Fotografiska får Olympiska spelen 2012

Fotografiska får Olympiska spelen 2012

I sommar firar Fotografiska att det gått 100 år sedan de Olympiska sommarspelen ägde rum i Stockholm. Utställningen ePic Moments skildrar triumfer och motgångar som ikoniska atleter mött i sin kamp för seger. Genom några av de mest dynamiska sportbilderna som tagits tas vi med på en resa genom de Olympiska sommarspelens historia

Olympiska sommarspelen är i dag det största återkommande sportevenemanget i världen räknat i antalet deltagande länder och aktiva idrottsmän. De fem ringarna är en symbol för att de olympiska spelen engagerar fem världsdelar i idrottslig gemenskap och vänskapligt tävlande. Men utställningen ePic Moments berättar om mer än så. Vi ställs inför vinnare och förlorare, gripande livsöden och samhällen i förändring.


- I sommar kommer vi väcka minnen av klassiska OS-ögonblick till liv. Utställningen är nostalgisk utan att vara förenklande. Vi vill visa på fotografins bredd och kraft, säger Fotografiskas curator, Michelle Roy


Utställningen är indelad i Swedish Champions, Legends/Innovators, Politics/Controversies, Gender/Identity och Other Stories. I Swedish Champions syns bland andra Ulrika Knape, Mikael Ljungberg, Ricky Bruch och Carolina Klüft. I Legends/Innovators möter vi till exempel Jesse Owens, Nadia Comăneci, och Paavo "Flygande finländaren" Nurmi. Atleter som i sin strävan efter att stå högst upp på pallen varit orubbliga. Flera av dessa är inte enbart legender, de var också innovatörer. Ni minns kanske amerikanen Dick Fosbury som under OS i Mexiko City var den första att hoppa över ribben med ryggen först. Genom sin "Fosbury flop" kom han att revolutionera höjdhoppet.


I avdelningen Politics/Controversies visas bland annat Hitler-hälsningarna vid OS i Berlin 1936, Tommie Smith och John Carlos Black Power-hälsning i Mexiko City 1968, terroristattacken mot israeliska deltagare under OS i München 1972, och kontroverserna kring stadion "Fågelboet" och dess arkitekt Ai Weiwei vid spelen i Beijing 2008.


I Gender/Identity berättar vi om Tamara Press som i samband med att det infördes könstest 1966 plötsligt upphörde att tävla och sprinterdrottningen Stella Walsh som vann guld på 100 meter i Los Angeles 1932 och tog silver i Berlin 1936. Efter att Walsh blivit ihjälskjuten vid ett rån 1980 upptäcktes det vid obduktionen att hon var hermafrodit. Vi visar också den svenska kampanjen för pappaledighet med Hoa-Hoa Dahlgren, kontroverserna kring kvinnliga volleybollag i mycket avslöjande dräkter, samt simhopparen Greg Louganis som i samband med att han slog i huvudet och började blöda under OS i Seoul 1988 kände sig tvungen att avslöja att han var hiv-positiv.


I avdelningen Other stories möter vi femkamparen Boris Onisjtjenko som stod för ett fäktningsfiasko i OS i Montreal 1976 när det upptäcktes att han vid handtaget på sin värja monterat en knapp som han kunde markera träffar med, Silvia Sommerlath innan hon blev drottning i Sverige, och kanadensaren Ben Johnson som efter att ha vunnit 100-metersfinalen i Seoul 1988 på det nya världsrekordet 9,79 testades positivt för doping, vilket ledde till att det internationellt infördes stickprovskontroller av atleter även vid träning.


- Genom de olympiska spelens historia har kameran fångat ögonblick som förändrat både enskilda människor och samhällen. Precis som spelen rymmer utställningen allt från heroiska vinster till förluster och skandaler. Du behöver inte vara sportintresserad för att uppskatta utställningen ePic Moments, säger Jan Broman, Fotografiskas grundare.


Utställningen är curerad och producerad av Fotografiska, i samarbete med huvudsponsorn Panasonic LUMIX som också är officiell OS-partner, samt Riksidrottsmuseet och Scanpix.

Utställningen pågår 8 juni - 19 augusti.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.