Björn Frantzén och Ian Cauble inleder ett större samarbete och lanserar vinet Frantzén & Cauble. Foto: pressbild Björn Frantzén och Ian Cauble inleder ett större samarbete och lanserar vinet Frantzén & Cauble. Foto: pressbild

Björn Frantzén lanserar vin i samarbete med Master Sommelier Ian Cauble

Ett noggrant framtaget Côtes-du-Rhône-vin utgör startskottet för ett större vinprojekt signerat Björn Frantzén och Ian Cauble. Med en gemensam passion för det kompromisslösa planerar duon att lansera ett globalt vinhus, där Sverige blir den första marknaden.

Michelin-kocken Björn Frantzén, som bland annat står bakom trestjärniga Frantzén, och den prisbelönte Master Sommeliern Ian Cauble möttes via vännen och numera kollegan Douglas Murray. Ett möte som nu resulterat i vinet Frantzén & Couble, den första produkten från Björn Frantzén Global Wine Team.

Arbetet med att ta fram Frantzén & Cauble har pågått i ett års tid och inleddes med att Ian, som är den med spetskompetens inom vinvärlden, valde vinmakare och började smaka sig fram. Över hundra olika blandningar sållades ner till ett tjugotal, av vilka Björn och Ian till sist valde tre slutgiltiga kandidater. Dessa provades under en kväll noggrant av Frantzéns och Astorias sommelier-team tillsammans med stjärnkocken själv samt hans vänner och familj, som lyckligtvis valde en och samma favorit – det vin som nu går under namnet Frantzén & Cauble.

Frantzén & Cauble är ett rikt och elegant rödvin med drag av hallon, körsbär, mörka frukter samt vilda örter och blommor. Foto: pressbild

Att duon landade i just denna druvblandning, bestående av 90 procent Grenache-druvor samt 10 procent Cinsault och Syrah, beror till stor del på dess balans mellan elegans och enkelhet.

– Frantzén & Caube är smakrikt och elegant utan att vara komplicerat; ett vackert vin som går bra att dricka bara som det är, men som också funkar fint till mat, säger Björn Frantzén, och berättar vidare:

– Själv serverar jag det gärna till en spagetti bolognese, eller, som nu till helgen, med steak frites med rostad potatis, bearnaisesås och tomatsallad.

Ett tillgängligt vin

Särskilt stolta är de att lyckas leverera ett vin de själva tycker är riktigt bra, till ett rimligt pris. Tanken är att vinet ska vara tillgängligt och kunna uppskattas av alla, såväl erfarna sommelier som den som bara vill ha ett trevligt rödvin till helgmiddagen. 

– Vår ambition har hela tiden varit att erbjuda ett okomplicerat vin som man inte behöver vara ett vinproffs för att kunna kombinera med passande mat, säger Ian Cauble, som själv gärna äter grillad kyckling med svampsås till vinet.

I dagsläget fokuserar Björn Frantzén och Ian Cauble fullt ut på det nylanserade rödvinet, men framöver finns planer på fler produktsläpp. Exakt vad det blir är ännu osagt, men att det så småningom blir ett ett mousserande och ett vitt vin ligger nära till hands. 

Frantzén & Cauble blir även nytt husvin på alla Frantzéns krogar, förutom de trestjärniga.