du kring framtiden?
– Många av mina samarbeten har kommit till mig och jag har vågat lita på att saker kommer ske. Jag har vågat lita på min magkänsla, tackat nej till det som inte känts rätt och ja till det som känts kul och energigivande – jag hoppas det håller i sig. Sen vill jag gärna göra mer tv, fler roliga hotellprojekt och samarbeten som får människor att se tång som en självklar ingrediens och råvara i framtiden.

Hur ser en perfekt dag i Stockholm ut?
– Som nybliven mamma börjar den med morgonmys och promenad på Norr Mälarstrand med Iris fram till lunch, då möter jag en väninna på Arla Unika i Östermalms Saluhall, de har så god lunch. Får jag till en yogaklass på Altromondo på eftermiddagen är jag väldigt nöjd, och sedan lagar jag och Trond middag tillsammans hemma. Jag har ett rotisseri i min ugn så vi brukar göra grillad kyckling, det känns lyxigt, och så gillar vi att dricka champagne med levande ljus i soffan, säger Frida.

Några snabba med Frida.

Stadens bästa frukost? Pom & Flora, så god och inspirerande mat!
Stadens bästa affärslunch? Chez Jolie.
Hit går du för ensamtid? Yogasalen på Altromondo.
Stadens bästa barhäng? När var jag ens på en bar senast? Minns inte! Men har haft väldigt kul på Tjoget i mina dagar.
En oförglömlig upplevelse? Gastrologik. Det gav mig ett minne för livet.
Hit går du för en kopp kaffe? Gast.
Hit går du för att handla mat? Östermalms Saluhall. Känslan där är total, det känns som att man är utomlands.
Hit går du för att köpa ditt favoritvin? Pompette dryckeshandel. Där köper jag med mig Les Clous, 2018 Nature.
Hit går du för att träffa folk? Min underbara lägenhet på Hantverkargatan som jag flyttade in i sommaren 2021. Får vi feeling går vi vidare till Sturehof eller Brasserie Astoria.
Här bokar du en härlig brunch? I Izakayan på Tak.
Här hittar man stadens bästa service? No shit Sherlock, men var extremt imponerad av serviceupplevelsen på Frantzén.