Cocktails möter mellanrätter på stans nya gastrobar

Lux, EAT och B.A.R. – nu får de omtyckta Stockholmskrogarna ett nytt syskon. Närmare bestämt gastrobaren Penny & Bill som öppnar på Östermalm och är ett samarbete med cocktailmästaren Johan Evers. Här står kombinationen cocktails och smårätter i fokus.

Mat och sprit brukar inte vara en självklar förening för svenskar, men nu börjar konceptet få fäste. Senast ut är Penny & Bill, som slog upp dörrarna i en gammal banklokal (därav det fyndiga namnet) på Grev Turegatan i slutet av februari. Baransvarig är Johan Evers, nyligen utnämnd till en av världens bästa bartendrar.

- Drinkmenyn kommer att bestå av sju kategorier där vi tolkar varje enligt Penny & Bills profil. Vi eftersträvar en genomgående hållbarhet med hänsyn till miljö och framtid. Det ska smaka mycket, och varje drink har ett syfte. Vi kommer att vara väldigt aktiva kring arbetet med menyn, berättar han.

Henrik Norström (Lux) har komponerat matmenyn utifrån amerikanska influenser. Här ryms säsongsbetonade smårätter i form av kött, fisk, fågel, vegetariskt samt även sött. Tanken är att man ska kunna slinka in för något litet och kombinera med en drink eller äta sig helt mätt. Kökschef är Magnus Svensson som tidigare jobbat på Eat.

USA-resor gav inspiration
Inspirationen till konceptet kommer från resor till USA och amerikanska gastrobarer i samma stuk. Med öppet kök och närhet till både cocktails och kockar vill man skapa hemtrevnad och mingelkänsla, något som förstärkts av den klassiska barinredningen med bibliotekskänsla. Lokalen har ungefär 50 platser och är inredd av byrån Koncept, som även inrett Eat och B.A.R. Här samsas halvmånesoffor, kuddar och sammetslampor.

Resten av byggnaden är ombyggd till företagshotell (med bland annat gym), vilket lär komma att locka många till att mötas upp i den nya baren.

Prisklass: Cocktails 45-220 kr
Tider: Mån-lör, 17-23

Mer information: Penny & Bill

Visa på karta