Författarna Elisabeth Hjorth och Zara Kjellner möts i ett samtal om sina aktuella romaner "Fadern" och "Manhattan" (10TAL Bok). Båda tematiserar patriarkala strukturer och såväl våldsamt som subtilt förtryck mot kvinnor i sina böcker.
Varför blir en del män fäder och utvecklar nävar, medan andra blir pappor och utvecklar händer? Möt författaren Elisabeth Hjorth i ett samtal om romanen "Fadern". Boken utspelar sig under tidigt 1980-tal i en glesbygd där arbetet med jorden bytts ut mot arbetet i fabriken. I boken talar en flicka: om en våldsam far, om barndomen och samhället, om skräck, kärlek och hämnd. Hon är utsatt nu men en dag ska hon bli oslagbar.
Under kvällen möter du också författaren Zara Kjellner som är aktuell med debutboken "Manhattan". Det är en berättelse om Sonia i dagens Stockholm, hennes dominante pojkvän och den Peter Pan-liknande älskaren, om fotomodellen på Instagram och män med knutna nävar. Under sitt behagfulla yttre bär Sonia på en inneboende ilska.
Varför slåss kvinnor med öppna händer?
Elisabeth Hjorth och Zara Kjellner samtalar om olika slags våld och förtryck. De diskuterar också hur unga kvinnors och flickors frihet representeras i den samtida romanen, men även vilken frihet skrivande kvinnor har idag.
Elisabeth Hjorth är författare och litteraturkritiker. Hon har gett ut en diktsamling och fyra romaner och 2015 disputerade hon med avhandlingen "Förtvivlade läsningar. Litteratur som motstånd och läsning som etik".
Zara Kjellner är författare och debattör, född 1992 och bosatt i Stockholm.
I samarbete med Stockholms Stadsbibliotek.