Bistro Guld – mötesplatsen för mat, dryck och kultur

Nu har Bistro Guld öppnat i ny regi, med nytt koncept och nya kockar. Menyn har sin grund i det franska, men rymmer influenser från hela världen. Thatsup träffade allt-i-allon och mood manager Linda Palmcrantz  och kökschef Andreas “Adde” Helm och pratade om smaker, visioner och kultur på bistron i Vasaparken.

I samma guldfärgade hus som Sven-Harrys Konstmuseum huserar Bistro guld, där man satsar på en kulturfylld upplevelse där inget lämnas åt slumpen – det gäller allt från doft till musik. Bakom krogen står koncernen Bistro Nordique som sedan tidigare har Tradition och Liberdade i sitt stall.

– I slutet av förra sommaren klev vi in som nya hyresgäster. Vi fick vi ta över lokalen och öppnade sedan i oktober. Det tog ett tag att hitta rätt människor, men nu har vi hittat ett bra gäng med fyra fasta kockar i köket, med Andreas Helm och Lars Nilsson som kökschefer, säger Linda Palmcrantz.

De två restaurangcheferna har tidigare synts till på bland annat Brasserie Godot och Jim & Jacob, erfarenhet som de nu tar med sig till guldhuset i Vasaparken.

– Vi utgår från det franska köket, men plockar och lånar lite överallt. Maten serveras som små- och mellanrätter, och så tänker vi enligt säsong. Vi har en levande meny med luncher som byts ut varje vecka, det går att äta här hela veckan om man så vill det, säger Linda.

– Helheten sitter i detaljerna, vilket vi vill förmedla i maten. Det ska vara budgetlyx, extremt välproducerade råvaror och så detaljer, detaljer, detaljer. Allting handlar om feeling och säsong, hittar vi en cool ingrediens så kör vi på den, säger kökschefen Andreas “Adde” Helm.

Förutom en välavvägd middagsmeny serveras här också lunch, fika och brunch. Restaurangen är öppen sex dagar i veckan med middagsservering torsdag till lördag. Till lunch serveras veckans, sallader, soppor, omeletter, samt veckans guldkorn och vegetariska, som alla byts ut regelbundet.

Nära till kulturen

Tack vare närheten till Sven-Harrys konstmuseum i samma byggnad har restaurangen nära till kulturen, något de gärna tar vara på. 

– Det händer väldigt mycket här på museet, och när det händer grejer vill vi förstås vara med.  Det är ett så häftigt museum som vill lyfta fram kultur och konst på sitt eget vis. Vi drar åt samma håll och kan kombinera mat och kultur på så många olika sätt. Det ska vara lite rock'n roll här, vi vill skapa nyfikenhet kring vad som händer. Men det viktigaste är att man ska känna sig hemma, att det ska kännas bra i magen att komma hit, säger Linda.

– Många saknade bullar när vi inte hade några, så självklart bakar vi bullar då, säger Andreas.

Under sensommaren öppnar vinbaren, som kureras av restaurangchefen Joakim Kärvegård. Som sommelier och tidigare vinimportör har han ett naturligt vintänk, där planen är att börja med champagne och viner som gästerna känner till och gillar, för att så småningom utöka organiskt med vintage. Hit vill man locka både nyfikna noviser och de med stenkoll.

– Baren byggs upp ur ett vinperspektiv och barmenyn bestäms efter den, med trevliga snacks och lättare smårätter i mysig miljö, säger Linda.

Vill skapa en mötesplats

Restaurangen vill vara en plats för att landa på, prata om sin dag eller det man sett på museet och äta eller dricka gott.

– Och snart får vi öppna upp uteserveringen! När solen kommer fram, då lever vi upp, och det här kommer att bli en mötesplats där man kan göra just det. Vi kommer att samarbeta med Massproductions som ställer ut här nu. Det ska vara snyggt och andas design. De som vet, de vet. 

– Så småningom vill jag också starta upp grejer i bakfickan med olika happenings, musiker, dj:s och konstnärer som är up and coming. Drömmen är att skapa en mötesplats för mat, dryck och kultur.